Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των 27 της ΕΕ (27 Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) ενέκρινε σήμερα σύσταση - πακέτο σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση στους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας λόγω COVID-19, με στόχο την αποφυγή κατακερματισμού και αναστάτωσης και στην αύξηση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το πακέτο που εγκρίθηκε σήμερα (είχε περάσει από το COREPER την Παρασκευή 9/10), οποιαδήποτε μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία για την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι αναλογικά και να μην εισάγουν διακρίσεις, και πρέπει να αρθούν μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι "τα κράτη μέλη δεν πρέπει να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που ταξιδεύουν προς ή από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί πρασίνες".
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση στην δική τους επικράτειά και να έχουν διαφορετική μεταχείριση για τους ταξιδιώτες από τις πορτοκαλί και τις κόκκινες ζώνες.
Επιπλέον τονίζεται ότι "τα κράτη μέλη δεν πρέπει κατ `αρχήν να αρνούνται την είσοδο σε άτομα που ταξιδεύουν από άλλα κράτη μέλη".
Τα κράτη μέλη που θεωρούν απαραίτητο να εισαχθούν περιορισμοί θα μπορούσαν να απαιτούν από άτομα που ταξιδεύουν από μη πράσινες περιοχές να:
- υποβάλλονται σε καραντίνα
- υποβάλλονται σε εξέταση μετά την άφιξη
"Τα κράτη μέλη μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αντικατάστασης αυτής της εξέτασης με εξέταση που πραγματοποιήθηκε πριν από την άφιξη", σημειώνεται.
Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να απαιτούν από τα άτομα που εισέρχονται στην επικράτειά τους "να υποβάλουν έντυπα εντοπισμού επιβατών". Τονίζεται δε ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή φόρμα εντοπισμού επιβατών για πιθανή κοινή χρήση.
Τα κράτη μέλη που προτίθενται να εφαρμόσουν περιορισμούς θα πρέπει να ενημερώσουν πρώτα το πληγέν κράτος μέλος, πριν από την έναρξη ισχύος, καθώς και άλλα κράτη μέλη και την Κομισιόν. Εάν είναι δυνατόν, οι πληροφορίες πρέπει να δοθούν 48 ώρες νωρίτερα.
Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να παρέχουν στο κοινό σαφείς, περιεκτικές και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τυχόν περιορισμούς και απαιτήσεις. Κατά γενικό κανόνα, αυτές οι πληροφορίες πρέπει να δημοσιεύονται 24 ώρες πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.
Κάθε εβδομάδα, τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα ακόλουθα κριτήρια:
- αριθμός πρόσφατων κοινοποιημένων περιπτώσεων ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες
- αριθμός δοκιμών ανά 100.000 πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα (ποσοστό δοκιμών)
- ποσοστό θετικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα (ποσοστό θετικής δοκιμής)
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ECDC θα πρέπει να δημοσιεύει έναν εβδομαδιαίο χάρτη των κρατών μελών της ΕΕ, κατανεμημένο ανά περιφέρειες, για να υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη λήψη αποφάσεών τους. Οι περιοχές πρέπει να επισημαίνονται στα ακόλουθα χρώματα:
- πράσινο εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι χαμηλότερο από 25 και το ποσοστό θετικών δοκιμών κάτω από 4%
- πορτοκαλί εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι χαμηλότερο από 50, αλλά το ποσοστό θετικών δοκιμών είναι 4% ή υψηλότερο ή, εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι μεταξύ 25 και 150 και το ποσοστό θετικών δοκιμών είναι κάτω από 4%
- κόκκινο εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι 50 ή μεγαλύτερο και το ποσοστό θετικών δοκιμών είναι 4% ή υψηλότερο ή εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι υψηλότερο από 150
- γκρι εάν δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες ή εάν ο ρυθμός δοκιμών είναι χαμηλότερος από 300.
Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, η Koμισιόν εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:
"Το δικαίωμά μας να κυκλοφορούμε ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ έχει επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία. Επιπλέον, οι πολίτες αντιμετώπισαν τόσους πολλούς διαφορετικούς κανόνες και διαδικασίες, ασαφείς πληροφορίες σχετικά με περιοχές υψηλού και χαμηλού κινδύνου και έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν όταν ταξιδεύουν. Πριν από ένα μήνα, η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων και τη στήριξη εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ταξιδεύουν στην ΕΕ καθημερινά. Σήμερα, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα το εφαρμόσουν στην πράξη.
Χαιρετίζουμε αυτήν τη συμφωνία για να φέρουμε περισσότερη τάξη σε μια κατάσταση που προκαλεί σύγχυση. Ο συντονισμός των κρατών μελών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες και είναι ένα σαφές παράδειγμα της ΕΕ που ενεργεί όπου πρέπει. Έχουμε πάρει το δίδαγμα: δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση κλείνοντας μονομερώς τα σύνορα, αλλά συνεργαζόμενοι.
Για εκατομμύρια πολίτες με ουσιαστικό λόγο να ταξιδέψουν, είτε για σημαντικούς οικογενειακούς λόγους, για τα προς το ζην, είτε για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε τα αγαθά που χρειαζόμαστε, η σημερινή συμφωνία θα είναι επίσης μια ευπρόσδεκτη βελτίωση σε μια επίκαιρη κατάσταση. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα καραντίνας σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η δύναμή μας ως Ένωσης είναι όταν ενεργούμε ως ένα, για να προστατεύσουμε τα κοινά μας δικαιώματα και ελευθερίες και την υγεία των πολιτών μας. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. "
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις