LIKE ONLINE

Φοβάσαι για τη δουλειά σου λόγω πανδημίας; Δες ποιές εργασίες επιβιώνουν και γιατί

Φοβάσαι για τη δουλειά σου λόγω πανδημίας; Δες ποιές εργασίες επιβιώνουν και γιατί

«Άντεξαν» στην πανδημία οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία

Πιο ανθεκτικές στην κρίση του COVID-19 αποδεικνύονται οι θέσεις εργασίας, που σχετίζονται με την Πληροφορική. Ταυτόχρονα, η πανδημία δημιουργεί νέες ανάγκες για θέσεις εργασίας στο ΙΤ, λειτουργώντας ως επιταχυντής (accelerator) μιας σειράς ψηφιακών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνία.

Αυξάνεται η ζήτηση για Data Analysts και App DevelopersΈτσι, οι προοπτικές απασχόλησης μπορεί να μην εξελίσσονται αυξητικά για το 4ο τρίμηνο του 2020, ωστόσο, τη ζημιά που δημιουργεί η πραγματικότητα του COVID-19 στην αγορά εργασίας, επιχειρεί να αντισταθμίσει η ψηφιακή μεταστροφή που συντελείται. Σύμφωνα με τη Manpower, η πανδημία δημιούργησε μεγαλύτερη αναγκαιότητα για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την Πληροφορική, τον Προγραμματισμό και τις Νέες Τεχνολογίες.

Skill shortage στην αγορά

Βέβαια, το ερώτημα είναι “υπάρχουν αρκετά ταλέντα για να καλύψουν τις κενές Tech & IT θέσεις”; Η αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα του Digital Transformation είναι υψηλότερη από την ταχύτητα ανάδυσης νέων Tech ταλέντων. Με λίγα λόγια: όλες οι χώρες παγκοσμίως (και όχι μόνο η Ελλάδα) πασχίζουν να καλύψουν Tech & IT θέσεις. Το talent/skill shortage είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Στην Ελλάδα, τα νούμερα προ COVID-19 (μέχρι τις αρχές του 2020) μιλούσαν για ένα 77% των Ελλήνων εργοδοτών που δυσκολεύονταν να βρουν άτομα για ανοικτές θέσεις εργασίας. “Μέρος του προβλήματος είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν ξέρει πώς να εντοπίσει αληθινά ταλέντα και κυρίως, ταλέντα του τεχνολογικού κλάδου”, αναφέρει η Manpower.

Ψηφιακή επιτάχυνση

Η μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη στο ΙΤ προκύπτει από την αυξανόμενη ψηφιακή επιτάχυνση στην οικονομία. Το τελευταίο διάστημα, ακόμα και παραδοσιακοί κλάδοι στην Ελλάδα, όπως η γεωργική παραγωγή, κάνουν μεγάλη τεχνολογική στροφή.

Οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το IoT (Internet of Things), το Βlockchain και τις υπόλοιπες ψηφιακές τεχνολογίες, αξιοποιούνται πλέον από κλάδους επιχειρήσεων που, μέχρι πρότινος, δεν θα φανταζόμασταν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), για παράδειγμα, εφαρμόζεται σήμερα σε ένα τεράστιο πεδίο: από τη Γεωργική Παραγωγή και την Κτηνοτροφία μέχρι τις Μεταφορές και τη Βιομηχανία.

Κι όσο εξαπλώνεται η χρήση του AI, τόσο γεννιούνται ανάγκες για κάλυψη θέσεων σε development, programming, testing, υποστήριξη και συντήρηση, μεταξύ πολλών άλλων. “H νέα digital πραγματικότητα, δεν αφορά πια μόνο digital και software εταιρείες. Αφορά το σύνολο σχεδόν του επιχειρείν στην Ελλάδα”, σημειώνει η Manpower.

Παρά τα πεσμένα δεδομένα λόγω του κορονοϊού, υπάρχει συνεχιζόμενη ή και αυξανόμενη ζήτηση για επαγγέλματα IT, για ειδικούς κυβερνοασφάλειας, για Data Analysts, για Solution Architects, για Software και App Developers.

Την ίδια στιγμή, οι θέσεις εργασίας, που συνδέονται με την Τεχνολογία, φαίνεται να αντέχουν στην πανδημία. Πού οφείλονται όμως τα …αντισώματα που επέδειξαν οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική, την περίοδο της κρίσης του νέου κορωνοϊού;

Αφενός οι εργαζόμενοι στο IT ήταν από πριν εξοικειωμένοι με τον digital τρόπο εργασίας. Επίσης, αρκετοί ήταν συνηθισμένοι με την εξ αποστάσεως εργασία, ενώ είχαν ανέκαθεν μεγαλύτερη ευελιξία σε εναλλακτικούς τρόπους εργασίας (ευέλικτο ωράριο).

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στο tech και την Πληροφορική έχουν ήδη έναν agile – ευέλικτο - τρόπο δουλειάς και σχηματίζουν agile ομάδες. Παράλληλα, διαθέτουν skills, που είναι in demand, γεγονός που τους κάνει περιζήτητους ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Από fmvoice.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top