ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: 'Να υπερασπιστώ αυτά που με αίμα και θυσίες ο κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει και να διασώσει'

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: 'Να υπερασπιστώ αυτά που με αίμα και θυσίες ο κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει και να διασώσει'

Πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση αναφέρει ότι αναμένει από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ώστε να τερματιστεί «η διπλωματία των κανονιοφόρων και την κρίση να διαδεχθεί ο διάλογος ή η παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας». 

Σε διάγγελμά του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ανακήρυξη και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπίπτει με την ημέρα που γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου και την απαλλαγή της από τον αποικιακό ζυγό.
 
«Ως ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχω άλλην από την επιλογή παρά να υπερασπιστώ αυτό που με αίμα και θυσίες ο κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει αλλά και να διασώσει» είπε. Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι τυχαία αυτή η αναφορά του «γιατί, δυστυχώς, ενώπιον των ηγετών των Ευρωπαϊκών κρατών θα ευρίσκεται επιστολή του Τούρκου Προέδρου στην οποία, με πλεονάζουσα θρασύτητα,  ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα αφού έχει διαλυθεί».
 
«Με αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού αποτίουμε φόρο τιμής προς όσους θυσιάστηκαν ή αγωνίστηκαν για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τον αποικιακό ζυγό, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όσους στη συνέχεια υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της πατρίδος μας κατά των επιβουλών της Τουρκίας» είπε στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, μέσω του συστηματικού εποικισμού των κατεχομένων εδαφών μας, λέγοντας πως «ποτέ δεν αποδεχτήκαμε και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθούμε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση».
 
«Η φετινή, 60η επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκει την πατρίδα μας να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών εκνόμων ενεργειών, είτε με την εισβολή στην Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε λόγω των απειλών για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου» σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ενέργειες που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Ανέφερε ακόμη ότι παρά την καταδίκη της Τουρκίας από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και μονομερείς ενέργειές της, με τελευταίο παράδειγμα την ανανέωση δύο NAVTEX για τη διενέργεια γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών. Μια ανανέωση που, όπως είπε, έλαβε χώρα εν μέσω προσπαθειών αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ελάχιστες μόνο μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία θα συζητηθούν τόσο το όλο φάσμα των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία, όσο και οι συνεχείς παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι θέλει να είναι ξεκάθαρος στα όσα δικαιωματικά θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας πως «οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν ούτε χαλαρώσεις ούτε εκπτώσεις έναντι μιας χώρας που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση».
 
Μια χώρα που, όπως είπε, περιφρονεί το σύνολο των υποχρεώσεων της έναντι ενός κράτους – μέλους ενώ έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από πληθώρα Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις κατ’ αντίθεση του διεθνούς δικαίου ενέργειες της. 
 
Μια χώρα, συνέχισε, που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει μέσα από την έκθεση του 2019 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στον περιορισμό των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, σε αυθαίρετες διώξεις πολιτών, σε απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, ακόμη και μεροληψία του δικαστικού συστήματος.
 
Την ίδια ώρα, είπε «θεωρώ καθήκον μου να υπενθυμίσω τις κατ’ επανάληψη σχετικές αποφάσεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ομοφώνως καταδίκασε αλλά και προειδοποίησε την Τουρκία για λήψη μέτρων εάν συνέχιζε τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος κρατών – μελών της Ένωσης», ενώ εξέφρασε παράλληλα θερμές ευχαριστίες προς όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισχυρή, όπως είοε, στήριξη και συμπαράσταση έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
 
Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τους διαβεβαίωσε πως «κατανοούμε τις ευαισθησίες τους αλλά την ίδια ώρα θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν παραγνωρίζουμε τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων». Το σύνολο του λαού της Κύπρου έχει το δικαίωμα να ζήσει αρμονικά και να συνδημιουργήσει σε συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου, πρόσθεσε. «Για να το πετύχουμε τούτο, απαιτείται να κατανοήσουμε πως η πατρίδα μας είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πως δεν έχουμε την πολυτέλεια, για χάριν των επιδιώξεων τρίτων, να οδηγηθούμε σε μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα περιφρονεί τα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της» τόνισε.
 
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν πως κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. «Ο ιός είναι ακόμη ανάμεσα μας, με ορατούς, όπως είχα πει και στο παρελθόν, τους κινδύνους. Η τελευταία έξαρση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει σε κανέναν τον εφησυχασμό» είπε και απηύθυνε έκκληση προς όλους να τηρούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα.
 
Ανέφερε ακόμη ότι με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι μέχρι στιγμής συνέπειες της πανδημίας, είπε όμως ότι η κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την κυπριακή οικονομία.
 
Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι η μέχρι σήμερα πορεία του κυπριακού κράτους «με τα όποια διαχρονικά λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες, επέτρεψαν και επιτρέπουν να νιώθουμε περήφανοι για τα όσα έχουμε επιτύχει» για να προσθέσει ότι «μπορούμε όμως, και αξίζουμε, περισσότερα».
 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως απαιτούνται σημαντικές ακόμη μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που χρωστούμε στους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου, συνέχισε και έκανε αναφορά σε μια σειρά μεταρρυθμιστικών δράσεων που «από την μια θα αλλάξουν νοοτροπίες, αλλά το πιο σημαντικό θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής των πολιτών». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης μίλησε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
 
«Για να τις πετύχουμε, απαιτείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις η υπέρβαση» η οποία «δεν θα ωφελήσει την παρούσα Κυβέρνηση αλλά το σύνολο του λαού» σημείωσε, για να προσθέσει ότι «το κυπριακό κράτος δεν ανήκει σε καμία Κυβέρνηση και σε καμία πολιτική δύναμη» αλλά «είναι δημιούργημα και κτήμα του κυπριακού λαού».
 
Κατέληξε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως μέσα  από την αγαστή συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τη βούληση του κυπριακού λαού, θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τόσο τις υφιστάμενες προκλήσεις όσο και αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top