Θετικό είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο ευρωκοινοβούλιο για την Κύπρο και την Ελλάδα σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Τώρα, κατά πόσον αυτή η κατάσταση θα «εξαργυρωθεί» προς όφελός μας και εις βάρος της Άγκυρας, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε., περί τις αρχές Οκτωβρίου.
Του Φάνη Μακρίδη
Τα όσα καταγράφουμε πιο πάνω απορρέουν από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο ThemaOnline ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του EPP (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος μας μίλησε από τις Βρυξέλλες στην εκπομπή Εξ Αφορμής που προβάλλεται σε συνεργασία με το Vouli.TV.
Ο κ. Φουρλάς με ακρίβεια και χωρίς να επιστρατεύσει υπερβολές (άλλωστε, έχει υπηρετήσει για χρόνια τη δημοσιογραφία), απέδωσε την εικόνα σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται από τους συναδέλφους του οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι ίσως να είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια δυσαρέσκεια για την υπό ένταξη χώρα, κι ότι το ευρωκοινοβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για να το προωθήσει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν μάσησε τα λόγια του. Ξεμπρόστιασε για μια ακόμη φορά τον Σουηδό διπλωμάτη Καρλ Μπιλντ, για τον οποίο ανέφερε ότι είναι στο payroll της Τουρκίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έχει στείλει στον τελευταίο και δημοσιεύματα που αποκάλυψαν τις δοσοληψίες του με το τουρκικό καθεστώς.
Ο Λουκάς Φουρλάς δεν δίστασε να κάνει λόγο για «κουραφέξαλα» σχολιάζοντας τις θέσεις όσων προσπαθούν να παρουσιάσουν την Κύπρο ως το κράτος που έθεσε βέτο για κυρώσεις στη Λευκορωσία. Άλλωστε, όπως είναι καλά εμπεδωμένο, δεν έγινε καν ψηφοφορία στην άτυπη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα. Απλώς ο Ν. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε την απόφαση που είχε ληφθεί στη Γερμανία για «πακετοποίηση» των υποθέσεων της Λευκορωσίας και της Τουρκίας και επιβολή ταυτόχρονων κυρώσεων.
Όσο δε για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, για τον οποίο το ThemaOnline ήγειρε θέμα, ο Λουκάς Φουρλάς, αν και δεν διέψευσε ευθαρσώς ότι ο Γερμανός συνάδελφός του καταψήφισε τροπολογία που θα επέτρεπε επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από χώρες-μέλη της Ε.Ε., εντούτοις τόνισε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος για ένα δένδρο. Αναφερόταν ασφαλώς στην πάγια στάση του κ. Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται ως ένας πιστός σύμμαχος της Κύπρου και της Ελλάδας.
Πιο κάτω, παρουσιάζουμε γραπτώς τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων του κ. Φουρλά και το οπτικό υλικό με την διάρκειας 20 λεπτών συνέντευξή του:
Το κλίμα για την Τουρκία – Δόθηκε το μήνυμα στον Μπορέλ
Πλέον, σύμφωνα με τον Λουκά Φουρλά, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα υπέρ της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο: «Τουλάχιστον στο ευρωκοινοβούλιο έχουν όλοι κατανοήσει ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει το μήνυμα πως θα έχει κόστος αν συνεχίσει το ίδιο βιολί στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Το συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα, βάσει των τοποθετήσεων του κ. Φουρλά κατόπιν σχετικού ερωτήματός μας: «Ήταν, νομίζω, για πρώτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο -κι αυτό το λένε και πιο παλιοί ευρωβουλευτές- ένα δείγμα ομόθυμο καταδίκης της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες και στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά -κι εγώ το παρακολουθούσα χρόνια το ευρωκοινοβούλιο κι ως δημοσιογράφος- δεν ακούσαμε ούτε έναν ευρωβουλευτή να έχει να πει έστω κι ένα μικρό επιχείρημα υπέρ της Τουρκίας. Και μιλώ για όλες τις πολιτικές ομάδες. Κι αυτό -αν θέλετε- είναι μια επιτυχία όλων των Κύπριων ευρωβουλευτών. Είμαστε μόνο έξι. Ο καθένας έχει την πολιτική του ομάδα, τη δική του ιδεολογία, τη δική του ατζέντα αν θέλεις. Όμως όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Κύπρο μας, είμαστε όλοι μια ομάδα. Κι αυτό που συζητήσαμε στο ευρωκοινοβούλιο, όλες οι πολιτικές ομάδες, όλοι οι συνάδελφοι που μίλησαν, να ήταν καταπελτικοί στον κ. Μπορέλ που άκουγε και στην γερμανική προεδρία για το τι θεωρούν ότι κάνει η Τουρκία στην Κύπρο, νομίζω ότι αποτυπώνει το κλίμα όπως το βιώσαμε εδώ στο ευρωκοινοβούλιο».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζητούμενο: «Αυτό το κλίμα στο ευρωκοινοβούλιο πρέπει να μετουσιωθεί και σε ενέργειες. Αυτό θα το αποφασίσει το συμβούλιο αρχηγών. Εμείς ως ευρωκοινοβούλιο κάναμε το χρέος μας, δώσαμε το μήνυμα στον κ. Μπορέλ, ήταν πάρα πολύ έντονοι όλοι οι συνάδελφοι, ότι απαιτούμε πλέον να ‘ρθείτε εδώ να μας πείτε τι κάνετε πρακτικά σε επίπεδο Ε.Ε. για να πάρετε την Τουρκία, μια χώρα υπό ένταξη που λαμβάνει προ ενταξιακά κονδύλια, τι θα κάνετε για να βάλετε στη γωνιά τον ταραξία αυτής της περιοχής. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνονται πάρα πολύ έντονες διπλωματικές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα».
Διαστρέβλωση της αλήθειας - «Οι Κύπριοι έχουν κρυφά κεφάλαια από Λευκορωσία»
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής εξήγησε πώς ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αντιμετώπισαν την παραπληροφόρηση για τη θέση της Κύπρο σε σχέση με το θέμα επιβολής κυρώσεων σε Λευκορωσία και Τουρκία: «Κάποιοι συνάδελφοι όταν με βρήκαν στον διάδρομο χθες, μου είπαν ‘υπερασπίζεστε τη Λευκορωσία εσείς οι Κύπριοι γιατί έχετε κρυφά κεφάλαια’. Ό,τι θέλεις ακούς αυτή την περίοδο. Υπάρχουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της Λευκορωσίας στο ευρωκοινοβούλιο που δεν θέλουν μέτρα, υπάρχουν οι πολλοί -οι εκπρόσωποι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ – που είναι πολύ πιο έντονοι στο να μην ληφθούν μέτρα κατά της Λευκορωσίας. Και τους λέμε το πάρα πολύ απλό: Είμαστε κι εμείς ως Κύπρος υπέρ των μέτρων κατά της Λευκορωσίας. Και ψηφίσαμε οι Κύπριοι ευρωβουλευτές το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο που καταδικάζει τη Λευκορωσία. Άρα τους αφαιρούμε το επιχείρημα ότι είμαστε υπέρ της Λευκορωσίας. Την ίδια ώρα όμως τους λέμε ότι ‘πρέπει να καταλάβετε κι εσείς ότι είναι θέμα αρχής για μας’. Δεν είναι το βέτο αυτοσκοπός μιας μικρής χώρας η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, όχι τίποτα άλλο. Και προσπαθούμε να σας πείσουμε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη δική σας αντίδραση ως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν μπορείτε να μας λέτε ότι για την Λευκορωσία χρειάζεται να πάρουμε μέτρα αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας η οποία καταπιέζει και απειλεί με πόλεμο δυο κράτη μέλη, δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Όταν εξηγήσεις αυτό το πράγμα, τουλάχιστον δεν έχουν επιχειρήματα να σου αντιτάξουν. Δεν έχουν να σου πουν κάτι άλλο, κι εκεί αντιλαμβάνεσαι πλέον ότι είναι θέμα συμφερόντων. Όσο για τα περί απομόνωσης της Κύπρου, να πω ότι η απόφαση για πακετοποίηση Λευκορωσίας και Κύπρου, ήταν των υπουργών εξωτερικών που αποφάσισαν οι ίδιοι. Κι αυτό μας είπε ο ίδιος ο κ. Μπορέλ στο ευρωκοινοβούλιο. Όταν τον ρωτήσαμε και μάλιστα σε δική μου παρέμβαση όπως συμπεριφέρεστε στον κάθε Λουκασένκο να συμπεριφέρεστε και στον κάθε Ερντογάν, η απάντηση ήταν ότι θέσαμε όλο αυτό το πλέγμα μαζί. Κι αυτό θα δούμε στην επόμενη σύνοδο. Μια σειρά χωρών όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Μάλτα, υποστήριξαν την Κύπρο στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών. Δεν ήταν μόνη η Κύπρος. Υπάρχουν φωνές που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Και να πουν ότι ‘η Κύπρος δεν θέλει μέτρα κατά της Λευκορωσίας γιατί έχει οικονομικά συμφέροντα’. Όλα αυτά είναι κουραφέξαλα, τα οποία όταν τους τα απαντήσεις με επιχειρήματα, τα συνθλίβεις και δεν έχουν να σου αντιτάξουν οτιδήποτε».
Απαντώντας σε ερώτημα, απέδωσε σε αδρές γραμμές τι αντιμετωπίζει ένας Κύπριος ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες: «Τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη είτε στην κυπριακή ΑΟΖ κινούνται, είτε στην ελληνική, κινούνται σε ευρωπαϊκή επικράτεια. Και οι Ευρωπαίοι είναι καλά να το ξέρουν αυτό, γιατί όταν κάποιοι μας είπαν χθες ‘μα, ξέρετε το Oruc Reys έχει φύγει’, τους απαντήσαμε ότι υπάρχουν ακόμη δυο ερευνητικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκτός κι αν έχετε ξεγράψει από τα κατάστιχά σας την κυπριακή ΑΟΖ ως ευρωπαϊκή επικράτεια. Δεν είμαστε μόνοι, δεν είμαστε υπερδύναμη. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μεγάλους αντιπάλους απέναντί μας, οι οποίοι και λεφτά ρίχνουν και ανθρώπους όπως τον κ. Καρλ Μπιλντ χρησιμοποιούν, με το αζημίωτο, για να μας κάνουν ζημιά. Το θέμα όμως είναι ότι είμαστε εδώ. Έστω και μικροί, έστω και λίγοι, η φωνή μας ακούγεται. Ξέρετε, στην Ευρώπη δεν είναι απλά τα πράγματα. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ένα μονοδιάστατο πράμα. Πρέπει να πείσεις, πρέπει να συμμετέχεις. Να ασχοληθείς και με τα δικά τους τα θέματα, για να ασχοληθούν με τα δικά σου».
Ο Μπιλντ στο payroll της Τουρκίας
Όταν ο κ. Φουρλάς κλήθηκε να τοποθετηθεί για την πρόσφατη δυναμική του απάντηση στον πρώην Σουηδό πρωθυπουργό, Καρλ Μπιλντ, δεν μάσησε τα λόγια του. «Και τι δεν έχει κάνει» ήταν η αρχική του αναφορά μετά από ερώτησή μας. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Καρλ Μπιλντ για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει στα πέριξ της Ιερουσαλήμ είναι στο payroll του τουρκικού καθεστώτος».
Τον ρωτήσαμε πάλι: «Τώρα κυριολεκτούμε, έτσι;». Για να απαντήσει ως ακολούθως: «Έχει συμφέροντα οικονομικά. Η γυναίκα του κ. Καρλ Μπιλντ ήταν εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο και ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Τουρκίας. Ο κ. Καρλ Μπιλντ είπε ‘μείνετε στα γεγονότα’. Και του απάντησα ‘μένω στα γεγονότα’».
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής πρόσθεσε πως έχει αποστείλει ήδη στον κ. Μπιλντ και στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα όσα του καταλόγισε: «Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, απέστειλα στον κ. Καρλ Μπιλντ δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου και του ξένου Τύπου, που κάνουν αναφορά στις δοσοληψίες που έχει με το τουρκικό καθεστώς. Άρα αν θέλει ο κ Καρλ Μπιλντ να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, ας μας πει πόσα παίρνει από το καθεστώς Ερντογάν και αν μας πει πόσα παίρνει τότε θα ξέρουμε γιατί τύποι όπως ο Καρλ Μπιλντ έβαζαν πλάτη στο να μην υποστεί η Τουρκία οποιαδήποτε μέτρο. Όλοι αυτοί οι τύποι πρέπει να ξεμπροστιάζονται κάποτε, διότι ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ ύποπτος».
Θυμίζουμε πως ο Μπιλντ μέσω δημοσίευσης στο twitter, είχε κακίσει τη στάση της Κύπρου στο θέμα των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Λουκά Φουρλά. «Είστε εμπλεκόμενος σε μπίζνες και σε συμφέροντα στην Τουρκία από τα οποία χρυσοπληρώνεστε ως σύμβουλος; Αν ναι, θα μας απαντηθεί και η απορία γιατί κάποιοι σαν και του λόγου σας, εμπόδιζαν για χρόνια τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά της Τουρκίας» ήταν η απάντηση του Κύπριου ευρωβουλευτή.
«Ο μόνος υπέρ του καταπελτικού ψηφίσματος κατά της Τουρκίας»
Ο κ. Φουρλάς ήταν έντονος και με την κριτική που έγινε προς το πρόσωπο του Γερμανού ευρωβουλευτή και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Κριτική η οποία έγινε με αφορμή τις πληροφορίες ότι καταψήφισε τροπολογία που θα επέτρεπε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής ανέφερε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος, ενώ υπενθύμισε ότι «ο πρόεδρος του EPP (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) ήταν ο μόνος που ψήφισε μαζί με τους Κύπριους ευρωβουλευτές και τους Ελλαδίτες ευρωβουλευτές το καταπελτικό ψήφισμα για την Τουρκία».
Τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει εντοπίσει τη σχετική τροπολογία με την αρνητική ψήφο του Βέμπερ.
Παρουσιάζουμε αυτούσιες τις τοποθετήσεις του για το εν λόγω ζήτημα: «{...}ήταν μια δίκη του Μάνφρεντ Βέμπερ για κάτι το οποίο ως Ευρωβουλευτής εγώ δεν κατάλαβα. Μιλάτε για μια τροπολογία που δεν έχω υπόψιν μου. Εγώ ξέρω ότι ο κ. Βέμπερ μαζί με τους Κύπριους και Ελλαδίτες Ευρωβουλευτές είμαστε οι μόνοι που ψηφίσαμε το ψήφισμα. Ο κ. Βέμπερ είναι ο άνθρωπος που αυτή τη στιγμή, αν και Γερμανός, με τα συμφέροντα της χώρας του και με τις όποιες -αν θέλετε- επιφυλάξεις έχει, είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, αποδεδειγμένα. Αν στήσουμε λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο στον τοίχο και τον πυροβολούμε χωρίς λόγο, είμαστε άξιοι της τύχης μας. Τις τελευταίες δυο μέρες διαβάζω στον Τύπο ένα ‘δικαστήριο’ για τον Βέμπερ, που δεν ξέρω από πού προήλθε. Ο Βέμπερ -και δεν υπερασπίζομαι κανέναν- ο πρόεδρος του EPP (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) ήταν ο μόνος που ψήφισε μαζί με τους Κύπριους ευρωβουλευτές και τους Ελλαδίτες ευρωβουλευτές το καταπελτικό ψήφισμα για την Τουρκία. Και μιλάμε για μια τροπολογία που έψαχνα κι εγώ να βρω και δεν την βρήκα ακόμα. Αυτό που βρήκα ήταν το όνομα του Βέμπερ να ψηφίζει το ψήφισμα κατά της Τουρκίας μαζί με τους Ελλαδίτες και Κύπριους ευρωβουλευτές. Ενώ άλλοι -πάρα πολλοί- συνάδελφοί μας το έχουν καταψηφίσει. Ο Βέμπερ έβαλε το θέμα της Αμμοχώστου παρά πολλές φορές. Ο Βέμπερ βγήκε και είπε της Ούρσουλα Φαν Ντερ Λάιν, ‘πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μια χώρα, η Κύπρος, που δέχεται επίθεση από την Τουρκία ‘ και καταχειροκροτήθηκε. Έχουμε κάποιους φίλους και να μην τους πυροβολούμε με την παραμικρή ευκαιρία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις