ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση Συλλούρη για «πόθεν έσχες» με εμπειρογνώμονες-γλάστρες

Πρόταση Συλλούρη για «πόθεν έσχες» με εμπειρογνώμονες-γλάστρες

Αμφιβολίες και πονηρούς συνειρμούς προκαλεί μια εκ των παραμέτρων των προτάσεων νόμων που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και το πόθεν έσχες για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Του Γιώργου Τάττη

Έλεγχοι με εμπειρογνώμονες... γλάστρες

Με βάση την πρόταση του κ. Συλλούρη, οι βουλευτές θα ελέγχουν τους εαυτούς τους χωρίς ωστόσο να δίδεται η δυνατότητα περαιτέρω ελέγχου από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσα από μια σειρά από τροποποιήσεις των… τροποποιήσεων.

Ενώ, λοιπόν, προτείνει όπως το έργο της υφιστάμενης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (που αποτελείται από βουλευτές), να συνεπικουρείται από νόμιμους ελεγκτές, εντούτοις βγάζει τους τελευταίους από το «παιχνίδι» της διερεύνησης.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Προτείνονται για υποχρεωτική δήλωση 'πόθεν έσχες' και δημοσιογράφοι - Οι βουλευτές ελέγχουν τον εαυτό τους

Με αυτό τον τρόπο, οι βουλευτές θα ελέγχουν τους εαυτούς τους, ενώ οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δεν θα έχουν λόγο στον έλεγχο, αλλά μόνο θα βεβαιώνονται πως οι βουλευτές έχουν καταθέσει τις δηλώσεις τους για το πόθεν έσχες.

Η πρόταση νόμου και οι τροποποιήσεις των... τροποποιήσεων

Επεξηγηματικά, η πρώτη πρόταση νόμου από τον κ. Δημήτρη Συλλούρη, κάνει λόγο για την υφιστάμενη Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία «θα συνεπικουρείται στο έργο της από νόμιμους ελεγκτές, ο διορισμός των οποίων εγκρίνεται με Απόφαση της Βουλής…».

Όμως, υπάρχει συμπληρωματική τροποποίηση η οποία αποτρέπει αυτούς τους ελεγκτές από το « (δεν δύναται)…να ενεργούν ταυτόχρονα και για σκοπούς διεξαγωγής έρευνας», αλλά μόνο για «υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και κατά πόσο αυτή είναι σύμφωνη προς τις διατάξεις της εν λόγω νομοθεσίας από τα υπόχρεα πρόσωπα».

Στο επόμενο εδάφιο δε, τίθεται ένας επιπρόσθετος περιορισμός στην ήδη αποτρεπτική παραπάνω πρόνοια, ο οποίος προϋποθέτει ομόφωνη απόφαση του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, για να αποφασίσουν αυτούς τους νόμιμους ελεγκτές.

ΑΚΕΛ: Προς την σωστή κατεύθυνση, το βλέπουμε στην πορεία

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη στο ThemaOnline, βουλευτή του ΑΚΕΛ, «είναι δεδομένο ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και βελτίωση των νομοθεσιών που διέπουν το πόθεν έσχες. Η πρώτη ανάγνωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Στην πορεία και όταν ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση θα δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Βουλής, αξιοποιώντας παράλληλα και τεχνοκράτες εκτός βουλής».

ΔΗΚΟ:Διαφωνία και νέα πρόταση από Μυλωνά

Ο Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε στο ThemaOnline, ότι «έχω καταθέσει άλλη πρόταση ώστε οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων να κατατίθενται και να ελέγχονται από Επιτροπή διοριζόμενη από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με στόχο να διορθωθεί μια στρέβλωση της νομοθεσίας που επιτρέπει σε ελεγχόμενους να ασκούν έλεγχο στους εαυτούς τους. Η πρόταση για το ίδιο θέμα που έχει καταθέσει ο ΠτΒ κ. Συλλούρης δεν αφορά αντικατάσταση της Επιτροπής που ελέγχει τα «πόθεν έσχες», αλλά υποβοήθησή της από νόμιμους ελεγκτές, οι οποίοι θα διορίζονται από τη Βουλή αλλά δεν θα διεξάγουν έρευνα των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά θα ελέγχουν μόνο αν έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις".

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ: Λέγεται ξεκάθαρα ότι δεν θα συμμετέχουν οι εμπειρογνώμες στους ελέγχους

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης, επισήμανε πώς με την πρόταση του κ. Συλλούρη, «αυτή η επιτροπή από ελεγκτές θα βοηθά την επιτροπή των βουλευτών στο άρθρο 6 και όχι στο άρθρο 7. Εκεί λέγεται ξεκάθαρα ότι δεν θα συμμετέχει αυτή η επιτροπή των ελεγκτών στους ελέγχους». Μάλιστα, τονίζεται πώς η ουσία είναι ότι αυτός που θα κάνει τον έλεγχο να είναι τεχνοκράτης και όχι βουλευτής, αλλιώς μιλάμε για αυτοέλεγχο.

Γιώργος Τάττης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top