Με πειστικό τρόπο προσπάθησε να απαντήσει ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας, σε όσους αποδίδουν την αποχώρηση των «πέντε» από το ΔΗΚΟ σε εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και «παιχνίδια» για χάρη άλλων κομματικών δυνάμεων.
Του Φάνη Μακρίδη
Μιλώντας μας στο πλαίσιο της εκπομπής Εξ Αφορμής που προβάλλεται καθημερινά χάρη στη συνεργασία του ThemaOnline και του Vouli.TV επιχείρησε να απαντήσει με δυνατές εκφράσεις αναφερόμενος στις κακές γλώσσες. Ως γνωστόν, παρασκηνιακά έχει σχολιαστεί ότι οι πέντε αποχωρήσαντες από το ΔΗΚΟ (28/07), έχουν λάβει δεσμεύσεις από άλλο χώρο, ενώ ένας εξ αυτών φέρεται να έχει ‘εξαργυρώσει’ την αποχώρησή του.
«Τόσο βλάκας είμαι για να ακούσω αυτό το πράγμα;», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του κ. Μουσιούττα, ο οποίος λίγο προηγουμένως είχε αναλύσει τον συλλογισμό του, θέλοντας να διαψεύσει ότι κρύβονται προσωπικά συμφέροντα πίσω από την πολιτική πλατφόρμα.
Το αρχικό σχόλιο του κ. Μουσιούττα, κατόπιν ερωτήματός μας, είχε ως εξής: «Έχω ακούσει μέχρι στιγμής ότι μου έχουν τάξει τη Δημαρχία Λευκωσίας, του Άγγελου Βότση τη Δημαρχία Λεμεσού αν δεν κάνω λάθος, του Γιώργου Προκοπίου Δημαρχία Λάρνακας ή Υπουργοποίηση, του Χρίστου Τσίγκη κάποιο επιτροπάτο και του Αλέκου Τρυφωνίδη κάτι ανάλογο. Αυτά τα άκουσα».
Δημοσιογράφος: Για προαγωγή ακούσατε;
Μ. Μουσιούττας: Όχι.
{…}
Μ. Μουσιούττας: Ο μόνος που είναι στον δημόσιο τομέα είναι ο φίλος ο Αλέκος Τρυφωνίδης. {…} Το θεωρώ -τουλάχιστον- γελοίο.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, είπε: «Έχουμε ενώπιον μας στη Βουλή το αίτημα για αναβολή των κοινοτικών και δημοτικών εκλογών του 2021, άρα υπάρχει πιθανότητα να γίνουν το 2024. Άρα ο Μαρίνος Μουσιούττας έφυγε από το Δημοκρατικό Κόμμα, για να του πουν ότι αν έχει το ’21 εκλογές ή αν έχει το ΄24, θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος; Κι έρχομαι και ρωτώ: Τόσο βλάκας είμαι για να ακούσω αυτό το πράγμα; Πρώτα απ΄ όλα σαν πλατφόρμα δεν μπορώ να πω ότι είμαστε κάτι το μεγάλο. Είμαστε κάτι το μικρό. Σε ποσοστά μιλώ. Άρα για να βγάλεις Δήμαρχο σε μεγάλες πόλεις θέλεις πολύ υψηλά νούμερα. Φαντάζομαι δεν εννοούν συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Είτε με το ΑΚΕΛ θα εννοούν, είτε με τον Συναγερμό. Να πούμε τον Συναγερμό γιατί το ΑΚΕΛ θα φαντάζει αδύνατο. Σκεφτείτε τώρα το πρώτο κόμμα στη βουλή να πει ‘εγώ δεν έχω οπαδούς, δεν έχω δυνατά στελέχη και θα προτείνω για τις Δημοτικές εκλογές του ’21 ή του ΄24 και θα προτείνω δυο στελέχη μιας πλατφόρμας κι εσείς τα στελέχη του κόμματός μας κάντε στην πάντα γιατί αυτοί επειδή έφυγαν από το ΔΗΚΟ θα πρέπει να πάρουν το χρίσμα’. Θα είναι πολύ γενναιόδωροι αν κάνουν τέτοιες προσφορές».
Απάντησε αρνητικά και ήταν κατηγορηματικός, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον εξυπηρετείται ο ΔΗΣΥ (βλ. αναλύσεις και ενόψει προεδρικών εκλογών 2023) από τη φυγή των ‘5’ από το ΔΗΚΟ. «Όταν είμαι στο ΔΗΚΟ και διαφωνώ και φεύγω, κερδισμένα είναι τα κόμματα που είναι αντίθετα με το ΔΗΚΟ. Και το ΕΛΑΜ είναι κερδισμένο, και ο ΔΗΣΥ κερδισμένος, και η ΕΔΕΚ κερδισμένη… Δεν σημαίνει ότι για να κερδίσεις πρέπει να έχεις συμφωνία. Όχι. Καθαρά, όχι» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.
Αποποίηση ενός σεβαστού ποσού
Ο κ. Μουσιούττας προς στο τέλος της συνέντευξης πρόβαλε ακόμη ένα επιχείρημα στην προσπάθειά του να δείξει ότι η αποχώρηση έκρυβε κάποιο προσωπικό συμφέρον: «Αν ένας εκ των τριών βουλευτών αποχώρησαν στις 28 Ιουλίου εντασσόταν σε κομματικό σχηματισμό που δεν είναι εντός Βουλής, θα είχε ένα σεβαστό ποσό επιχορήγησης νόμιμα με βάση τους κανονισμούς της Βουλής. Και ο νοών νοείτο. Κι εμείς λέμε είμαστε ανεξάρτητοι πλατφόρμα, δεν γινόμαστε κόμμα και δεν εντασσόμαστε σε κανένα κόμμα».
Διέψευσε πως οι λόγοι είχαν να κάνουν με το ΑΚΕΛ
Διέψευσε, μάλιστα, με κατηγορηματικό τρόπο ότι η διαφαινόμενη κι ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ ήταν ο λόγος που έκανε τους 'πέντε' να αποχωρήσουν στις 28 Ιουλίου. Μάλιστα, όπως είπε, ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί ως κεντροαριστερός από κάποιους. «Όχι δεν ισχύει ότι δεν εγκρίναμε τη διαφαινόμενη συνεργασία με το ΑΚΕΛ» ανέφερε ανάμεσα σ΄ άλλα.
Κι εξήγησε ότι «η μικρή ομάδα φαίνεται έκατσε κι αποφάσισε. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι θα έπρεπε αυτή η ομάδα -και είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα που ανέφερα πριν- να καθίσουν όλοι μαζί τα στελέχη του κόμματος και ο ηγέτης να πει ότι για τους ‘Χ’, ‘Ψ’, ‘Ω’ λόγους θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να κάνουμε μια στροφή προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Περιμένω να ακούσω τις δικές σας θέσεις και απόψεις. Ή να σας εξηγήσω γιατί θεωρώ ότι είναι καλύτερο το ‘Α’ από το ‘Β’. Όταν γίνει αυτή η εποικοδομητική συζήτηση και καταλήγαμε κάπου και λαμβανόταν μια απόφαση…».
Έθεσε θέμα κακών χειρισμών από τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος: «Το ΔΗΚΟ έχει κεντροαριστερές και κεντροδεξιές δυνάμεις. Όποια απόφαση και να πάρει, απώλειες θα έχει. Σμικρύνει τις απώλειες αν ο ηγέτης του κόμματος πείσει ότι αυτή υπό τις περιστάσεις είναι η πιο σωστή απόφαση».
Ο Νικόλας και η μικρή ομάδα – «Σας πήρε 6,5 χρόνια να καταλάβετε;»
Η δυσαρέσκεια των πέντε αποχωρησάντων από το ΔΗΚΟ για τις τακτικές αυταρχισμού που καταλογίζονται στον Νικόλα Παπαδόπουλο και την μικρή ομάδα του στο κόμμα, συζητήθηκε αρκετά κατά τη συνέντευξη.
Επισημάναμε τα χρονολογικά δεδομένα και αναφέραμε πως τον Δεκέμβριο του 2013 ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέλαβε την προεδρία του κόμματος, ο ίδιος ο Μαρίνος Μουσιούττας εξελέγη βουλευτής το 2016 και το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισε να αποχωρήσει… «Σας πήρε 6,5 χρόνια να καταλάβετε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενεργεί με τον τρόπο που του καταλογίζετε;» ήταν το χαρακτηριστικό μας ερώτημα.
Ο κ. Μουσιούττας, αναφέρθηκε στο χρονικό, αλλά και σε γεγονότα για να δείξει ότι σε βάθος χρόνου ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδειξε να μην υπολογίζει βασικά στελέχη και να μην ακολουθεί κομματικές διαδικασίες.
Αφού πρώτα αναφέρθηκε και στη στήριξη που ο ίδιος προσπάθησε να προσφέρει στον Παπαδόπουλο, πρόσθεσε: «Πέρασε ο πρώτος χρόνος. {…} Λιγόστευαν τα άτομα. Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (σημ. αναφερόταν στο πόστο που κατείχε ο ίδιος) δεν καλείτο σε καμιά συνεδρία που έκανε η μικρή ομάδα -η ηγετική ομάδα- του ΔΗΚΟ επί σειρά ετών, μηνών. Το γραφείο του Γραμματέα του κόμματος ήταν στον 4ο όροφο και της ηγετικής ομάδας στον 5ο όροφο κι ενώ ήμουν στο γραφείο μου, δεν καλούμουν στις συσκέψεις».
«Συζητούσαμε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Όταν έρχεσαι στον πρόεδρο του κόμματος και προσπαθείς με διάφορες εισηγήσεις και απόψεις να του πεις πράγματα που εσύ πιστεύεις ότι θα βοηθήσουν πρώτα το κόμμα, τον ίδιο, και φυσικά κι όλους εμάς που αναμειγνυόμαστε με την πολιτική... Μια φορά, δυο φορές, τρεις φορές… Θεωρούσα πώς πάντα υπήρχε ελπίδα για να γίνει μια αλλαγή» είπε και πρόσθεσε ότι ο περίγυρος του του έλεγε «μα δεν έμαθες από τα παθήματα;».
«Πού είναι οι Κεραυνός, Μάρκος Κυπριανού και Κλεάνθους; Ποιος φτάιει;»
Μετά από ερώτημα του διευθυντή του Vouli.TV Χάρη Θεραπή («η μικρή ομάδα ποδηγετεί τον πρόεδρο και όλο το κόμμα;»), ο κ. Μουσιούττας επεκτάθηκε: «Υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα, στενοί συνεργάτες ή και φίλοι του προέδρου, η οποία είτε ποδηγετεί τον πρόεδρο του κόμματος στις αποφάσεις που παίρνει, είτε ο πρόεδρος -επειδή υπάρχει τέτοια σχέση και συνάφεια μεταξύ τους- δίνει οδηγίες κι επειδή είναι η μικρή και έμπιστη ομάδα εκτελεί… Ποιο από τα δυο συμβαίνει, δεν ξέρω. Το αποτέλεσμα είναι που έχει σημασία. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ενώ υπάρχουν σειρά στελεχών μέσα στο ΔΗΚΟ, αποστασιοποιούνται. Και βλέπεις σε κάποια φάση ένα στέλεχος με ‘Α’ πορεία, ‘Α’ δραστηριότητα, να μην πολυεμφανίζεται, να πηγαίνει στις εκλογές να ψηφίζει το ΔΗΚΟ… Αλλά απ΄ αυτό το στέλεχος τι έχασες; Όλη αυτή την προσπάθεια που έκανε και μπορούσε να προσελκύσει με την πειθώ του για το ΔΗΚΟ, για να ενισχυθεί το κόμμα. Άλλοι έφυγαν από το ΔΗΚΟ, άλλους τους έδιωξαν, και άλλοι φύγαμε από το ΔΗΚΟ… Υπάρχουν στελέχη που δεν έφυγαν από το ΔΗΚΟ. Μπορώ να τους απαριθμήσω. Μάκης Κεραυνός, Μάρκος Κυπριανού, Νίκος Κλεάνθους… Πού είναι αυτοί; Είναι ΔΗΚΟϊκοί. Δεν έφυγαν. Αλλά τους βλέπει κάποιος κάπου; Στελέχη που διετέλεσαν σε υψηλές ηγετικές θέσεις στο ΔΗΚΟ. Κι όμως τους μετράς σαν να είναι μια μονάδα αυτή τη στιγμή. Ποιος φταίει γι΄ αυτό το πράγμα; Είτε αυτοί που έχουν αποστασιοποιηθεί, είτε κάτι άλλο τους έκανε να έχουν αυτή τη στάση. Ποιος έχει την ευθύνη αλλά και την δυνατότητα για να αναστρέψει αυτή την κατάσταση; {…} Αυτή την ενέργεια θα την κάνει ο πιο ψηλά στο κόμμα. Κι αυτός -αυτή τη στιγμή- είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Το έκανε; Ρώτησε αυτούς τους ανθρώπους ‘μα γιατί είσαστε μακριά, γιατί δεν έρχεστε κοντά, τι συμβαίνει;’».
Τι έλεγε ο ίδιος στον Νικόλα
Ο κ. Μουσιούττας μετέφερε και τους τότε προβληματισμούς και τα όσα έλεγε στον Νικόλα Παπαδόπουλο: «Με μένα όσες φορές βρεθήκαμε κι αναφέρθηκα σε τέτοια πράγματα, πάντα ήταν δεκτικός. Μου έλεγε ‘ναι, ναι, ναι…’. Την επόμενη φορά επροστίθετο ακόμα ένα πράγμα σαν καλοπροαίρετη παρατήρηση. Και την τελευταία φορά που είχαμε πάει και του ξανείπα τα ίδια πράγματα εκείνο που πρόσθεσα ήταν το εξής: ‘Καλά Νικόλα, αφού το κόμμα είναι μια χαρά, στη σύναξη που κάνατε πριν 15 μέρες στη Χοιροκοιτία και καλέσατε τα στελέχη του κόμματος της Κερύνειας {…} και ενώπιον σου σηκώθηκαν και σου είπαν ΄πρόεδρε εμείς οι Κερυνειώτες, δεν ψηφίζουμε μη Κερυνειώτη υποψήφιο. Έχε το υπόψιν σου την ώρα που θα καταρτίσεις το ψηφοδέλτιο’. Ο λόγος που το έλεγαν ήταν ότι υπάρχει κάποιο άτομο του στενού περίγυρού του, που δεν είναι Κερυνειώτης, αλλά θέλει να είναι υποψήφιος (σημ. εννοεί τον Γιώργο Σολωμού). Δικαίωμα του ανθρώπου. Έχει αναφαίρετο δικαίωμα. Όταν έρχονται τα στελέχη σου και αυθόρμητα σου λένε αυτή την κουβέντα, σαν αρχηγός πρέπει να τους λάβεις υπόψιν σου. Μα, ένα λεπτό, ή κάτι συμβαίνει μ΄ αυτούς ή κάτι άλλο είναι λανθασμένο. Αυτές είναι οι κινήσεις που γίνονταν και γίνονται, δυστυχώς, μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Και θα σας πω κάτι με το οποίο θα γελάσετε. Εγώ λέω -και γι΄ αυτό δηλώνω μέσα μου μπορεί να νοιώθω ΔΗΚΟϊκός – μακάρι αυτά που λέγαμε στον Νικόλα να τα εφαρμόσει και να έχει πρόοδο και άνοδο το ΔΗΚΟ και δεν πειράζει αν εγώ είμαι εκτός. Αλλά φαίνεται ότι… ‘έφυγε ένας, καλύτερα θα βρούμε άλλους’.
«Φυτό»
Αν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έδειξε πως είναι συναισθηματικά δεμένος με το ΔΗΚΟ, εντούτοις ανέφερε πώς ανέλυσε τα δεδομένα στο μυαλό του και πήρε την απόφαση να αποχωρήσει. Αφού πρώτα είπε πως αν παρέμενε θα ένιωθε «φυτό», συμπλήρωσε: «Η δεύτερη επιλογή που έχεις ήταν να φύγεις με όλο το κόστος, οικονομικό και πολιτικό που υπάρχει, αλλά θα ξέρεις ότι είσαι κύριος του εαυτού σου, αυτά που λες θα βγαίνουν από μέσα σου και δεν θα υποβάλλονται από τον οποιονδήποτε. Νοιώθω να έφυγαν κάποια βαρίδια από πάνω μου. Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΔΗΚΟ είναι που δεν αλλάζουν οι χαρακτήρες και δυστυχώς συνεχίζουν με το τροπάριο που έχουν ξεκινήσει».
Ανακοινώσεις από πλατφόρμα – Επίσημες προσεγγίσεις από κόμματα/κινήματα
Μίλησε και για την πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τους πέντε αποχωρήσαντες, καθώς και τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός της ημέρας: «Αύριο (σ.σ. σήμερα 07/10) όπως γνωρίζετε θα έχουμε την επίσημη πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας, όπου θα ανακοινώσουμε το όνομα, θα παρουσιάσουμε το λογότυπο, τις θέσεις μας στα κυριότερα θέματα, ποιοι είμαστε, πώς θα λειτουργούμε σαν ομάδα και θεωρώ ότι μετά θα ζητηθεί από την πλατφόρμα είτε από άλλα κινήματα, είτε από άλλα κόμματα, να μιλήσουν μαζί μας -ήδη πρωταρχικά πολλοί το κάνουν- επίσημα με προοπτική την όποιανδήποτε συνεργασία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Εφόσον υπάρχει σύγκλιση απόψεων, στα κυριότερα θέματα που μας αφορούν, τότε ‘ναι΄ δεν βλέπω μεμπτό να συνεργαστεί με οποιονδήποτε. Με το ΕΛΑΜ δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα, καθώς δεν υπάρχουν συγκλίσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση η πλατφόρμα να ενταχθεί σε οποιονδήποτε σχηματισμό υπάρχει σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Πιο κάτω ολόκληρη η εκπομπή - Από το 28΄10΄΄η συνέντευξη με τον κ. Μουσιούττα:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις