Απαντώντας σε πληροφορίες εντός και εκτός Ελλάδος περί επικείμενης απομάκρυνσης του Γιάννη Βαρουφάκη από την Κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει αυτά τα «μεθοδευμένα δημοσιεύματα» όπως τα ονομάζει.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο το συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης, μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου».
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Βαρουφάκης «κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης», ενώ υπάρχει και η υποσημείωση ότι «με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση», που ερμηνεύεται από πολιτικούς κύκλους της Αθήνας ως «προσθήκη που ικανοποιεί τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που θέλουν τον Υπουργό Οικονομικών να λειτουργεί περισσότερο συλλογικά παρά ατομικά».
Προς τούτο, αποδίδεται και ιδιαίτερη σημασία στο ότι μετά από τη σύσκεψη της Κυριακής, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφασίστηκε η συγκρότηση «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» υπό την ευθύνη του Υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Επίσης, για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.
Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, Νίκο Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.
Ο κ. Θεοχαράκης είναι «δεξί χέρι» του κ. Βαρουφάκη και σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων ελληνικών ΜΜΕ, δεν έχαιρε «ιδιαίτερης εκτίμησης» από τους δανειστές.
Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης.
Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα μιλούν για «ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης».
Οι πληροφορίες για επικείμενη αντικατάσταση Βαρουφάκη πήραν πιο εντατική μορφή την περασμένη εβδομάδα στα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως μετά το Eurogroup της Λετονίας, όπου του ασκήθηκαν πολλές πιέσεις από συναδέλφους του Υπουργούς «να αφήσει τις γενικότητες και μεγαλοστομίες, και να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις».
Ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέστη στο δείπνο με τους υπόλοιπους Υπουργούς Εξωτερικών την Παρασκευή στη Ρίγα, προτιμώντας να κάνει μόνος μια βόλτα στη πόλη και να αποσυρθεί στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο όπου, όπως δήλωσε, νοιώθει ανετότερα.
Το Bloomberg δημοσιεύει άρθρο για το «πΏς η ΕΕ έχει χάσει την υπομονή της με τον κ. Βαρουφάκη», ενώ η Financial Times γράφει ότι «οι Ευρωπαίοι θέλουν να παρακάμψουν τον Βαρουφάκη», και προαναγγέλλει, βάση πληροφοριών της, ότι ενεργότερο ρόλο θα αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης «που θεωρείται πιο ρεαλιστής και αξιόπιστος».
Σχολιάζοντας αυτά, ελληνικά ΜΜΕ σημείωσαν ότι «είναι προφανές ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δεν έχει πλέον κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του».
Τη σχετική συζήτηση τροφοδότησε ακόμα πιο πολύ το χθεσινό tweet που ανάρτησε ο κ. Βαρουφάκης, υιοθετώντας τη φράση του 32ου Προέδρου των ΗΠΑ, Φρανκλίνου Ρούσβελτ, το 1936, ότι: «Είναι ομόφωνοι στο μίσος τους για εμένα, κι εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους».
Όπως τονίζουν πολιτικοί σχολιαστές, η αναφορά αυτή του κ. Βαρουφάκη δεν ήταν διόλου τυχαία αφού η εν λόγω δήλωση έγινε την περίοδο που ο Ρούσβελτ «επιχειρούσε να προωθήσει στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια τα οικονομικά μέτρα (New Deal) για την αντιμετώπιση της Μεγάλης Ύφεσης, όπως η Social Security και τα unemployment benefits που είχαν μεγάλη απήχηση στους Αμερικανούς και του έδωσαν και τη σαρωτική νίκη στις εκλογές του 1936».
Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάϊ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης με τη στάση του «υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα», και ότι «αν είχε την ελάχιστη αίσθηση πατριωτισμού θα είχε υποβάλει σήμερα την παραίτησή του».
Εξέφρασε, ακόμα, αμφιβολίες για «το ποιος είναι ο στόχος του κ. Βαρουφάκη», λέγοντας ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη εάν ο υπουργός Οικονομικών «δεν έχει μπει στη λογική της δραχμής».
Σύμφωνα με τη βουλευτή της Ν.Δ., «ο ναρκισσισμός του, η λογική ότι “εγώ είμαι το κέντρο της γης” ότι “πάω να φάω με τους φίλους μου και όχι με τους υπόλοιπους συναδέλφους και εταίρους μου που θα με δανείσουν και από τους οποίους εξαρτώμαι”, είναι άκρως προβληματική».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις