ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Διεπράχθησαν λάθη παρεμβάσεις στο κυπριακό

ΠτΔ: Διεπράχθησαν λάθη παρεμβάσεις στο κυπριακό

Τα σημερινά αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη τελούνται σε μια περίοδο που η πατρίδα μας, αφενός δίνει σκληρή μάχη για να βγει από την οικονομική κρίση που βασανίζει τον Κυπριακό Ελληνισμό και αφετέρου για να πάρει αποφάσεις για το κυπριακό πρόβλημα, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων της προτομής Ομιλία του ήρωα Γιαννάκη Προδρόμου Ταλιώτη στην Γεροσκήπου.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως “καταβάλλουμε  τιτάνιες προσπάθειες, για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει οδηγηθεί”, προσθέτοντας πως αυτό “το πράττουμε ενσυνείδητα διότι η διαπραγματευτική μας θέση θα ενισχυθεί αν, απεξαρτημένοι από τις όποιες οικονομικές ανάγκες μπορούμε επιτέλους να δημιουργήσουμε προοπτικές για ένα διάλογο επί ίσοις όροις”, όπως είπε.

Την ίδια ώρα αξιοποιούμε με κάθε τρόπο συνέχισε, “ μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όσες των δυνάμεων μπορούν να επηρεάσουν την αδιάλλακτη μέχρι σήμερα Τουρκία που κρατά το 37% της πατρίδας μας υπό κατοχή”.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εδώ και 41 χρόνια με τεταμένο το χέρι για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, έτσι ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα.

Πρόσθεσε επίσης, πως κανένας από την κυπριακή ηγεσία δεν υστέρησε σε προσπάθειες προβάλλοντας έτσι την ειλικρινή βούληση και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς προκειμένου- όπως είπε-  “να επανενώσει την πατρίδα μας, προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ιδιαίτερα μετά το 2004 με την ένταξη μας στην ΕΕ, για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να δίδει την ίδια ώρα τη δυνατότητα της προοπτικής και του μέλλοντος”.

Θέλουμε να πιστεύουμε,  ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι μετά τα γεγονότα που μας οδήγησαν - με ομοφωνία της πολιτικής ηγεσίας και του λαού - στη διακοπή συνέχισης του διαλόγου και ιδιαίτερα μετά την άρση εκείνων των κωλυμάτων, “θα μπούμε σε ένα διάλογο που επιτέλους θα τον διακρίνει, όχι η απειλή των οποιωνδήποτε πολεμικών, είτε πλοίων, είτε αεροσκαφών ούτε οι εκβιασμοί, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η κοινή επιθυμία ώστε ένα ευρωπαϊκό κράτος, που αποτελεί ντροπή διότι είναι ακόμη διαιρεμένο, ένα ευρωπαϊκό κράτος του οποίου η κατοχή συνεχίζει από μια υποψήφια χώρα, να μπορεί να είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα, ενώ οι πολίτες του θα απολαμβάνουν των ιδίων όπως και οι άλλοι, δικαιωμάτων”.

Διαβεβαίωσε επίσης, τον κυπριακό λαό, τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας πως εμείς εννοούμε να διδασκόμαστε από την Ιστορία μας, πως εμείς εννοούμε να συνεχίζουμε να θέλουμε την πατρίδα μας ελεύθερη, αλλά και δημιουργική.

Θέλουμε σημείωσε, “ να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν, μακριά από εξαρτήσεις ή επιρροές, να μπορούμε επιτέλους να ξαναζήσουμε όπως ζούσαμε για αιώνες, ειρηνικά”.

O ΠτΔ είπε πως διεπράχθησαν λάθη, παρεμβάσεις,  και φτάσαμε να ζούμε το 41ο έτος της κατοχής, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως θα  πρέπει να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, διότι όσο συνεχίζεται – όπως είπε- “ τα τετελεσμένα παγιώνονται,  οι ελληνοκυπριακές περιουσίες ξεπουλιούνται στην κατεχόμενη πατρίδα μας, ο εποικισμός αυξάνεται και  ο κυπριακός Ελληνισμός διατρέχει τον κίνδυνο του αφανισμού”.

Επεσήμανε επίσης, πως θα πρέπει “να δώσουμε όλοι τα χέρια και μέσα από συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν η προηγούμενη, αλλά και η σημερινή ηγεσία, επιτέλους, να εργαστούμε έτσι ώστε κάμπτοντας την τουρκική αδιαλλαξία να μπορούμε να πούμε στον Γιαννάκη Ταλιώτη, να μπορούμε να πούμε στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, να μπορούμε να πούμε στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σε μια ελεύθερη πατρίδα πως πράξαμε το καθήκον προς την πατρίδα, πως μπορούμε να τους βλέπουμε στα μάτια διότι τερματίσαμε την κατοχή και διότι δημιουργήσαμε εκείνες τις προοπτικές για να ριζώσει ο Ελληνισμός και να παραμείνει ασφαλής στη γη των πατέρων του”.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ύψιστη τιμή προς τον τιμώμενο  σήμερα ήρωα, προς ένα ήρωα που έδωσε τη ζωή του για να μας δώσει δικαιώματα και να είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για την ελευθερία αυτής της πατρίδας, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο ήρωα Γιαννάνη Προδρόμου Ταλιώτη ο ΠτΔ είπε “ τιμούμε σήμερα το ηρωικό βλαστάρι της Γεροσκήπου, τον Γιαννάκη Προδρόμου Ταλιώτη και υποκλινόμαστε ευλαβικά μπροστά στο μεγαλείο του έφηβου ήρωα, αναπολώντας μια από τις πιο ηρωικές περιόδους της κυπριακής ιστορίας, την περίοδο 1963-1964, όταν ο Κυπριακός Ελληνισμός, σχεδόν άοπλος, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τουρκική ανταρσία και να αποκρούσει την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας”.

Εξέφρασε επίσης την συγκίνηση του, που βρέθηκε σήμερα ανάμεσα στους συγγενείς και τους συναγωνιστές του ήρωα, στο Λύκειο Γεροσκήπου και στους οργανωτές της εκδήλωσης, για την τιμητική πρόσκλησή τους να αποκαλύψω την προτομή του, εδώ στο Λύκειο της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Έχουμε πραγματικά ανάγκη – όπως είπε- “από τέτοιες πρωτοβουλίες, για να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία για να χαράσσουμε το δρόμο μας προς τα μέλλον”.

Aκολούθως ο ΠτΔ επιφορτισμένος με το προνόμιο να αποτυπώσει  με σεβασμό και σεμνότητα – όπως είπε-  το μεγαλείο και το νόημα της θυσίας του ήρωα , αναφέρθηκε στη σύντομη και ηρωική ζωή του Γιαννάκη Ταλιώτη.

Ανέφερε πως το  1963 ο Γιαννάκης Ταλιώτης , όταν ξέσπασε η τουρκανταρσία, ως γνήσιος Έλληνας και λάτρης της πατρίδας και της ελευθερίας, σε ηλικία μόλις 16 χρόνων έσπευσε να καταταγεί ως εθελοντής στο λόχο του Δημητράκη Κωνσταντινίδη, ενός λόχου που διακρινόταν για τις παράτολμες επιχειρήσεις του.

Στις 6 Αυγούστου, 1964, ο λόχος του πήρε  εντολή να καταλάβει τις παρυφές της οροσειράς που χώριζε τα Κόκκινα από τον Παχύαμμο. Ο Γιαννάκης ανέλαβε τα καθήκοντα του χειριστή οπλοπολυβόλου μπρεν και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της διμοιρίας πέτυχαν, μέχρι το βράδυ, να καταλάβουν το ύψωμα.

Όμως, οι Τούρκοι που γνώριζαν καλύτερα την περιοχή άρχισαν να βάλλουν με όλμους και άλλα σύγχρονα όπλα που διέθεταν, προκαλώντας στο λόχο του Δημητράκη Κωνσταντινίδη, τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές απώλειες από όλες τις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής.

Ο λόχος, με μόνο 30 πλέον άνδρες, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  απωθήθηκε και παρέμεινε σε χώρο ανασύνταξης για τρεις ολόκληρες μέρες χωρίς φαγητό και νερό, έχοντας να αντιμετωπίσει την ίδια ώρα την τουρκική αεροπορία. Είχαν να δώσουν ένα άνισο αγώνα με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν όλοι τη ζωή τους.

Ο λοχαγός συνέχισε, “ έδωσε διαταγή για ανακατάληψη του υψώματος, με τους εναπομείναντες άνδρες να προβληματίζονται μπροστά στους φανερούς κινδύνους”. Μόνο ο Γιαννάκης Ταλιώτης, πήρε το μπρεν του,- όπως είπε- “ πέρασε μπροστά και παρότρυνε όλους να ακολουθήσουν το λοχαγό τους. Ο μόλις 16 χρόνων Ταλιώτης έγινε παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης. Ξύπνησε όλων τον ενθουσιασμό και έτσι κατάφεραν να ανακαταλάβουν το στρατηγικό ύψωμα”.

“Την επομένη, 9 Αυγούστου, και καθώς ο Γιαννάκης Ταλιώτης και οι συναγωνιστές του επέστρεψαν στον Παχύαμμο για ξεκούραση και ανασύνταξη, δέχτηκαν τις φονικές επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας. Ο Ταλιώτης δεν έτρεξε να καλυφθεί. Βλέποντας τα αεροπλάνα να χαμηλώνουν για να πολυβολήσουν από κοντά, πήρε το μπρεν του και άρχισε να βάλλει εναντίον τους. Εκεί ήταν που τα εχθρικά πυρά τον έπληξαν κατάστηθα. Ο νεαρός ήρωας έπεσε μαχόμενος σε ηλικία 16 ετών ”,είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πενήντα ένα χρόνια μετά τη θυσία του Γιαννάκη Προδρόμου Ταλιώτη, και παρά τις θυσίες και τον ηρωισμό των παλικαριών μας στα πεδία των μαχών, η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή με τα τραγικά τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής του ‘74 να παγιώνονται καθημερινά. Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να βεβηλώνει τα χώματα μας και ο αφελληνισμός των κατεχομένων εδαφών μας συντελείται μέρα με την ημέρα, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη  ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο, χαιρετισμό από τον Διευθυντή του Λυκείου Γιώργο Χρυσοστόμου  καθώς και χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου Χαραλαμπίδη Νεόφυτο.

Ακολούθησε η αντιφώνηση από τον αδερφό του ήρωα,Νίκο Ταλιώτη , τα αποκαλυπτήρια της προτομής , η επίδοση σημαιών στην οικογένεια του ήρωα και κατάθεση στεφάνων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top