Μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Βρετανίας αλλά και της Σουηδίας, φαίνεται να ξεπερνούν τις επιφυλάξεις τους για το υποχρεωτικό τεστ για τον COVID-19 και αρχίζουν ξανά να φέρνουν τουρίστες στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών.
Το μοντέλο της Κύπρου για ελέγχους και εργαστηριακές αναλύσεις στα αεροδρόμια φαίνεται να έχει πείσει και στο εξωτερικό, αφού η βρετανική εφημερίδα “Telegraph” το έφερε ως παράδειγμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσει και η Βρετανία στα δικά της αεροδρόμια, όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος. Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα Sun, είπε, χαρακτήρισε την Κύπρο ως τον προορισμό με τον χαμηλότερο κίνδυνο υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτή. Ο Υπουργός τόνισε την αντίθεση στα αποτελέσματα της Κύπρου, με άλλες χώρες-τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και κάποια ελληνικά νησιά, τα οποία άνοιξαν χωρίς να θέτουν ως προϋπόθεση για τους ταξιδιώτες την προσκόμιση αρνητικού τεστ.
Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν δέχονταν αρχικά αυτή την προϋπόθεση που τους επέβαλλε η Κύπρος, τελικά, βλέποντας την εξέλιξη μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, αποδέχτηκαν την ανάγκη για υποχρεωτικό τεστ COVID-19 και άρχισαν να φέρνουν τουρίστες προς την Κύπρο, για την οποία το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Αρχικά ξεκίνησε πτήσεις η Jet2 από τα μέσα Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου άρχισε η Tui, ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινά πτήσεις και ένας μεγάλος ταξιδιωτικός πράκτορας από τη Σουηδία η Tui Σκανδιναβίας. Είπε επίσης ότι το κόστος των τεστ το επωμίζονται οι ίδιοι οι τουρίστες και κάποιοι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν κάνει συμφωνία με ιδιωτικά εργαστήρια στη Βρετανία και στη Σουηδία. Σε άλλες περιπτώσεις, είπε, έχουν γίνει συμφωνίες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μοιράζονται το κόστος με τους ξενοδόχους, με την ανάλογη έκπτωση στο ταξιδιωτικό πακέτο που προσφέρουν.
Παράλληλα, ο Υπουργός μεταφορών αναφέρθηκε στην επιτυχία και τα θετικά σχόλια που έλαβε από το εξωτερικό το Cyprus Flight Pass, το οποίο εφαρμόστηκε πρώτα από την Κύπρο και ανέφερε ότι η Κύπρος ανέλαβε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό Flight Pass για καλύτερη διαχείριση των δεδομένων. Παράλληλα χώρες όπως, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστραλία επέδειξαν ενδιαφέρον και επικοινώνησαν με την Κύπρο για το θέμα αυτό. Σημείωσε παράλληλα ότι το Cyprus Flight Pass αναβαθμίζεται μέρα με τη μέρα, με νέες ποιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Εξήγησε επίσης το σύστημα με την κατηγοριοποίηση των χωρών προέλευσης, το οποίο επίσης υπήρξε πρότυπο για άλλες χώρες.
Την ίδια ώρα, είπε ότι η Κύπρος πρότεινε στην ΕΕ επενδύσεις στα αεροδρόμια για δημιουργία υποδομών ώστε να γίνονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι πριν από την αναχώρηση και να υπάρχει αποτέλεσμα πριν από την επιβίβαση. Προτάθηκε επίσης το μοντέλο κατηγοριοποίησης των χωρών της Κύπρου ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, να εφαρμοστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημείωσε επίσης ότι στα αεροδρόμια ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας με ακόμα πιο αυστηρά πρότυπα από αυτά που τίθενται από τον Οργανισμό Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ γίνονται τακτικές συναντήσεις σε διυπουργικό επίπεδο για επίβλεψη και περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας.
Αναφερόμενος σε στοιχεία είπε ότι η επιβατική κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια ανήλθε στους 39.874 επιβάτες τον Ιούνιο, στους 196.000 επιβάτες τον Ιούλιο και στους 294.000 τον Αύγουστο, ενώ για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα διακινηθούν περίπου 300.000 επιβάτες. Από αυτούς το 70% περίπου ήταν τουρίστες, το 9% ταξίδεψαν για επαγγελματικούς λόγους και οι υπόλοιποι για να επισκεφθούν οικογένεια ή φίλους.
Στα αεροδρόμια, από την επανέναρξη της λειτουργίας τους έγιναν περίπου 80,000 τεστ εκ τω οποίων τα 172 ήταν θετικά. Από αυτά τα περίπου 50,000 ήταν στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων με 44 θετικά αποτελέσματα.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις αφίξεις στις μαρίνες και είπε ότι ακολουθούνται ανάλογες διαδικασίες και αρμόδιες αρχές προχωρούν στον υγειονομικό έλεγχο, ενώ ανάλογα με τη χώρα προέλευσης μπαίνουν σε καραντίνα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, είπε ότι μετά την ενημέρωση για τα μέτρα και τις διαδικασίες που λαμβάνονται στα αεροδρόμια, έχουν πεισθεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αρκούντως αποτελεσματικά. Σημείωσε παράλληλα ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιγράφουν την Κύπρο στο θέμα αυτό.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε πως είναι αναντίλεκτο ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την άψογη διαχείριση που γίνεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι θέλουν και έχουν πάρει το παράδειγμα της Κύπρου και άλλες χώρες καταδεικνύει «το πόσο σωστά διαχειριστήκαμε και διαχειριζόμαστε την πανδημία σε σχέση με τα αεροδρόμια μας».
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις