Ο όρος φυσικοθεραπεία, είναι ένας γνωστός και διαδεδομένος όρος στις μέρες μας. Παρότι όλοι έχουμε ακούσει για φυσικοθεραπεία πόσοι από εμάς κατανοούμε πραγματικά τον όρο;
Με βάση την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας: “H φυσικοθεραπεία παρέχει υπηρεσίες σε άτομα και πληθυσμούς, με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών.”
Παρόλες όμως τις ευεργετικές ιδιότητες της φυσικοθεραπείας, υπάρχουν ακόμα κάποιες κοινές παρανοήσεις και ‘μύθοι’ που συχνά απονθαρρύνουν μερικούς ανθρώπους από το να επισκεφθούν έναν Φυσικοθεραπευτή. Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε μερικούς από τους μύθους σχετικά με τη Φυσικοθεραπεία:
1ος Μύθος: Η Φυσικοθεραπεία είναι επώδυνη.
Πραγματικότητα: Οι Φυσικοθεραπευτές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και τα συμπτώματα σας. Οι Φυσικοθεραπευτές εργάζονται μέσα στο κατώφλι του πόνου σας, για να σας βοηθήσουν και να αποκαταστήσουν την κίνηση και λειτουργικότητα. Έρευνες έδειξαν ότι το 71% των ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί έναν Φυσικοθεραπευτή, πίστευαν ότι η Φυσικοθεραπεία είναι επώδυνη. Ο αριθμός αυτός, μειώνεται σημαντικά μεταξύ των ασθενών που έχουν δει έναν Φυσικοθεραπευτή.
2ος Μύθος: Η Φυσικοθεραπεία ενδείκνυται μόνο για τραυματισμούς και ατυχήματα.
Πραγματικότητα: Οι Φυσικοθεραπευτές στις μέρες μας, μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να ενισχύσουν ή να διατείνουν μύες, μετά από τραυματισμους ή χειρουργικές επεμβάσεις. Οι Φυσικοθεραπευτές είναι ειδικευμένοι στην αξιολόγηση αλλά και στην διάγνωση πιθανών προβλημάτων, πριν αυτά οδηγήσουν σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς όπως για παράδειγμα τον παγωμένο ώμο, τους χρόνιους πονοκεφάλους, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή ακόμα και να μειώσουν τον πόνο στην πλάτη .
3ος Μύθος: Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό
Πραγματικότητα: Σε πολλές περιπτώσεις, η Φυσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η χειρουργική επέμβαση, σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων όπως η εκφυλιστική δισκοπάθεια, την μερική ρήξη στροφικού πετάλου, ορισμένες μορφές οστεοαρθρίτιδας γόνατος καθώς και την μερική ρήξη μηνίσκου. Όσοι ασθενείς έχουν ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας γνωρίζουν ότι αυτό είναι αλήθεια, με το 79% από αυτούς να δηλώνουν ότι η Φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.
4ος Μύθος: Τα αποτελέσματα της Φυσικοθεραπείας θα φανούν μετά από αρκετές συνεδρίες.
Πραγματικότητα: Ένας άλλος μύθος γύρω από τη Φυσικοθεραπεία είναι ότι χρειάζεται μεγάλη χρονική περίοδος για την θεραπεία μιας πάθησης. Αν και η Φυσικοθεραπεία στοχεύει στην πλήρη αποκατάσταση και όχι μόνο στην προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων, τα αποτελέσματα είναι συνήθως ορατά μέσα σε λίγες μόνο συνεδρίες. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, το πλάνο θεραπείας διαφέρει, ανάλογα με την περίπτωση όμως τα αποτελέσματα αναμένονται από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες.
Χάρης Παπαχαραλάμπους (PhD. Cand.)
Qualified Physiotherapist (BSc) | Manual Therapy (MSc)
Orthopaedic Manual Physical Therapy (OMPT)
Κλινικός Εκπαιδευτής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υποψήφιος Διδάκτορας στο πρόγραμμα Φυσιοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις