Τα αλλάζει η Κομισιόν - Ο Εκπρόσωπος μίλησε για ενδεχόμενο συζήτησης για Τουρκία πριν τον Δεκέμβρη

Τα αλλάζει η Κομισιόν - Ο Εκπρόσωπος μίλησε για ενδεχόμενο συζήτησης για Τουρκία πριν τον Δεκέμβρη

Το ζήτημα της Τουρκία ενδεχομένως να συζητηθεί ξανά και νωρίτερα από τον Δεκέμβρη (10-11 Σύνοδος Κορυφής), ακόμα και σε έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, ο οποίος δήλωσε σήμερα κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ότι δεδομένων των εξελίξεων, δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Πήτερ Στάνο ωστόσο ήταν σαφής πως αυτή τη στιγμή συνεχίζει και ισχύει η απόφαση των 27 να συνεκτιμήσουν και αξιολογήσουν τις πράξεις της Τουρκίας μέχρι τον Δεκέμβρη και να επανέλθουν στο ζήτημα είτε με τη θετική ατζέντα, είτε με μέτρα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της. Ο Πήτερ Στάνο ξεκαθάρισε πως παρότι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνεχίζει τη δική του ταυτόχρονη και παράλληλη, πλήρη διπλωματική προσπάθεια προς την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ παρέπεμψαν στο Συμβούλιο και τα Κράτη Μέλη για περισσότερες πληροφορίες επί επικείμενων αποφάσεων.

Ταυτόχρονα ο Πήτερ Στάνο, στον οποίον μεταφέρθηκε η τουρκική θέση πως η Ελλάδα είναι αυτή που παρακωλύει τον διάλογο, ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ΕΕ σε αυτό το θέμα είναι δεδομένη: “Στέκεται πάντα με αλληλεγγύη προς τα Κράτη Μέλη Ελλάδα και Κύπρο”.

Ο εκπρόσωπος και ο επικεφαλής εκπρόσωπος αναφέρθηκαν τέλος εκτενώς στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν για τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας τη στήριξη προς τη Γαλλία και την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου και των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βρουν κοινό βηματισμό ως προς το αν θα χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση δανείου ύψους 210 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, σε μια διαπραγμάτευση που δοκιμάζει τη συνοχή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE