Η ποιότητα του ενεργητικού των τουρκικών τραπεζών θα αποδυναμωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αυτό θα είναι πιο εμφανές στις εκθέσεις εισοδήματος παρά στις μετρήσεις ποιότητας περιουσιακών στοιχείων το 2020, προειδοποιεί ο Fitch Ratings, ο οποίος αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Τουρκίας κατά 5,0% και 4,6% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.
«Η ποιότητα του ενεργητικού αποτελεί βασική αδυναμία για τις τουρκικές τράπεζες, παράλληλα με τη ρευστότητα σε ξένο νόμισμα», υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, τονίζοντας ότι αυτό συνδέεται ιδιαίτερα με το λειτουργικό τους περιβάλλον και το μακροοικονομικό σκηνικό, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί κατά το τρέχον έτος λόγω της πανδημίας, όπως σημειώνει.
Οι εγγυήσεις που παραχώρησε του τουρκικό κράτος περιόρισε τον κίνδυνο στην ποιότητα των δανείων που έλαβαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις "και οι συζητήσεις μας με τις τράπεζες" καταδεικνύουν ότι μειώθηκαν σημαντικά τα νέα αιτήματα αναβολής δόσεων δανείων, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία και το εύρος των τομέων που επηρεάζονται από αυτήν θα πλήξει την υποκείμενη ποιότητα του ενεργητικού» των τουρκικών τραπεζών.
Ωστόσο, ο Fitch αναφέρει ότι η βαρύτητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) θα μετριαστεί από την ανοχή των ρυθμιστικών αρχών και την αύξηση των δανείων.
Προσθέτει ότι η χαλάρωση των απαιτήσεων ταξινόμησης δανείων, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το τέλος του 2020, σημαίνει ότι τα δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο 3 ταξινομούνται τώρα με καθυστέρηση 180 ημερών αντί για 90 ημερών, ενώ τα δάνεια στο στάδιο 2 ταξινομούνται με καθυστέρηση 90 ημερών αντί για 30 ημερών.
Μαζί με το σχέδιο της Τουρκίας για αναστολή δόσεων δανείων, που επιτρέπει στους δανειολήπτες να αναστείλουν τις πληρωμές τόκων ή κεφαλαίων για τρεις μήνες, η αύξηση των ΜΕΔ θα καθυστερήσει μέχρι περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Εάν η αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ συνεχίσει να ενισχύεται σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις μας, αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει κάποιες από τις επιπτώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που προκλήθηκαν από την προηγούμενη μείωση του ΑΕΠ και παράλληλα να υποστηρίξει την ταξινόμηση και ανάκτηση δανείων, τονίζει ο Fitch.
Αναφέρει επίσης ότι πολλά μεγάλα εταιρικά ανοίγματα είχαν ήδη αναδιαρθρωθεί μετά την κρίση του 2018 και σημειώνει ότι αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις νέες αναδιαρθρώσεις βραχυπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ταχεία αύξηση των δανείων που οφείλεται στον δανεισμό σε τοπικό νόμισμα (αύξηση κατά 16%) ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών τόνωσης της οικονομίας.
Τέλος, ο Fitch αναφέρει ότι η ζήτηση δανείων σε ξένο νόμισμα παρέμεινε ασθενής, λόγω της αστάθειας της τουρκικής λίρας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις