Ο Γενικός Διευθυντής στο Cyprus Institute of Marketing – The Cyprus Business School, σε μια αποκαλυπτική και πλήρως ενημερωτική συνέντευξη στο ThemaOnine, μας μιλά για το πως η πανδημία επηρέασε την οικονομία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Σίγουρα, η πανδημία έφερε νέες πραγματικότητες, αλλά ίσως και νέες ευκαιρίες. Σύσσωμη η κυπριακή κοινωνία αγωνιά, καθώς πολλοί διαμηνύουν πως έρχονται δύσκολες μέρες. Σε μερικές από αυτές τις απορίες, κλήθηκε να απαντήσει ο Γενικός Διευθυντής στο Cyprus Institute of Marketing – The Cyprus Business School, κ. Γιάγκος Χατζηγιάννης.
Πότε θα διαφανεί επακριβώς το μέγεθος της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας; Πολλοί το τοποθετούν περί τα τέλη του έτους. Εάν ναι, γιατί τότε;
Δυστυχώς η πανδημία Covid-19 έχει επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία. Από την μια έχει μειωθεί σημαντικά το ΑΕΠ λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας λόγω του «lockdown» και βεβαίως λόγω της μειωμένης εισροής εσόδων λόγω του αντίκτυπου στον τουρισμό και από την άλλη έχει διογκωθεί το δημόσιο χρέος. Η εκτίμηση για μείωση της τάξης του 7% είναι φυσιολογική και μακάρι να επαληθευθεί γιατί πολλά σενάρια εκτιμούν την μείωση του ΑΕΠ πέριξ του 10%. Το δεδομένο είναι ότι το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά που θα αφήσει σημαντικά τραύματα στην οικονομία μετά από 5 χρόνια ανάπτυξης. Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον να περιοριστεί όσο γίνεται η ζημιά το τελευταίο τρίμηνο και να υπάρξουν οι βάσεις για ανάπτυξη το 2021. Επειδή υπήρχε η στήριξη των επιχειρήσεων τους τελευταίους 5 μήνες, θα πρέπει να δούμε τον τελικό λογαριασμό στο τέλος του έτους που πολύ φοβάμαι θα είναι χειρότερος από ότι υπολογίζαμε.
Πώς κρίνετε την συνολική οικονομική διαχείριση της πανδημίας; Έγιναν μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ κομμάτων, σε σχέση με τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούνταν, όπως πχ οι κρατικές εγγυήσεις. Σας βρίσκει σύμφωνο η τελική έκβαση των πραγμάτων;
Από την μια η εικόνα μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική αν λάβει κανείς υπόψη το ότι η πανδημία είναι πρωτοφανής και συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Από την άλλη έχουν γίνει λάθη στην διαχείριση, κυρίως στα αρχικά στάδια αφού δεν είχε υπολογιστεί ότι αυτή η κρίση θα διαρκέσει για τόσο πολύ. Τελικός κριτής όμως θα είναι οι οικονομικοί δείκτες στο τέλος του χρόνου αφού άλλο το -6% και άλλο το -10% με βάση τις αντικρουόμενες προβλέψεις.
Αυτή η κρίση κατέδειξε και πολλές δομικές παθογένειες της οικονομίας της Κύπρου, όπως π.χ. η μονολιθικότητα του τριτογενούς τομέα, σύμφωνα με ειδικούς. Συμφωνείτε με αυτή την κριτική;
Συμφωνώ ότι το οικονομικό μοντέλο πρέπει επιτέλους να αλλάξει για να έχουμε πιο διευρυμένη βάση σαν οικονομία. Από την άλλη αυτό συζητείται εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχουν γίνει ιδιαίτερες μεταβολές. Η Κυπριακή οικονομία έχει μεγάλη προοπτική αλλά δυστυχώς κάποια δομικά προβλήματα όπως η διαφθορά και η διαπλοκή και η γραφειοκρατία είναι ανυπέρβλητα εμπόδια.
