Αντιμέτωπος με τον «δαίμονα» της γραφειοκρατίας βρίσκεται εδώ και 20 μήνες 42χρονος άντρας από τη Λεμεσό. Ζητά όσα δικαιούται, βάσει πάντα της απόφασης ιατροσυμβουλίου, ωστόσο παντού βρίσκει κλειστές πόρτες και εμπόδια.
Του Στέλιου Στυλιανού
Όλα ξεκίνησαν το 2014 όταν ο 42χρονος συμπατριώτης μας έμεινε άνεργος, θύμα της οικονομικής κρίσης και αποτάθηκε για βοήθεια στο Γραφείο Ευημερίας στη Λεμεσό, όπου του παρείχαν κάποιο επίδομα, το οποίο στη συνέχεια «μετατράπηκε» σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ύψους 480 ευρώ καθώς και επίδομα ενοικίου.
Στη συνέχεια ο κύριος Μ. παρουσίασε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί δύο βδομάδες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και κατόπιν προτροπής από λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας (συνεχίζε να είναι μέχρι και το 2019 λήπτης) να μεταφερθεί στο «αναπηρικό επίδομα», αφού πρώτα περνούσε από ιατροσυμβούλιο και αποδειχθεί ανίκανος προς εργασία.
Όπως θα δείτε στο πιο κάτω έγγραφο ο κύριος Μ. κρίθηκε από το ιατροσυμβούλιο με σοβαρή σωματική αναπηρία, ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε να πάρει το αναπηρικό του επίδομα ή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με την τελευταία καταβολή να χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή πριν από περίπου 20 μήνες.
Η γνωμάτευση του ιατροσυμβουλίου για τη σοβαρή σωματική αναπηρία:
Η αιτιολογία που έλαβε ήταν πως «απέκρυψε» στοιχεία από την οικογενειακή του κατάσταση, κάτι που ο ίδιος αρνείται, αφού το 2017 τέλεσε το γάμο του σε χώρα του εξωτερικού με τη σύζυγό του και μετά την επιστροφή του ζεύγους στην Κύπρο ισχυρίζεται ότι σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις (ταχυδρομικά και σε λειτουργό που του υπέδειξαν) παρέδωσε το φάκελο με το πιστοποιητικό του γάμου του.
Από τότε όπως καταγγέλλει, του ζητούν συνεχώς έγγραφα που ο ίδιος τους παραδίδει, ενώ έχουν φτάσει στο σημείο να του ζητήσουν κάρτα επιβίβασης από ταξίδια από το 2014 και έπειτα, κάτι που όπως είναι λογικό ο ίδιος δεν έχει κρατήσει. Όπως σημειώνει έχει παραδώσει αντίγραφα τόσο του διαβατηρίου του, όσο και της συζύγου του, ώστε να αποδείξει ότι όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν στην Κύπρο, κάτι που οι αρμόδιες Αρχές δεν θεωρούν ικανοποιητικό στοιχείο.
Η επιστολή που τον κρίνει ανίκανο προς εργασία
Ο κύριος Μ. που υπενθυμίζουμε κρίθηκε με σοβαρή αναπηρία λόγω προβλήματος στην καρδιά, βρίσκεται σε απόγνωση, δηλώνοντας ότι με όλο αυτό το «Γολγοθά της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας» που βιώνει η υγεία του έχει επιβαρυνθεί, ενώ διερωτάται ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν - ο μη γένοιτο- του συμβει κάτι σοβαρό.
Ο ίδιος απέστειλε και σχετική ένσταση για την αποκοπή του επιδόματός του λαμβάνοντας απάντηση 6 μήνες μετά (Αύγουστος 2020) ενώ δηλώνει πως λόγω των υψηλών ενοικίων αναγκάστηκε να μετακομίσει σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού, αφού όπως δηλώνει αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί ακόμα και στις βασικές του ανάγκες.
Η επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Εργασίας
«Θέλω να ευχαριστήσω φίλους και συγγενείς που μου στέκονται τη δύσκολή αυτή περίοδο της ζωής μου και απευθύνω για άλλη μια φορά δραματική έκκληση στους αρμόδιους να εξετάσουν την υπόθεση μου και να αποκαταστήσουν την αδικία που βιώνω τους τελευταίους 20 μήνες» τα λόγια του κύριου Μ. που πριν από δύο βδομάδες μετά από ένα μικρό καρδιακό επεισόδιο χρειάστηκε ξανα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις