ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητήθηκε η κήρυξη των τουριστικών επαρχιών ως πληγείσες - Σκοπός η ιδιαίτερη στήριξη από το κράτος

Ζητήθηκε η κήρυξη των τουριστικών επαρχιών ως πληγείσες - Σκοπός η ιδιαίτερη στήριξη από το κράτος

Με αιχμή του δόρατος της εισήγηση να κηρυχθούν ως πληγείσες οι επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου λόγω των τεράστιων προβλημάτων που επέφερε στην οικονομία τους η πανδημία του κορωνοϊού, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας συζήτησε σήμερα τα προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) ιδιαίτερα στις δύο επαρχίες.

Εκπρόσωποι επαγγελματικών σωμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών οργανώσεων, τόνισαν το ιδιαίτερο πλήγμα που αντιμετωπίζουν οι δύο αυτές περιοχές, λόγω της υψηλής εξάρτησης από τον τουρισμό, της εποχικότητας και του μικρού πληθυσμού που αδυνατεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ιδιαίτερα για την περιοχή Αμμοχώστου τονίστηκε ότι λόγω της τουρκικής κατοχής, δεν υπάρχει μητροπολιτικό κέντρο που να μπορεί να στηρίξει την επαρχία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε τόσο από Βουλευτές όσο και από επιχειρηματίες της περιοχής, να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές ως πληγείσες, ώστε να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης από το κράτος. Ως ιδιαίτερα επείγουσα τέθηκε η ανάγκη συνέχισης της αναστολής στην καταβολή δόσεων και ενοικίων από τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου Χρίστος Φωτιάδης, ανέφερε ότι έχει ήδη υποβληθεί συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων για τις ΜμΕ στο πλαίσιο του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το θετικό, είπε, είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή της προγραμματικής περιόδου 2021-27 και υπάρχουν αρκετοί πόροι που θα διοχετευτούν σε θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων. Είπε επίσης ότι θα εισηγηθούν και μέτρα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις κάτω των 9 ατόμων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, είπε ότι οι ΜμΕ ήταν, είναι και ευχήθηκε να παραμείνουν η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα προβλήματα που προέκυψαν μέσα από την πανδημία του κορωνοϊού όπως η ανταγωνιστικότητα λόγω υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπερδανεισμός, προβλήματα που αφορούν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και κίνδυνο δήμευσης οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και τον ανταγωνισμό από μεγάλες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό λόγω της πανδημίας.

Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα αυτά στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη προς την κατεύθυνση επιβίωσης των ΜμΕ και ευχήθηκε το 2021 να υπάρξει ανάκαμψη. Μέχρι τότε, είπε θα πρέπει να στηριχθούν οι ΜμΕ και οι εργαζόμενοί τους με διάφορα μέτρα, ενώ συζητήθηκαν το θέμα της αναστολής δόσεων των δανείων που λήγει μετά το τέλος του χρόνου και το θέμα των υψηλών ενοικίων ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Ερωτηθείς για το θέμα κήρυξης κάποιων περιοχών ως πληγείσες, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για πληγείσες περιοχές, αλλά για πληγείσες επιχειρήσεις, είτε στην Αμμόχωστο, είτε στη Λεμεσό, είτε στην Πάφο, είτε στην Λάρνακα. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να διαχωρίσει η πολιτεία τον τρόπο που θα στηρίξει τους πληγέντες. Ανέφερε ωστόσο ότι στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπάρχουν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Πρόσθεσε ότι όλες οι ΜμΕ που έχουν πληγεί θα πρέπει να στηριχθούν από την πολιτεία ανεξάρτητα από το πού δραστηριοποιούνται.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται στον αναπνευστήρα και το οξυγόνο τελειώνει. Σημείωσε ότι πολλά νοικοκυριά δεν έχουν εισόδημα και ότι μίλησε χθες με οικογενειάρχη από την επαρχία, για να του αναφέρει ότι η οικογένειά του δεν μπορεί να ζήσει με τα 500 ευρώ του επιδόματος του κορωνοϊού, που είναι το μοναδικό τους εισόδημα. Το πρόβλημα σημείωσε αφορά ολόκληρη την επαρχία, αφού το 80% απασχολούνται στον τουρισμό. Ζήτησε να εκπονηθεί ένα ξεχωριστό σχέδιο για την ελεύθερη Αμμόχωστο, αφού όπως είπε τα προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά από άλλες επαρχίες και η πόλη της Αμμοχώστου βρίσκεται υπό κατοχή. Ζήτησε επίσης να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η επαρχία Αμμοχώστου ως πληγείσα περιοχή για να μπορούν να στηριχθούν και επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top