ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Ανησυχία για τις εξαφανίσεις ανηλίκων - 18 αγνοούμενα παιδιά - ΠΙΝΑΚΑΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Ανησυχία για τις εξαφανίσεις ανηλίκων - 18 αγνοούμενα παιδιά  - ΠΙΝΑΚΑΣ

Έντονη ανησυχία προκαλεί το θέμα που αφορά τις εξαφανίσεις ανηλίκων την τελευταία δεκαετία, με το 2019 να αποτελεί αριθμό ρεκόρ, καθώς καταγράφηκαν 135 εξαφανίσεις ανηλίκων με τους 131 να έφυγαν από παιδικές στέγες.

Του Κωνσταντίνου Νεοφύτου

Απαντήσεις από την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Έμιλυ Γιολίτη ζήτησε για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Οι ερωτήσεις προς το μέρος της κα. Γιολίτη από τον κ. Θεοπέμπτου αφορούν το πόσες εξαφανίσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια και πόσες από αυτές σχετίζονται με παιδικές στέγες, το πόσοι από τους ανήλικους που έχουν εξαφανιστεί εντοπίστηκαν και πόσοι ακόμα αγνοούνται, το χρονικό διάστημα που εξαφανίζονται και ο λόγοι που εγκατέλειψαν την παιδική στέγη ή το σπίτι.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Έμιλυ Γιολίτη απάντησε με στατιστικά στοιχεία προς τον κ. Θεοπέμπτου με στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν τις εξαφανίσεις με τους ελλείποντες ανήλικους για την περίοδο 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2020, ενώ σημειώνει πως οι αριθμοί που καταγράφονται αφορούν κυρίως επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις των ίδιων ανήλικων προσώπων.

Όπως διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που καταγράφει ο πιο πάνω πίνακας το έτος 2019 κατέχει αριθμό ρεκόρ στο συγκεκριμένο ζήτημα με συνολικά 135 εξαφανίσεις ανηλίκων, 131 εκ των οποίων από παιδικές στέγες, ενώ ακολουθεί το 2018, όπου εξαφανίστηκαν συνολικά 101 ανήλικοι, ενώ η χρονιά με τον μικρότερο αριθμό εξαφανίσεων ανηλίκων ήταν το 2014 με μόλις 5.

Τώρα όσον αφορά την χρονιά που διανύουμε (2020),  οι εξαφανίσεις στους ανηλίκους αγγίζουν τις 54 στο σύνολο (Μέχρι τον Αύγουστο), που αναλογικά είναι μικρότερος αριθμός σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις της κα. Γιολίτη έχουν εντοπιστεί όλα τα παιδιά, εκτός από 18 συγκεκριμένους αλλοδαπούς ανήλικους με καταγωγή την Σομαλία, Συρία, Κόγκο, Μάλι, Καμερούν και Γουινέα.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εξαφάνισης και της εύρεσης των παιδιών είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση. Κυμαίνεται μεταξύ κάποιων ωρών και 3 μέχρι 4 ημερών το μέγιστο.

Οι κύριοι λόγοι εγκατάλειψης της Στέγης είναι η επίσκεψη σε φίλους, συγγενείς, γονείς, ή η αντίδρασή τους για μεταφορά τους στη Στέγη.  Οι κύριοι λόγοι για την εξαφάνιση ανηλίκων από το σπίτι είναι η κακοποίηση ή αντιπαράθεση με γονείς, η αντιδραστική συμπεριφορά, τα προβλήματα υγείας (νοητική στέρηση κλπ), η επίσκεψη σε φίλους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε προχωρημένη σήψη η σορός του άντρα που βρέθηκε σε πάρκο στη Λευκωσία – Σε εξέλιξη οι έρευνες - Εν αναμονή της νεκροτομής

Ένας στους δέκα νέους ούτε δουλεύουν, ούτε σπουδάζουν – Πόσες γυναίκες και πόσοι άνδρες

Πότε ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει εργοδοτούμενο χωρίς να δώσει προειδοποίηση

Συνεχίζεται σήμερα η υπόθεση παύσης του Γεν. Ελεγκτή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου

Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στον Στρόβολο – Εκτεταμένες οι ζημιές

Deadpool και Wolverine: Νέο τρέιλερ λίγο πριν την πρεμιέρα - Πότε βγαίνει στους κινηματογράφους - Βίντεο



Κυπριακό: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα - Βλέπει τον Τατάρ σήμερα η Ολγκίν στο Λονδίνο

Κυπριακό: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα - Βλέπει τον Τατάρ σήμερα η Ολγκίν στο Λονδίνο

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται να είναι κρίσιμες για την πορεία του κυπριακού. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα έχει συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ σήμερα στις 17.00 στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top