ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πραγματοποιείται στη Λευκωσία η 8η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Πραγματοποιείται στη Λευκωσία η 8η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Το Κυπριακό και ο τουρκικές προκλήσεις, η ενεργειακή συνεργασία, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά ζητήματα αλλά και η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της 8η  Τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που διεξάγεται σήμερα στη Λευκωσία, στην παρουσία των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα υποδεχθεί το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίον θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση. Ακολούθως θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίον θα έχει επίσης κατ΄ ιδίαν συνάντηση.

Θα ακολουθήσει τριμερής κατ΄ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής. Στις 12:45 μ.μ. οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Αιγύπτου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Όπως είχε δηλώσει χθες στο Προεδρικό ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για  την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
 
Ο κ. Σεντώντας είπε ότι η Σύνοδος αποκτά  ιδιαίτερη σημασία διότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δράσεις της Τουρκίας επηρεάζουν τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια.
 
Τη Σύνοδο θα απασχολήσει, ανέφερε, η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της διενέργειας γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα τεθεί και το Κυπριακό, πρόσθεσε ο κ. Σεντώντας λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις αλλά και στην ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα στην εκφρασθείσα πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.
 
Θα συζητηθούν επίσης, ανέφερε, τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας, η ενεργειακή συνεργασία, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αλλά και η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top