ΚΟΣΜΟΣ

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή

Ο σείχης Άχμεντ αλ-Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ στην Αίγυπτο, καταδίκασε τον αποκεφαλισμό καθηγητή στη Γαλλία ως "μια ειδεχθή εγκληματική ενέργεια", υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι η προσβολή των θρησκειών στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί "έκκληση στο μίσος".

Ο μεγάλος ιμάμης μιλούσε από απόσταση διαβάζοντας ομιλία στη Ρώμη, στη διάσημη πλατεία του Καπιτωλίου, ενώπιον ενός διακεκριμένου ακροατηρίου θρησκευτικών ηγετών του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Βουδισμού -- ανάμεσά τους ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Χαίμ Κορσιά -- οι οποίοι συναντήθηκαν για να υπογράψουν μια κοινή έκκληση για ειρήνη.

"Ως μουσουλμάνος και μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ δηλώνω ότι το Ισλάμ, οι διδασκαλίες του και ο προφήτης του ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν την ειδεχθή εγκληματική ενέργεια", δήλωσε στα αραβικά ο μεγάλος σουνίτης ιμάμης κατά τη διάρκεια της ομιλίας αυτής. "Ταυτόχρονα, επιμένω στο γεγονός ότι η προσβολή των θρησκειών και η επίθεση στα ιερά τους σύμβολα στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης είναι ένα διπλό πνευματικό πρότυπο και έκκληση για μίσος", πρόσθεσε.

Ο Σαμουέλ Πατί, καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή κοντά στο κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, βορειοδυτικά του Παρισιού. Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, ο Πατί αποτελούσε τον στόχο "φάτουας" που εξέδωσαν ο γονέας ενός μαθητή και ένας ιεροκήρυκας γιατί ο καθηγητής είχε δείξει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο δράστης της επίθεσης Αμπντουλάχ Ανζάνοφ , ένας 18χρονος τσετσενικής καταγωγής γεννημένος στη Μόσχα, σκοτώθηκε από τα πυρά της γαλλικής αστυνομίας. "Αυτός ο τρομοκράτης δεν αντιπροσωπεύει τη θρησκεία του προφήτη Μωάμεθ", σχολίασε επίσης ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ , στην ομιλία του που μετέφρασε από τα αραβικά το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top