Σε συνδυασμό με όλα τα ανωτέρω, τι προβλέπετε για το μετέπειτα; Ποια θα ήταν τα 3 βασικά σημεία που πρέπει να επενδύσει η όποια ανάκαμψή μας και ως εκ τούτου, να μειωθεί η ανεργία;
Το πρώτο είναι η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα αυξομείωσης των ωρών εργασίας σε περιόδους κρίσης αντί της απόλυσης. Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση των υποδομών για να είναι εφικτή και αποδοτική η τηλεργασία. Το τρίτο είναι η κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού στην διαχείριση κρίσεων είτε αυτή είναι πανδημία ή οτιδήποτε άλλο.
Πείτε μας ποιά είναι τα οφέλη που προσφέρουν τα προγράμματα σπουδών του Cyprus Institute of Marketing (CIM) και πώς διαφοροποιείται;
To Cyprus Institute of Marketing (CIM) ιδρύθηκε το 1978 και είναι έτσι το πρώτο Κυπριακό Business School. Ξεκίνησε την λειτουργία του από τον Θεοφάνη Χατζηγιάννη και ομάδα διακεκριμένων καθηγητών τον Σεπτέμβριο του 1978 με κύριο σκοπό να δώσει μία άλλη διάσταση στα ακαδημαϊκά δρώμενα της Κύπρου και να συμπληρώσει ένα κενό που υπήρχε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του τόπου. Τα τελευταία 42 χρόνια έχουν αποφοιτήσει πέραν των 10,000 φοιτητών από Κύπρο και εξωτερικό και η μεγαλύτερη του επιτυχία έγκειται στην τεράστια επιτυχία των αποφοίτων του οι οποίοι διοικούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε Κύπρο και εξωτερικό. Το Cyprus Institute of Marketing είναι το κατεξοχήν Κυπριακό Ίδρυμα όσο αφορά την εκπαίδευση στελεχών αφού προσφέρει αποκλειστικά βραδινά μαθήματα και η όλη φιλοσοφία του εδράζεται στην ανάπτυξη των στελεχών των επιχειρήσεων.
Πώς μπορεί να βοηθήσει το CIM τους σπουδαστές του να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και τις δυσχέρειες που αναμένονται;
Τα πράγματα στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολα και η πανδημία θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις. Στο CIM είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε πιθανόν το υψηλότερο ποσοστό εργοδότησης/επαγγελματικής ανέλιξης εντός 6 μηνών από την ημέρα αποφοίτησης, στην Κύπρο. Οι εξαιρετικές μας σχέσεις με τις επιχειρήσεις (βλέπε 16 Στρατηγικές Συνεργασίες με τις κορυφαίες κυπριακές και διεθνείς επιχειρήσεις όπως ΙΒΜ, Τράπεζα Κύπρου, Cablenet κτλ), το γεγονός ότι οι πολλοί καθηγητές μας είναι επαγγελματίες και το γεγονός ότι στο CIM η θεωρία συναντάται με την πρακτική, δίνουν στους αποφοίτους μας εξαιρετικές προοπτικές εργοδότησης. Καθημερινά, ακόμα και σήμερα, εταιρείες επικοινωνούν ζητώντας φοιτητές και απόφοιτους μας για εργοδότηση για θέσεις που δεν δημοσιεύονται αφού οι απόφοιτοι μας είναι πολύ πιο καλά καταρτισμένοι από απόφοιτους άλλων Ιδρυμάτων.
Βρείτε το Cyprus Institute of Marketing (Cyprus Business School) στην οδό Ζαννέτου 25 στον Άγιο Ανδρέα στην Λευκωσία, στην οδό Στέλιου Κυριακίδη 7 στην Λεμεσό και στα τηλ. 22778475 και 25343556.
Web: https://cima.ac.cy/
Facebook: www.facebook.com/CIM1978/
Instagram: @cim_1978
Μπορείτε να συνδεθείτε με τον Γιάγκο Χατζηγιάννη στο Linkedin. https://www.linkedin.com/in/yangos-hadjiyannis-10a96324/
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις