Το μεγάλο κεφάλαιο των εκποιήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα (19/10). Ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθούν πέντε προτάσεις νόμου με κοινή συνισταμένη τη μη πραγματοποίηση με παγοποίηση ή αναστολή εκποιήσεων μέχρι τέλος του έτους.
Οι προτάσεις νόμου κατατέθηκαν από την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, το ΑΚΕΛ και το το ΕΛΑΜ. Συγκεκριμένα, πρόταση νόμου κατέθεσε εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος με σκοπό τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για καθολική αναστολή όλων των διαδικασιών εκποιήσεων μέχρι το τέλος του 2020 λόγω της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου. Η πρώτη αφορά παγοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω μη πληρωμής δόσεων αποπληρωμής δανείου και η δεύτερη αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω της μη αποπληρωμής δόσεων δανείου που αφορούν στην περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 1η Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων αναφορικά με τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προκύπτει λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η πρόταση νόμου των Γιώργου Λουκαΐδη, Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις προνοεί αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων του Μέρους VIA του βασικού νόμου μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020 ή/και μέχρι τη λήξη της εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, η πρόταση νόμου των Χρίστου Χρίστου και Λίνου Παπαγιάννη αφορά αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19 στην οικονομία και ειδικότερα στους δανειολήπτες.
Για τη συζήτηση των πέντε προτάσεων νόμου κλήθηκαν στη συνεδρία ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), του Κινήματος Προστασίας και Δικαιωμάτων Δανειοληπτών και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).
Εξάλλου, στην ατζέντα της συνεδρίας της Επιτροπής τη Δευτέρα βρίσκεται για αυτεπάγγελτη εξέταση η πορεία των εκποιήσεων και το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, λόγω των επιπτώσεων της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης. Το θέμα ενέγραψαν οι βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου (ΔΗΚΟ), Αννα Θεολόγου (Κίνημα Ανεξάρτητοι) και Γιώργος Περδίκης (Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών).
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις