Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το κόμμα, εκεί και όπου θεωρεί ότι εξυπηρετείται το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον, θα συνεχίσει με θάρρος να διατυπώνει τις θέσεις του.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κυπριανού είπε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δημιουργήθηκε το 2007 στη βάση συγκεκριμένης λογικής.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραχωρούσαν υπηκοότητες στη βάση των υφιστάμενων κριτηρίων και με φειδώ. Στόχος τους δεν ήταν ο αθέμιτος πλουτισμός λίγων, αλλά η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η εισαγωγή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, η προώθηση της έρευνας, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Μέχρι το 2013 είχαν παραχωρηθεί από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις λιγότερα από 200 διαβατήρια σε επενδυτές, ενώ από το 2013 που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ παραχωρήθηκαν πάνω από 4000 χιλιάδες διαβατήρια».
Αυτό οφείλεται, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, στο γεγονός ότι σταδιακά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ προώθησε κατά την πρώτη τριετία της διακυβέρνησης της την χαλάρωση των κριτηρίων.
«Έφτασαν στο σημείο να δίνουν διαβατήρια εξ αποστάσεως" είπε και ανέφερε "η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού εικοσαπλασίασε την παραχώρηση διαβατηρίων επί των ημερών της" .
"Η κ. Καλογήρου από μέρους της Τριμελούς Επιτροπής που ανέλαβε τη διερεύνηση διάφορων υποθέσεων, είπε ότι από τους 12 φακέλους τους οποίους έχουν μελετήσει ως Επιτροπή, οι 7 είναι προβληματικοί. Ενδεχομένως, να περικλείουν και ποινικές ευθύνες. Και από τα 42 διαβατήρια από τα οποία δόθηκαν, τα 19 πρέπει να αφαιρεθούν. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τουλάχιστον η κυβέρνηση Αναστασιάδη έπρεπε να τα λαμβάνει υπόψη της αυτά τα πράγματα, αντί να κατηγορεί τους άλλους για άσκηση αθέμιτης κριτικής», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, τα χρήματα από τις επενδύσεις είναι πολλά όμως κατέληξαν όπως δείχνουν οι έρευνες στις τσέπες λίγων, συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων, διαφόρων μεσαζόντων και συνεργαζομένων, χωρίς να ωφελήσουν συνολικά τον τόπο.
«Αντίθετα εκτόξευσαν τις τιμές των ακινήτων, ειδικά στη Λεμεσό. Επιπλέον, η άπληστη κατάχρηση αυτού του προγράμματος φούσκωσε την κυπριακή οικονομία και την οδήγησε να στηριχτεί πάνω σε δύο γυάλινα πόδια. Από το Σεπτέμβριο του 2016 όταν τα κριτήρια του προγράμματος ξεχειλώθηκαν, άρχισαν να έρχονται οι προειδοποιήσεις από το διεθνές περιβάλλον… Η Κύπρος έφτασε να γίνει ντοκιμαντέρ, έγινε ταινία, έγινε επεισόδιο σε διάφορες σειρές διεθνών δικτύων και ο διασυρμός δεν έχει τέλος. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ που ευθύνεται για την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. », συμπλήρωσε.
Μπροστά σε όλα αυτά, συνέχισε, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού «παρίστανε ότι δε συμβαίνει τίποτε. Ο κ. Αναστασιάδης ψέλλισε σε κάποια στιγμή ότι στοχοποιούν την Κύπρο για λόγους ανταγωνισμού. Ο τότε ΥΠΟΙΚ κ. Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις διάφορες αναφορές ως «υπερβολές». Εξακολούθησαν να βρίσκονται σε άρνηση, με τον κ. Χάρη Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία περίπτωση με πρόσωπο που έχει πολιτογραφηθεί». Διαψεύστηκε, δυστυχώς για την Κύπρο, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, όταν ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε ύποπτους συμπατριώτες μας στη Μαλαισία, στην Καμποτία, στη Σαουδική Αραβία και αλλού. Το «ύποπτοι» βέβαια ίσως είναι επιεικές, απατεώνες συμπατριώτες μας», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, «ακόμα και όταν η Κύπρος συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο με το Σαουδάραβα φίλο του κ. Αναστασιάδη, ο ίδιος αρνείτο τα πάντα λέγοντας «Αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι είτε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είτε εγώ, για ιδιοτελείς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιονδήποτε, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου».
Είπε ότι κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας, του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναγκάστηκε να προχωρήσει σε βελτιώσεις στα κριτήρια παραχώρησης υπηκοότητας. Μέχρι τότε οι κανονισμοί εγκρίνονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από την Βουλή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΗΣΥ καταψήφισε στη Βουλή πρόταση νόμου για να ψηφιστούν ισχυροί και συγκεκριμένοι κανονισμοί. Κατά τα άλλα λέει ότι πρωτοστάτησε στο να υπάρξουν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.
Τα δημοσιεύματα στον Al Jazeera, συνέχισε , ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
«Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού αντί να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προβεί σε ενέργειες για αντιμετώπιση της, ενδιαφέρθηκε μόνο για την εικόνα της στο εσωτερικό, αδιαφορώντας για τη ζημιά στο εξωτερικό. Ξεκίνησε να φτιάχνει επιχειρήματα τα οποία εγκατέλειπε μόλις διαπίστωνε ότι δεν έπειθαν. Ξεκίνησε από το ότι επρόκειτο για ψέματα, πήγε στα περί φιλοτουρκικού μέσου για να καταλήξει στο «φταίει ο Χριστόφιας». Η προσπάθεια αυτή είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη.(...) Ταυτόχρονα με την εξέταση των υποθέσεων που αφορούσαν αποκλειστικά τη διακυβέρνηση Χριστόφια δείχνουν πρόθεση να επιχειρήσουν εκβιασμό του ΑΚΕΛ για να εξασφαλίσουν τη σιωπή του. Αυτές οι συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία στον τόπο μας και είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Κυπριανού, κάποιοι διαρρέουν επιλεκτικά πληροφορίες που στόχο έχουν να παραπλανήσουν.
«Απαίτηση μας είναι να δοθεί στη δημοσιότητα το έγγραφο που αφορά στη διακυβέρνηση Χριστόφια για να γίνει συζήτηση σε συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι ανήθικο να διαρρέουν πληροφορίες που αφορούν ένα νεκρό, που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του», σημείωσε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εδώ και λίγα χρόνια διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί και οργανώσεις αναφέρονται στην ολοένα και αυξανόμενη διαφθορά στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «μα δεν ήταν ούτε η Κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ούτε η Κυβέρνηση Χριστόφια που έδωσαν διαβατήριο σε διεθνή απατεώνα που τον αναζητούν σε όλη τη γη, που έδωσαν διαβατήρια σε υπουργούς ξένων Κυβερνήσεων».
«Δεν ήταν ούτε ο Παπαδόπουλος, ούτε ο Χριστόφιας που έδωσαν διαβατήρια σε συνολικά 36 άτομα από τη Σαουδική Αραβία, κατά παράβαση των κανονισμών σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή και χαρίζοντας σε «φίλους» επενδυτές φόρους εκατομμυρίων επειδή είχαν την τιμή να τους πάρουν και να τους φιλοξενήσουν στις Σεϋχέλλες. Δεν ήταν ούτε επί κυβέρνησης Παπαδόπουλου, ούτε επί κυβέρνησης Χριστόφια που ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ ζητά από την Κομισιόν να μελετήσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Κύπρου. Είναι επί κυβέρνησης Αναστασιάδη», πρόσθεσε.
Την ώρα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «που οι κυβερνώντες νομίζουν ότι ψιχαλίζει, ενισχύεται ανά την υφήλιο η εικόνα που επικρατεί για την Κύπρο διεθνώς. Ότι η Κύπρος βουλιάζει στη διαφθορά».
«Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο το διεθνή διασυρμό της Κύπρου. (...) Είναι υποχρέωση μας να αντιστεκόμαστε στη διαφθορά και να ζητούμε τη λήψη μέτρων για διόρθωση της κατάστασης. Αυτό τον ρόλο μας, ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα τον απεμπολήσουμε. Θα τον ενισχύουμε συνεχώς για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας», είπε.
Ανέφερε ότι «πό τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να βρει η αστυνομία από πού διέρρευσαν τα έγγραφα στο Al Jazeeraα. Η εφημερίδα «Πολίτης» προαναγγέλλει σήμερα ότι αύριο θα δημοσιεύσει ένα απόρρητο έγγραφο, το έγγραφο το οποίο απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς. Διερωτώμαι, θα διατάξει έρευνα η κυβέρνηση για να βρει από πού διέρρευσε το συγκεκριμένο έγγραφο ή στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αδιαφορήσει παντελώς; Ξεκαθαρίζω ότι εμείς ως ΑΚΕΛ δεν ζητούμε να γίνει έρευνα σε βάρος του ΄ Πολίτη΄».
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η διαρροή στον «Πολίτη» ήταν σκόπιμη και εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σίγουρα είναι, προσθέτοντας ότι δεν τα έδωσε κάποιος κατά λάθος, αλλά συνειδητά και σίγουρα εξυπηρετεί σκοπιμότητες. "Τώρα ποιος τα έδωσε δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά ότι είναι σκόπιμη είναι σκόπιμη», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τι είναι εκείνο που ενοχλεί περισσότερο το ΑΚΕΛ από το περιεχόμενο επιστολής του Προέδρου , ο κ. Κυπριανού είπε πως «δεν μας ενοχλεί το περιεχόμενο της επιστολής».
«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μπήκε στον κόπο να ψάξει μόνο τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Εάν έψαχνε από το 2007 μέχρι το 2013 που ανέλαβε η ίδια θα έλεγα ότι προσπάθησε να δει πώς λειτούργησε το πρόγραμμα όλη την περίοδο πριν από την ανάληψη της δικής της διακυβέρνησης. Έψαξε μόνο από την ημέρα που ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας την Προεδρία μέχρι την στιγμή που την παρέδωσε. Από κει και πέρα είχαμε απαιτήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα στοιχεία για να μπορούν οι τότε Υπουργοί να απαντήσουν κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο. Είναι ανήθικο να δημοσιοποιείς, διότι η Κυβέρνηση όταν τα έστελνε σε οκτώ πολιτικούς αρχηγούς ήξερε ότι κάποιος από αυτούς θα τα έδινε στη δημοσιότητα. Είναι ανήθικο, λοιπόν, να διαρρέεις στοιχεία που αφορούν κάποιον ο οποίος είναι νεκρός και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Απαντώντας σε ερώτηση ότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν και από ΑΚΕΛ η διαρροή, ο κ. Κυπριανού είπε: «Θέλετε να πείτε ότι φκάλαμε τα μάθκια μας μόνοι μας;» .
«Στο ΑΚΕΛ τα έχω μόνο εγώ. Δεν τα έδωσα ούτε στους πιο στενούς μου συνεργάτες αυτά τα έγγραφα. Εάν θεωρείτε τα 32 χρόνια που με γνωρίζετε ότι εγώ διαρρέω έγγραφα, τότε μπορείτε να το καταλογίσετε στο ΑΚΕΛ», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί πως η Κυβέρνηση τα διέρρευσε, είπε πως «δεν ξέρω αν είναι η Κυβέρνηση».
«Είναι προφανές ότι φαίνεται πως δεν είναι η Κυβέρνηση. Διότι θεωρώ ότι δεν θα έκανε τέτοια γκάφα, να δώσει σε εφημερίδα ένα κείμενο, στο οποίο τα πιο τρανταχτά ονόματα προέρχονται από το γραφείο Νίκου Αναστασιάδη. Και βέβαια θεωρώ ότι ίσως να μην μπήκαν στον κόπο να το μελετήσουν το κείμενο πριν να μας το στείλουν, διότι αν το μελετούσαν θα διαπίστωναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πηγάζει από αυτό το έγγραφο αφορά το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη και όχι τον Δημήτρη Χριστόφια. Έχουμε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα», συμπλήρωσε.
Σε σχόλιο ότι η Κυβέρνηση τον κάλεσε να το δώσει στη δημοσιότητα, ο κ. Κυπριανού είπε: «Μα τώρα σοβαρομιλάτε; Με μια δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αποχαρακτηρίζεται ένα έγγραφο από απόρρητο σε τυχαίο; ».
«Ξέρετε πολύ καλά ότι, - και εσείς ενδεχομένως-, δημοσιογράφοι μου ζήτησαν διαχρονικά διάφορα έγγραφα. Ουδέποτε τα έδωσα και αυτό ίσως να μην άρεσε και στους δημοσιογράφους, γιατί ένιωθα ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό πρόσωπο να συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο. Τι πιο απλό η ίδια η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο να το αποχαρακτήρισε από απόρρητο και να το δώσει στη δημοσιότητα. Γιατί να το δώσω εγώ, δηλαδή; Εκείνοι ζήτησαν να γίνει έρευνα για την συγκεκριμένη περίοδο. Γιατί να το δώσω εγώ; Γιατί δε το δίνουν οι ίδιοι; Ε, θα το δώσει ο Πολίτης», πρόσθεσε .
Απαντώντας σε ερώτηση αν διορισμός της Επιτροπής από Νομική Υπηρεσία δίνει και τα στοιχεία αφερεγγυότητας που πρέπει να έχει μια τέτοια Επιτροπή για να μελετήσει όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή η Επιτροπή θα κληθεί να μελετήσει γύρω στις 5.000 φακέλους.
«Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα όλοι μας. Η Επιτροπή, με επικεφαλής την κα Καλογήρου εξέτασε 12 φακέλους μέσα σε 3 μήνες" είπε και αφού ξεκαθάρισε ότι "τον Γιώργο Σαββίδη τον εκτιμώ ιδιαίτερα ως άνθρωπο" είπε "ήταν μέλος του υπουργικού που πήρε αποφάσεις για πολιτογραφήσεις. Θα εξετάσει τον εαυτό του; ».
Σε ερώτηση τι είναι για τα περί Τανζανία που αναφέρεται στο φάκελο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «στα έγγραφα που έχουμε εμείς δεν γίνεται καμιά αναφορά».
«Τώρα που βρέθηκε δεν ξέρω», συμπλήρωσε.
Ανησυχία ΑΚΕΛ για θέματα παιδείας
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για τον ανεύθυνο τρόπο, με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της παιδείας, όπως είπε.
«Ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε από τις 18 Ιουλίου ότι η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να ξεκινήσει η παιδεία κανονικά από τις 7 Σεπτεμβρίου. Φτάσαμε στον Σεπτέμβρη, διαπιστώσαμε σωρεία προβλημάτων στα σχολεία και στην προσπάθεια εφαρμογής του πρωτόκολλου υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής περιόδου μια ολόκληρη εβδομάδα. Την ώρα που διατυμπάνιζε το Υπουργείο Παιδείας από το περασμένο Μάιο ότι τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν από την 1η του Σεπτέμβρη για να καλύψουν την χαμένη ύλη. Τώρα δυστυχώς φαίνεται τα σχολεία εάν γίνει κατορθωτό να προετοιμαστούν κατάλληλα, η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει από τις 14 του Σεπτέμβρη», πρόσθεσε.
Όπως είπε, δεν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες η καθυστέρηση.
«Υπάρχουν πολλές παραδοχές από διάφορους ότι τα προβλήματα είναι η έλλειψη προετοιμασίας σε σχολικούς χώρους".
Ζήτησε από την Κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά, δίχως προβλήματα και με ασφάλεια.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις