ΔΙΕΘΝΗ

Eπιστολή πρόσκλησης Σ.Μισέλ στους 27 για τη Σύνοδο: COVID19, Aφρική, Brexit και κλίμα στο επίκεντρο

Eπιστολή πρόσκλησης Σ.Μισέλ στους 27 για τη Σύνοδο: COVID19, Aφρική, Brexit και κλίμα στο επίκεντρο

Η κατάσταση σε σχέση με τον COVID19, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η συμφωνία για το κλίμα και οι σχέσεις με την Αφρική θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή  πρόσκλησης του Προέδρου  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του: "ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι τα κρούσματα του COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο".

Όπως αναφέρει "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι".

"Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε τίμημα. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, την αλιεία και τη διακυβέρνηση".

"Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της φιλοδοξίας μας για το κλίμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία. Η Κομισιόν πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους", καταγράφει ο Σ.Μισέλ.

"Την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε για μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις, να τις οδηγήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προθυμία να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του άλλου", σημειώνει.

"Μετά τη συζήτησή μας για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα αντιμετωπίσουμε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας", αναφέρει.

"Τέλος, σε σχέση με τον COVID-19, θα εξετάσουμε δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουμε τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουμε ενημέρωση από την Πρόεδρο της Κομισιόν σχετικά με τα εμβόλια. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε", καταλήγει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top