ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε: Η ατζέντα και οι στόχοι έναντι των τουρκικών προκλήσεων - 'Παρατηρούμε τις κινήσεις της Τουρκίας κάθε μέρα'

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε: Η ατζέντα και οι στόχοι έναντι των τουρκικών προκλήσεων - 'Παρατηρούμε τις κινήσεις της Τουρκίας κάθε μέρα'

 

Ξεκινάει την Πέμπτη (15/10) στις 15:00 τοπική ώρα Βρυξελλών, η διήμερη τακτική Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με φυσική παρουσία των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με προσωπική επιλογή του Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που προέκρινε τη φυσική παρουσία έναντι της ψηφιακής συνεδρίασης, μεταξύ άλλων εξετάζοντας και τους όρους υγειονομικής ασφάλειας που μπορούν να τηρηθούν.

Η αναμενόμενη συζήτηση για την Τουρκία, η παρουσία του Ορούτς Ρέις νότια του Καστελόριζου και το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, τοποθετείται την Παρασκευή (16/10) στο τέλος της συνάντησης και αφού εξαντληθεί η ατζέντα.

Διπλωμάτες όμως δεν αποκλείουν "impromptu" τοποθέτηση του Κ.Μητσοτάκη την Πέμπτη για να δοθεί χρόνος για προετοιμασία γραπτών συμπερασμάτων.

Τουλάχιστον μια αντιπροσωπεία θα ζητήσει γραπτά συμπεράσματα σε σχέση με την Τουρκία, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες

"Ναι αναμένουμε ότι τουλάχιστον μια αντιπροσωπεία θα ζητήσει να υπάρξουν γραπτά συμπεράσματα για την Τουρκία,  αλλά όπως ξέρετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία, συνεπώς θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση”, είπε.

“Αναμένω μια αντιπροσωπεία να θέσει το θέμα, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουν οι άλλες. Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για την Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατά γενική ομολογία υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει είναι άδικο, αλλά πρέπει να διεξαχθεί η συνεδρίαση για να δούμε ποια θα είναι η απάντηση”, πρόσθεσε.

"Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση με την Τουρκία", ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι "ο Σαρλ Μισέλ εξήγησε στον Ερντογάν τι αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και ότι κάποιες κινήσεις της Τουρκίας δεν είναι ανεκτές". Δήλωσε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος τόνισε στον Ερντογάν ότι "η ΕΕ στέκεται με αλληλεγγύη δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο". Σημείωσε ακόμα ότι "έχουμε μεθοδολογία και πλαίσιο". 

Τόνισε μάλιστα ότι "μέχρι το Δεκέμβρη λαμβάνουμε υπόψιν και σημειώνουμε τις κινήσεις της Τουρκίας και αξιολογούμε και θα το ξαναφέρουμε στο EUCO για αποφάσεις". "Παρατηρούμε τις κινήσεις της Τουρκίας κάθε μέρα", είπε. "Και δε θα διστάσουμε να τις αντιμετωπίσουμε", κατέληξε διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί από τώρα να προκαταλάβει τις διαθέσεις των άλλων ηγετών.

Την ίδια ώρα, ισχυρό σχέδιο συμπερασμάτων που να καθιστά την προοπτική των κυρώσεων πιο απτή επιθυμεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύμφωνα με έτερη διπλωματική πηγή.

Η διπλωματική πηγή, εξήγησε ωστόσο ότι δεν έχει καθοριστεί πως ακριβώς θα γίνει αυτό και σημείωσε ότι το ίδιο ισχυρό μήνυμα θα μπορούσε να δοθεί και με δήλωση του Προέδρου Σαρλ Μισέλ, στο τέλος της Συνόδου.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε λυπηρό το ότι πάλι πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα λόγω των εξελίξεων. Η διπλωματική πηγή σημείωσε ότι τελευταίες εξελίξεις με το Ορούτς Ρέις έγιναν αντιληπτές ως “προσωπικό χαστούκι” στο Βερολίνο, αλλά προς το παρόν το Βερολίνο δεν έχει συμφωνήσει σε ενεργοποίηση κυρώσεων. Χαρακτήρισε δε το ρόλο του Βερολίνου κρίσιμο στην μεσολάβηση και την εξομάλυνση της κατάστασης. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι προς το παρόν υπάρχει κατανοητή αμηχανία.

Σε ό,τι αφορά την τακτική ατζέντα της Συνόδου, η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών , με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.

Κατά την πρώτη τους συνάντηση εργασίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΒ με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Michel Barnier.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου εργασίας, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και θα επανεξετάσουν την πρόοδο προς την ΕΕ ως προς την κλιματική ουδετερότητα.

Την Παρασκευή, η συνάντηση εργασίας θα ξεκινήσει στις 9.30 με μια συζήτηση για την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση του COVID-19, με έμφαση στον συνολικό συντονισμό και το έργο της ΕΕ για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει επίσης συζήτηση για τις σχέσεις και τη συνεργασία ΕΕ-Αφρικής. Στη συνέχεια οι ηγέτες θα εξετάσουν και άλλα πιθανά θέματα εξωτερικών υποθέσεων - εκεί τοποθετείται η συζήτηση για την Τουρκία.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και τον χειρισμό της στην ΕΕ. Στο τελευταίο Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να εντείνουν περαιτέρω τη συνολική προσπάθεια συντονισμού και να εργαστούν για την ανάπτυξη και τη διανομή ενός εμβολίου σε επίπεδο ΕΕ. Οι ηγέτες θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, η απάντηση σε σχέση με το ξεμπλοκάρισμα των μετακινήσεων μπορεί να είναι οι ταχείες δοκιμές και ένας από τους στόχους είναι να δοθεί η εντολή για κοινές προμήθειες των σχετικών τεστ.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, oι ηγέτες της ΕΕ θα ενημερωθούν από τον επικεφαλής διαπραγματευτή Michel Barnier σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης και θα επανεξετάσει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εταιρική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την πορεία προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένων προπαρασκευαστικών εργασιών για πιθανά σενάρια μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, καθώς η μεταβατική περίοδος θα λήξει στο τέλος του 2020.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν το περιβόητο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά καταδεικνύει πόσο ισχυροί μηχανισμοί διακυβέρνησης χρειάζονται για μια συμφωνία.
 
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι "οι Βρετανοί προσπάθησαν να αυξήσουν τις προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής. Αλλά οι ηγέτες εξακολουθούν να είναι αρκετά χαλαροί σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα. Η μόνη πραγματική προθεσμία είναι η 31η Δεκεμβρίου", αναφέρει.

"Οι αντιπροσωπείες των ΚΜ είναι καλά ενημερωμένες. Εάν βρούμε μια συμφωνία, θα βρούμε έναν τρόπο να την επικυρώσουμε. Είναι διαφορετικό να έχουμε μια συμφωνία που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου και μια άλλη για να συνεχίσουμε να συζητάμε για ορισμένες διαδικασίες που θα παραμείνουν ανοιχτές", ανέφερε.

"Θα δοκιμάσουμε τις ΄ευαισθησίες΄. Δεν τις ονομάζαμε κόκκινες γραμμές, αλλά πιθανές λύσεις σε ευαίσθητα θέματα.
Όλα τα κράτη μέλη βρίσκονται πίσω από την εντολή προς τον Barnier. Δεν θα υπάρξει αλλαγή της εντολής. Είναι η ευρύτερη συμφωνία που υπάρχει ποτέ, είναι φυσικό ότι δεν έχουν όλα τα κράτη το ίδιο συμφέρον σε όλους τους τομείς. Η αλιεία εξαρτάται από το ποια ψάρια μιλάτε. Οι ίσοι όροι ανταγωνίζονται από όλους. Είναι κάτι που συνεχίζουμε να λέμε από το 2016", ξεκαθάρισε.

"Μετά τη σύνοδο κορυφής θα υπάρξουν πολλές διμερείς επαφές. Η σύνοδος κορυφής δεν είναι το ιδανικό φόρουμ για να συζητήσουμε πώς να βρούμε λύσεις σε αυτές τις ευαισθησίες. Η θέση της ΕΕ είναι ότι πρώτα συμφωνούμε σε ίσους όρους ανταγωνισμού και στη συνέχεια δοκιμάζουμε λεπτομέρειες σχετικά με τα άλλα πράγματα", ανέφερε.

"Δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι σημειώθηκε πρόοδος. Αλλά το καλό δεν είναι αρκετά καλό. Δύσκολο να πω πόσο κοντά είμαστε. Η πραγματικότητα είναι ότι στα τρία ζητήματα είμαστε μακριά. Δεν είναι ότι βρήκαμε πώς να γεφυρώσουμε αυτά τα τμήματα και εργαζόμαστε για τις λεπτομέρειες, απλά δεν ξέρουμε πώς να τα γεφυρώσουμε. Ακόμη", κατέληξε.

Ακολούθως σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, μετά την έγκριση ενός Σχεδίου Στόχου για το Κλίμα του 2030 από την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση προσανατολισμού για θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, τον οποίο ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα των στόχων μείωσης των εκπομπών του 2030 κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Στο Σχέδιο Στόχων για το Κλίμα του 2030 (που εγκρίθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020), η Κομισιόν προτείνει την αύξηση της φιλοδοξίας της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τουλάχιστον 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Ο υφιστάμενος στόχος είναι τουλάχιστον 40%. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους στόχους, η Κομισιόν σκοπεύει να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις τον Ιούνιο του 2021 για την υποστήριξη του ενισχυμένου πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια του 2030. Η ΕΕ πρέπει να υποβάλει την Εθνικά καθορισμένη συνεισφορά της στην UNFCCC έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, "μερικά κράτη μέλη ανησυχούν για τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55%". Ωστόσο η ίδια πηγή εκτιμά ότι γενικά τον στόχο "βοήθησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προτείνει το 60%, οπότε έχουμε ακόμη πιο ακραία θέση". Δεν είναι μόνο η Πολωνία που είναι απρόθυμη στο 55%", σημείωσε. "Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν", ανέφερε.

"Η Κομισιόν θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι εφικτό. Υπάρχουν δύο τρόποι για την επίτευξη του στόχου: φορολογία και ρύθμιση (αυστηρότερα όρια εκπομπών για αυτοκίνητα κ.ο.κ.)", κατέληξε.


Από: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top