Σε μια ανέξοδη αντιπαράθεση οδηγείται η σύγκρουση του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, με τις κατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν αλλά την ουσία της διαφωνίας να παραμένει.
Γιώργος Τάττης
Η ουσία της διαφωνίας μένει… απ’ έξω
Η ουσία της διαφωνίας αφορά στις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή και το κατά πόσον έχει εξουσία να διεξάγει έρευνα για τις πολιτογραφήσεις, ταυτόχρονα με την έρευνα που διεξάγει η διορισμένη από τον Γενικό Εισαγγελέα ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή.
Κάτι το οποίο, παρά τα «μεγάλα λόγια» που ακούγονται εκατέρωθεν, δεν φαίνεται να προκρίνεται ουσιαστικά από κανένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, παρά τις ενδείξεις που υπάρχουν για επιλογή μιας πιο συγκρουσιακής οδού.
Όπως δήλωσε τηλεοπτικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος χθες Τρίτη (27/10) για τον Γενικό Ελεγκτή, «έχει επανειλημμένα τονίσει (σ.σ. ο Ελεγκτής) ότι σέβεται τη γνωμάτευση (σ.σ. του Γεν. Εισαγγελέα) παρόλο που διαφωνεί. Είναι δικαίωμα του καθενός να διαφωνεί. Το γεγονός όμως παραμένει ένα. Υπάρχει νομική γνωμάτευση που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι. Αν το αμφισβητεί κάποιος, υπάρχουν τρόποι για να το ξεκαθαρίσουμε. Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των εξουσιών». Κι αυτός ο τρόπος εξυπακούεται ότι δεν είναι άλλος από τον χιλιοειπωμένο: Η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Μια λύση που όπως φαίνεται προκρίνουν και διάφοροι έγκριτοι νομικοί. Ο νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να προσφύγει στο Ανώτατο. Υπάρχει όμως και χρονικό πλαίσιο 30 ημερών από την ημερομηνία που τέθηκε η αμφισβήτηση».
Θεσμική κρίση με… συνέπειες
Επισήμανε ακόμη ότι το θέμα είναι πως «έχουμε αμφισβήτηση αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή. Η σύγκρουση δεν είναι με τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά με την ίδια την κυβέρνηση στην ουσία, καθώς είναι ο νομικός της σύμβουλος».
Επιπρόσθετα, φαίνεται να αντικρούει την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, όταν δηλώνει πως με βάση το Σύνταγμα έχει «την υποχρέωση και την εντολή, να διενεργεί έλεγχο για όλους τους λογαριασμούς της κυβέρνησης». Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κληρίδη, ο Γεν. Ελεγκτής «δικαιούται να ζητήσει τον οικονομικό έλεγχο του σχεδίου παροχής διαβατηρίων».
Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός που έχει πάρει η εν λόγω αντιπαράθεση αποτελεί μια θεσμική κρίση η οποία μόνο κακό μπορεί να προξενήσει στην Κύπρο, τόσο στο εύθραυστο εσωτερικό μέτωπο που αντιμετωπίζει πανδημία και διαφθορά, όσο και σε σχέση με τις κατηγορίες που εκκινούν από τις Βρυξέλλες.
Ναι μεν… αλλά
Πάντως, αν και η Ελεγκτική Υπηρεσία σε επίπεδο ρητορείας επιμένει στη θέση της για ταυτόχρονες έρευνες, την ίδια στιγμή φαίνεται να υπαναχωρεί στο δικαίωμά της για προσφυγή στο Ανώτατο κάνοντας λόγο απλώς για «ένα ενδεχόμενο» (Εκπ. Τύπου Μάριος Πετρίδης ALPHA), χαιρετίζοντας την πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα για επίλυση των διαφορών στη μεταξύ τους διακηρυχθείσα συνάντηση.
Παραμένουν οι φωνές περί ασυμβίβαστου σε σχέση με την παρελθοντική συμμετοχή Σαββίδη και Αγγελίδη στο Υπουργικό
Τέλος, παραμένουν οι φωνές, όπως διατύπωσε και ο νομικός κ. Κρις Τριανταφυλλίδη από την αρχή, οι οποίες κάνουν λόγο για ασυμβίβαστο. Αυτό αφορά την παρελθοντική συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στο Υπουργικό συμβούλιο όπου και υπήρξαν αποφάσεις για πολιτογραφήσεις. Προτείνεται έτσι να μην διερευνηθεί η εν λόγω περίοδος από την ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, καθώς διορίσθηκε από άτομο το οποίο έχει επίσης να λογοδοτήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις