Στις ισπανικές ομάδες της La Liga λείπουν 490 εκατομμύρια ευρώ για να βγει η σεζόν, ενώ στην Γαλλία ήρθε το πρώτο «κανόνι». Το ποδόσφαιρο βρίσκεται στο σταυροδρόμι συνταρακτικών εξελίξεων…
Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τεμπάς ήταν για πρώτη φορά τόσο ωμός, τόσο αποκαλυπτικός, τόσο συγκεκριμένος: «Για να βγει η χρονιά στις ισπανικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας μας λείπουν 490 εκατομμύρια ευρώ»!
Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν μπορούσε να μπει κόσμος στα γήπεδα: «Αν οι ομάδες είχαν έσοδα με τα γήπεδα γεμάτα στο 45% της χωρητικότητας του, τότε τα έξοδα θα ισοσκελίζονταν», αλλά και πολύ χειρότερα αν η περσινή σεζόν είχε ολοκληρωθεί το καλοκαίρι: «σε αυτή την περίοδο τότε το ποσό που θα έλειπε από τις ομάδες θα έφτανε το ένα δις και η κατάσταση θα ήταν δραματική».
Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση στα οικονομικά των περισσότερων συλλόγων, που καλούνται να βρουν λύσεις, σε μία κατάσταση δίχως προηγούμενο: «Οι 17 από τις 20 ομάδες πρέπει να βρουν χρήματα για να καλύψουν τα μισθολογικά τους έξοδα. Στην χειρότερη κατάσταση βρίσκονται η Βαλένθια, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης! Σε άλλες ομάδες λείπουν 3 εκατομμύρια, σε άλλες λείπουν 100. Παραδόξως, η κατάσταση για αυτές που ψάχνουν να βρουν τρία εκατομμύρια είναι πολύ πιο δύσκολη».
Ο Ισπανός δικηγόρος με κυνική γλώσσα εξήγησε ότι αυτό που ενδιαφέρει πρώτιστα το ισπανικό ποδόσφαιρο πια είναι η επιβίωση: «Η Μπαρτσελόνα πρέπει υποχρεωτικά να μειώσει δραματικά τους μισθούς των παικτών της, αν θέλει να βγάλει την χρονιά. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή το καλοκαίρι, αλλά πρέπει κι αυτή να κάνει περικοπές. Ακούω κάποιους που διαμαρτύρονται που η Βαλένθια θέλει να πουλήσει τους καλύτερους παίκτες της. Ούσα εκτός Champions League δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να το κάνει και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι φίλαθλοι».
Ο Ισπανός δικηγόρος με κυνική γλώσσα εξήγησε ότι αυτό που ενδιαφέρει πρώτιστα το ισπανικό ποδόσφαιρο πια είναι η επιβίωση: «Η Μπαρτσελόνα πρέπει υποχρεωτικά να μειώσει δραματικά τους μισθούς των παικτών της, αν θέλει να βγάλει την χρονιά. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή το καλοκαίρι, αλλά πρέπει κι αυτή να κάνει περικοπές. Ακούω κάποιους που διαμαρτύρονται που η Βαλένθια θέλει να πουλήσει τους καλύτερους παίκτες της. Ούσα εκτός Champions League δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να το κάνει και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι φίλαθλοι».
Είναι τόσο περίπλοκη, τόσο ζόρικη η κατάσταση που η αποψίλωση από σταρ παγκόσμιας εμβέλειας έπαψε να τρομάζει τους ιθύνοντες της La Liga που προσπάθησε στο παρελθόν να διεκδικήσει τα πρωτεία του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο από την Premier League:
«Δεν θα ήθελα να δω ένα ισπανικό πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν δίχως τον Λιονέλ Μέσι και τον Σέρχιο Ράμος, αλλά αν αυτό συμβεί έχουμε πλάνο για να αποφύγουμε τις συνέπειες από αυτές τις απώλειες. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφυγε για την Serie A και δεν αισθανθήκαμε την απώλεια. Ο Νεϊμάρ έφυγε για την Παρί Σεν Ζερμέν και η Ligue 1 είναι ακόμα η Ligue 1. To ισπανικό ποδόσφαιρο έχει καταφέρει να είναι πιο πάνω από οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή, όσο καλός κι αν είναι αυτός».
Είναι φανερό πως η πανδημία έχει αφήσει το έντονο αποτύπωμα της ακόμα και σε ποδοσφαιρικές εταιρίες κολοσσούς με ετήσιους τζίρους μαμούθ.
Τις δοκιμάζει σκληρά, τις κάνει να αναπροσαρμόσουν την οικονομική πολιτική, την φιλοσοφία και την πρακτική τους. Όλα δείχνουν πως πάμε σε μία απότομη αναπροσαρμογή του οικονομικού αξιακού συστήματος που διέπει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Η πτώση του τζίρου των συλλόγων -αναπόφευκτά- θα απορροφηθεί κάθετα και θα επηρεάσει όλους όσους εργάζονται στην βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Για κάποιους θα είναι μία εκλογίκευση της αγοράς, για κάποιους άλλους ένα βίαιο ταρακούνημα.
Στην Ισπανία μέτρησαν τα κουκιά και βρήκαν ότι τους λείπει μισό δις ευρώ για να βγει η χρονιά. Στην Γαλλία δεν ξέρουν πια τι να μετρήσουν. Διότι το πρώτο «κανόνι» σχεδόν έσκασε και πλέον καμία ομάδα δεν ξέρει τι να περιμένει.
Το νέο ηγεμονικό τετραετές τηλεοπτικό συμβόλαιο με τον ισπανικό τηλεοπτικό κολοσσό Mediapro, το οποίο υπεγράφη προ κορωνοϊού, έμοιαζε με εγγύηση εκτόξευσης για το γαλλικό ποδόσφαιρο.
Οι 18 ομάδες της Ligue 1 θα μοιράζονταν ετησίως το ποσό των 780 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 64 θα πήγαιναν στις ομάδες της Ligue 1, σε μία ιστορική συμφωνία που έπαιρνε για πρώτη φορά τα τηλεοπτικά πρωτεία από το Canal+, για λογαριασμό του συνδρομητικού Telefoot.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμεναν όλοι. Η Mediapro πλήρωσε κανονικά τον Σεπτέμβριο την πρώτη δόση για την σεζόν, ύψους 172 εκατομμυρίων ευρώ, όμως δήλωσε αδυναμία / απροθυμία να καταβάλει την δεύτερη που ήταν να πληρωθεί στις 5 Οκτωβρίου.
Ο εκτελεστικός της διευθυντής, Τζόρντι Ρόουρα σε συνέντευξη τύπου προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους της μη καταβολής, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο των εστιατορίων και μπαρ, η πτώση της διαφημιστικής πίτας και η οικονομική ύφεση προκάλεσαν μία βίαιη εναλλαγή σκηνικού.
Τόνισε ότι πρόθεση της Mediapro δεν είναι να ακυρώσει την συμφωνία, αλλά να την επαναδιαπραγματευτεί σε πολύ μικρότερα νούμερα! Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός στις γαλλικές ομάδες που στηρίζουν το 1/3 των εσόδων τους στα τηλεοπτικά και πλέον καλούνται να αναπροσαρμόσουν τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς τους.
Οι γαλλικές ομάδες υπέστησαν ένα βίαιο πλήγμα από την μη ολοκλήρωση της περσινής σεζόν, ενώ οι φετινές απώλειες λόγω εισιτηρίων και εσόδων από την προσέλευση κόσμου στα γήπεδα υπολογίζονται στα 192 εκατομμύρια ευρώ!
Η Mediapro υπολόγιζε να συγκεντρώσει 3,5 εκατομμύρια συνδρομητές για το Telefoot, όμως τα νούμερα είναι απογοητευτικά: «μόνο» 600.000 δέχονται να πληρώσουν το αντίτιμο (περίπου 25 ευρώ) για ένα προϊόν που χωρίς τον κόσμο στα γήπεδα φθίνει σε ενδιαφέρον, ένταση και θεαματικότητα.
Σε μία κίνηση αποσυμπίεσης η γαλλική λίγκα (LFP) με την κυβερνητική έγκριση πήρε δάνειο ύψους 112 εκατομμυρίων, το οποίο διένειμε αναλογικά στις ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όμως όλα δείχνουν πως δίχως «κούρεμα» στο τρέχον τηλεοπτικό συμβόλαιο, η Mediapro πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, κάτι που μπορεί να αποτελέσει οδηγό εξελίξεων σε πολλά άλλα (τηλεοπτικά) αθλητικά θεάματα σε όλο τον κόσμο.
Όλα αυτά την ώρα που στο αθλητικό τηλεοπτικό τοπίο εμφανίζονται νέοι παγκόσμιοι παίκτες που διεκδικούν κομμάτι της πίτας (Amazon, Youtube, Facebook, Apple), την ώρα που τίθεται σε διαπραγμάτευση το νέο τετραετές συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions και του Europa League, την ώρα που αρκετοί σύλλογοι τρέχουν τις εξελίξεις για την δημιουργία μίας κλειστής ευρωπαϊκής Super League.
Η πανδημία ήρθε για να κάνει την χύτρα των εξελίξεων να σφυρίζει με μανία, βγάζοντας ατμό με τεράστια πίεση. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου οι μεγάλοι χάνουν λεφτά. Πολλά λεφτά. Κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Reset…
Πηγή: sdna.gr
The post Πόσο κοντά είμαστε σε ένα ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό «κραχ»; appeared first on Thema Sports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έκλεβαν ό,τι έβρισκαν από σταθμευμένα οχήματα – Χειροπέδες σε δεύτερο πρόσωπο, 18 ετών
• Καιρός: Βόλτα το πρωί, το βράδυ… κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους
• Για τους επόμενους έξι μήνες, σε δοκιμαστική βάση, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στην Αθηένου
• Επίσημη πρώτη για τα 7+1 Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου – Αρχίζουν με τις τελετές έναρξης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις