ΥΓΕΙΑ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΕΡΕΥΝΑ: Ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΕΡΕΥΝΑ: Ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους άρχισαν να καπνίζουν νωρίς, από την παιδική ηλικία τους. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ξεκίνημα του τσιγάρου σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο - πέρα από τους γνωστούς κινδύνους για τους πνεύμονες (καρκίνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Μπλέικ Τόμσον του τμήματος Υγείας του πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία (συνήθειες και τρόπος ζωής, ιατρικό ιστορικό, δημογραφικά δεδομένα) για περίπου 391.000 ανθρώπους ηλικίας 25 έως 74 ετών, από τους οποίους οι 4.479 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα τις έρευνας για τους καπνιστές

Το 58% δεν είχαν καπνίσει ποτέ, το 23% ήταν πρώην καπνιστές και το 19% τωρινοί καπνιστές. Μεταξύ των τελευταίων, το 2% είχε αρχίσει το τσιγάρο πριν την ηλικία των δέκα ετών και το 19% μεταξύ των δέκα και 14 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσο νωρίτερα έχει κόψει κάποιος το τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος γι' αυτόν. Εκείνοι που έκοψαν το κάπνισμα έως τα 40 τους, μείωσαν τον πρόσθετο κίνδυνο πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας κατά περίπου 90%. Σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν ήσαν καπνιστές στη ζωή τους, οι καπνιστές που το έκοβαν μεταξύ των 15-34 ετών, είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού με τους μη καπνιστές.

Όσοι σταματούσαν το τσιγάρο σε ηλικία 35 έως 44 ετών, είχαν περίπου 20% μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές, όσοι το έκοβαν στα 45 έως 54 τους, είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο, όσοι το έκοβαν στα 55 έως 64 τους, είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας, ενώ όσοι συνέχιζαν να καπνίζουν χωρίς διακοπή, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

«Η ηλικία στην οποία κάποιος αρχίζει να καπνίζει, είναι ένας σημαντικός, αλλά συχνά παραγνωρισμένος παράγων. Όσοι αρχίζουν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακή νόσο. Όμως αν το κόψουν, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο, ιδίως αν το κόψουν σε νεαρή ηλικία. Το να πειστούν οι άνθρωποι να σταματήσουν το κάπνισμα, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες υγείας παγκοσμίως», τόνισε ο δρ Τόμσον.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top