Τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε αργά το βράδυ Σαββάτου ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για όσα συνέβησαν στο Eurogroup και το ECOFIN στη Ρίγα, όπου όπως παραδέχτηκε και η κυβέρνηση, ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στην Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αλλιώς ούτε συμφωνία θα υπάρξει, ούτε και μερική έστω καταβολή χρημάτων ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο, κατά κοινή παραδοχή, ταμειακό πρόβλημα της χώρας.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις. Γεγονός που ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές στην Αθήνα ως «ενδεικτικό της δύσκολη φάσης» στην οποία βρίσκεται τώρα η πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και της «απόφασης-επιθυμίας» του πρωθυπουργού όσες δηλώσεις γίνονται προς τα έξω για αυτές, να βγαίνουν μόνο από του Μαξίμου.
Πάντως, σε συνέντευξή του, νωρίτερα το Σάββατο, στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο euronews, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία», συμπληρώνοντας πως αρκεί η αίσια κατάληξη «να γίνει σωστά, όχι απλώς να υπογράψουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία, αλλά να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι που θα είναι ένα γνήσιο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα».
Ακόμα, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ακόμα διαφορές με τους θεσμούς», αλλά ελπίζει αυτές «σύντομα να γεφυρωθούν».
Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι κάποιος συνάδελφός του στο Eurogroup της Λετονίας, «ακούσια, ενδεχομένως και από θυμό», αναφέρθηκε σε Σχέδιο Β’ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες.
«Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β’, δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β’ και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β’ είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από τον συγκεκριμένο συνάδελφο», είπε ο Υπουργός Οικονομικών στο euronews.
Από την άλλη, σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, οι δανειστές έχουν διερευνήσει τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και παράλληλα κάνει λόγο για «μυστικά σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», και «την ύπαρξη σχετικού non paper», που φέρεται να κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο στο ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το Ευρώ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο εκτιμά ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν «διαχειρίσιμη», αν και σε αυτήν την περίπτωση, λέει, θα χρειάζονταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», δηλαδή πιθανότατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις