Πολιτικά πρόσωπα προσπαθούν, σπιλώνοντας τη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, να σπιλώσουν και το ΑΚΕΛ, ανέφερε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για αποκαρδιωτική εικόνα σήμερα σε Κυπριακό και στα θέματα υδρογονανθράκων.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που μιλούσε την Κυριακή στο Κελλάκι στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων τιμητικής πλάκας για την ονοματοδότηση του κύριου δρόμου Κελλακίου – Επταγώνειας σε λεωφόρο Δημήτρη Χριστόφια, εξήρε το έργο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, επέκρινε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και «όσους έχουν τη μικροπρέπεια να προσπαθούν σήμερα, μετά το θάνατο του (Δημήτρη Χριστόφια), να του προσάψουν ανεντιμότητα, κρυφή ζωή, σκοτεινές συναλλαγές».
Λέγοντας πως πρώτος σκοπός της ζωής του Δημήτρη Χριστόφια ήταν η λύση του Κυπριακού, ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως , όταν βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίχως να εγκαταλείψει αρχές, κατάφερε να πετύχει πολλά και σημαντικά για την υπόθεση της δικαίωσης του λαού μας και « μίλησε στο λαό με ειλικρίνεια για το πώς μπορεί να σωθεί η Κύπρος από την κατοχή και πώς μπορεί να επιβιώσει ο λαός μας στην πατρίδα του».
«Είναι οι δικές του συγκλίσεις, μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για να γίνει πρόοδος στο Κυπριακό. Συγκλίσεις για τις οποίες πολεμήθηκε αδυσώπητα από τον κ. Αναστασιάδη, τον Δημοκρατικό Συναγερμό και άλλους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον Απρίλη του 2014, συνειδητοποίησε ότι η πορεία που ακολουθούσε στο Κυπριακό ήταν αδιέξοδη, υποχρεώθηκε να υιοθετήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά».
Αυτό, συνέχισε, έγινε όταν τα τουρκικά πλοία κινούνταν ανενόχλητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και η διεθνής κοινότητα δυστυχώς δεν αντέδρασε, όπως είχε αντιδράσει όταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος « πέτυχε να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να τερματίζει την κατοχή και τις εγγυήσεις, να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε επίσης σε όσους «μας κάνουν μαθήματα και μας ρωτούν πονηρά για το κατά πόσο το ΑΚΕΛ αποδέχεται λύση με εγγυήσεις», υπενθυμίζοντας ότι «ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που έθεσε θέμα κατάργησης των εγγυήσεων ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και όχι ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως λέει».
Την ώρα που, όπως αποδείχθηκε, το οικονομικό μοντέλο των τραπεζών άγγιζε τα όρια του, πρόσθεσε, ο Δημήτρης Χριστόφιας άνοιξε ένα άλλο παράθυρο ευκαιρίας, αυτό της ενέργειας και υπέδειξε πως «μέχρι σήμερα το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο επιβεβαιώθηκε επί δικής του διακυβέρνησης, είναι το μοναδικό κοίτασμα που επιβεβαιώθηκε».
Έκανε επίσης λόγο για καμία ουσία και «επικοινωνιακά θεάματα για το φυσικό αέριο» από την Κυβέρνηση και εξέφρασε τη θέση πως, αν εξακολουθήσει το Κυπριακό να παραμένει άλυτο «πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο και οι τελευταίες εξελίξεις το αποδεικνύουν».
Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως σήμερα η Τουρκία προκαλεί ανενόχλητη και η διεθνής κοινότητα αρκείται σε φραστικές καταδίκες, ενώ στο Κυπριακό μας καταλογίζονται εξίσου ευθύνες για το αδιέξοδο, φέροντας ως παράδειγμα την έκθεση που ετοιμάστηκε μετά το Κράνς Μοντανά από τον ΓΓ του ΟΗΕ, «ο οποίος λέει κάτι εντελώς διαφορετικό από το αφήγημα του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο».
Αν όσα έγιναν επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό και στα θέματα των υδρογονανθράκων τα αντιπαραβάλουμε με το σήμερα, πρόσθεσε, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.
Είπε, επίσης πως ο Δημήτρης Χριστόφιας θα αξιολογηθεί από την ιστορία ως ο ηγέτης που υπερασπίστηκε κεκτημένα των εργαζομένων, αντιστάθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις, τράβηξε γραμμή για να υπερασπιστεί τους πολλούς, αυτούς που είχαν ανάγκη.
«Όλα αυτά προσδίδουν στη διακυβέρνηση Χριστόφια ιστορική σημασία. Παρόλη την επίθεση που εκδηλώθηκε από την αρχή της Προεδρίας, δεν μπορεί κανένας να κλείσει τα μάτια μπροστά στο έργο που έγινε, με τομές και μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην κοινωνική πολιτική, το υδατικό, τον τομέα του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό και άλλα πολλά» συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη θέση ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν «όλα αυτά που πασχίζουν ορισμένα πολιτικά πρόσωπα να παραστήσουν με τις οδηγίες επικοινωνιολόγων - απλός, σεμνός, ειλικρινής, γνήσιος, οικείος, έντιμος, αξιοπρεπής, ακέραιος, δυναμικός και ευαίσθητος».
«Αφού αυτοί δεν μπορούν να γίνουν ό,τι ήταν ο Δημήτρης, έχουν τη μικροπρέπεια να προσπαθούν σήμερα, μετά το θάνατο του, να του προσάψουν ανεντιμότητα, κρυφή ζωή, σκοτεινές συναλλαγές», ανέφερε και τόνισε ότι «επιχειρούν σπιλώνοντας τη μνήμη του, να σπιλώσουν και το ΑΚΕΛ». «Αυτό, δυστυχώς, προσπάθησαν να κάνουν και πολύ πρόσφατα, όταν βγήκαν και επεδίωξαν να του ρίξουν ευθύνες για τα σκάνδαλα που βαραίνουν εκείνους με τις πολιτογραφήσεις», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδειξε το ΑΚΕΛ και οι εργαζόμενοι με τον καλύτερο τρόπο, πορεύτηκε σε όλο τον πολιτικό του βίο με καθαρά χέρια και «πλέον στέκεται ως παράδειγμα απέναντι από διάφορους που είναι δέσμιοι συμφερόντων, που περηφανεύονται κιόλας για την ικανότητα τους να δολοπλοκούν στα παρασκήνια».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις