Αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για 'αμοιβαίο σεβασμό' όλων των θρησκειών

Αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για 'αμοιβαίο σεβασμό' όλων των θρησκειών

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, ο Ισπανός Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, κάλεσε χθες Τετάρτη με ανακοίνωσή του "σε αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων", χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα να απεικονίζεται σε σκίτσα ο προφήτης Μωάμεθ.

Τόνισε πως παρακολουθεί "με βαθιά ανησυχία τις αυξανόμενες εντάσεις και τα κρούσματα μισαλλοδοξίας που προκάλεσε η δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα και βαθιά προσβλητικά", σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

"Τα εμπρηστικά σκίτσα προκάλεσαν επίσης πράξεις βίας εναντίον αθώων αμάχων που υπέστησαν επιθέσεις εξαιτίας της θρησκείας τους, της πίστης τους ή της εθνότητάς τους", στηλίτευσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. "Οι προσβολές σε βάρος θρησκειών και ιερών θρησκευτικών συμβόλων προκαλούν το μίσος και τον εξτρεμισμό, οδηγώντας στην πόλωση και στο θρυμμάτισμα της κοινωνίας", εκτίμησε ο Μορατίνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια επίσης τελετής για την απότιση φόρου τιμής, ο Μακρόν υπερασπίστηκε τα σκίτσα του προφήτη μετά τη δολοφονία τη 16η Οκτωβρίου σε επίθεση τζιχαντιστή ενός Γάλλου καθηγητή ιστορίας, του Σαμιέλ Πατί, που είχε επιδείξει τέτοια κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν με οργή, κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις εναντίον των δηλώσεων και της στάσης του Προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει εκστρατείες μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE