Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 15 - 20 χιλιάδες άτομα πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 15 - 20 χιλιάδες άτομα πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 15 με 20 χιλιάδες συνάνθρωποι μας υποφέρουν από κάποιας μορφής άνοια ενώ διεθνώς κάθε 3 δευτερόλεπτα υπάρχει διάγνωση κάποιας νέας περίπτωσης ατόμου με άνοια η οποία αποτελεί παγκόσμια μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα. 

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε Διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στο Κέντρο Ημέρας Στήριξης Ατόμων με Άνοια που λειτουργεί στην πρωτεύουσα ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Άνοια, "Ιθάκη" και ο Δήμος Λευκωσίας.

Σε ομιλία της, η Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Συνδέσμου "Ιθάκη", Ιωάννα Κουντούρη, δήλωσε ότι «φιλοδοξούμε να κάνουμε το Κέντρο ένα χώρο όπου οι ασθενείς αλλά και οι οικογένειές τους θα βρίσκουν φωλιά προστασίας αλλά και στήριξης για να μπορούν να συνεχίσουν τη δύσκολη συμβίωση με την ασθένεια της Άνοιας».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στη δική του ομιλία σημείωσε ότι "αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ημερήσια φροντίδα των ασθενών με Άνοια με τρόπο παραγωγικό και ωφέλιμο, ο δήμος παραχώρησε στον Σύνδεσμο Ιθάκη χώρο για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας".

Πρόσθεσε ότι "στόχος της συνεργασίας είναι η επέκταση της παροχής ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα τρίτης ηλικίας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ,  αλλά και η στήριξη των άτυπων φροντιστών τους».

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης Τύπου, ανακοινώθηκαν και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος Ιθάκη κατά τον Σεπτέμβριο, που έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως Μήνας Νόσου Αλτσχάιμερ, η δε 21η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ. 

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE - Ιράν: «Ο Χαμενεΐ είναι ζωντανός από όσο γνωρίζω», λέει ο Αραγτσί – Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ και σε αμερικανικές βάσεις

LIVE - Ιράν: «Ο Χαμενεΐ είναι ζωντανός από όσο γνωρίζω», λέει ο Αραγτσί – Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ και σε αμερικανικές βάσεις

Αναφορές για έκρηξη που ακούστηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα μαρτυρίες αυτοπτών, την ίδια ώρα σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, καθώς οι αρχές προειδοποίησαν για «την πιθανότητα εκτόξευσης πυραύλων». Λίγη ώρα αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν, ενώ όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΤnews στο Τελ Αβίβ, Γιώργος Σιδέρης ο Υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ κήρυξε ειδική και άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

BEST OF TOTHEMAONLINE