ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Έθεσε ζητήματα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Διάσκεψη για την Γερμανική Προεδρία

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Έθεσε ζητήματα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Διάσκεψη για την Γερμανική Προεδρία

Με έμφαση στο θέμα της ασφάλειας της ΕΕ, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου στηλίτευσε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην διάρκεια συζήτησης για τις προτεραιότητες της τρέχουσας Γερμανικής Προεδρίας στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, την οποία εκπροσώπησε ο κ. Ευσταθίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κύπριος Βουλευτής πρόσθεσε ότι οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην ασταθή αυτή περιοχή αποτελούν απειλή για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Τόνισε επίσης την επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι, μέχρι την ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2020, η Άγκυρα θα διαφοροποιήσει τη στάση της, συμμορφούμενη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ανάφερε ο κ. Ευσταθίου, αναμένεται από τα κράτη- μέλη της ΕΕ να επιδείξουν ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να συναινέσουν στη λήψη αποφασιστικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021 – 2027, ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι οποιεσδήποτε περικοπές σε σημαντικούς τομείς χρηματοδότησης δυνατό να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των στόχων της Ένωσης. Ειδικότερα, για το μεταναστευτικό, ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι η Κύπρος δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Εξάλλου, προστίθεται, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 και των διδαγμάτων που αντλήθηκαν, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις πρωτοφανείς προκλήσεις που επέφερε η πανδημία σε πολλούς τομείς, όπως τα συστήματα υγείας των κρατών- μελών, το διεθνές εμπόριο, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εκπαίδευση.

Όσον αφορά στα διδάγματα που αντλήθηκαν, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για ανάπτυξη. Έκανε δε ειδική αναφορά στη στρατηγική για έξοδο από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης με την εφαρμογή σχεδίου ανάκαμψης, στο επίκεντρο του οποίου, τόνισε, πρέπει να βρίσκονται οι προσπάθειες για οικονομική και κοινωνική συνοχή, αλλά και για ψηφιακή μεταρρύθμιση. Η παροχή αναβαθμισμένων διαδικτυακών υπηρεσιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθίσταται απόλυτα αναγκαία στη νέα, μετα-κορωνοϊό εποχή, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Υπογραμμίζοντας εξάλλου την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει τη δέουσα αλληλεγγύη και τα κράτη- μέλη να προχωρήσουν σε μια πιο αποτελεσματική συνεργασία προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε, τέλος, ότι η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε ότι η γραμμή μεταξύ της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων και της κατάχρησης εξουσίας είναι πολύ λεπτή και τόνισε την επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top