ΔΙΕΘΝΗ

Νέος φονικός ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντοπίστηκε στη Βολιβία

Νέος φονικός ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντοπίστηκε στη Βολιβία

Τρεις εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας διαγνώστηκαν με τον σπάνιο ιό «Chapare», επιβεβαιώνοντας την δυνατότητα μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οι 3 βολιβιανοί πολίτες έφεραν τον ιό, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον Έμπολα και προκαλεί επίσης υψηλό πυρετό και αιμορραγίες.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το 2019, δύο ασθενείς σε κέντρο υγείας στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, μετέδωσαν τον συγκεκριμένο ιό σε τρεις εργαζομένους του κέντρου, με τον ένα ασθενή και τους δύο ειδικούς να χάνουν αργότερα τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας.

Μέχρι τότε, είχε καταγραφεί ένα ακόμη τοπικό ξέσπασμα του ιού στην περιοχή Chapare της Βολιβίας (απ’ όπου και πήρε το όνομά του), το 2004.

«Η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι ένας νεαρός μεταπτυχιακός φοιτητής ιατρικής, ένας τραυματιοφορέας και ένας γαστρεντερολόγος κόλλησαν τον ιό έπειτα από επαφή με μολυσμένους ασθενείς», δήλωσε η Caitlin Cossaboom, επιδημιολόγος του Οργανισμού Υγείας των ΗΠΑ.

«Πλέον θεωρούμε ότι ο ιός εντοπίζεται σε πολλά από τα ανθρώπινα σωματικά υγρά», προσέθεσε.

Γενικά, οι ιοί που μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών είναι πιο μεταδοτικοί από τους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως ο covid-19.

Αρχικοί φορείς του ιού θεωρούνται οι αρουραίοι, οι οποίοι εν συνεχεία μετέδωσαν τον ιό και στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα του ιού Chapare περιλαμβάνουν τον πυρετό, τον πόνο στην κοιλιακή χώρα, τον εμετό, την αιμορραγία των ούλων, τα εξανθήματα και τον πόνο πίσω από τα μάτια.

Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή του, οι ασθενείς που πάσχουν από τον ιό λαμβάνουν απλώς ιατρική υποστήριξη, όπως η ενυδάτωση με ορό.

Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν επίσημα την Δευτέρα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Ιατρική και την Υγιεινή στους Τροπικούς, και θεωρούνται πολύ σημαντικά, καθώς η δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει τον ιό σε έξαρση.

«Ενώ πολλά παραμένουν ακόμη άγνωστα σε σχέση με τον ιό, είναι αξιόλογο το πόσο γρήγορα αυτή η ομάδα μπόρεσε να αναπτύξει ένα διαγνωστικό τεστ και να εξακριβώσει τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Όλα αυτά αποτελούν ένα πολύτιμο μάθημα που μας δείχνει ότι οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες, όταν είναι εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα εργαλεία και μοιράζονται τις ανακαλύψεις τους, είναι η καλύτερή μας άμυνα όσον αφορά την απειλή από θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες», δήλωσε ο δρ. Joel Breman, πρόεδρος της Εταιρείας που διοργάνωσε την συνάντηση.

ΠΗΓΗ: The Guardian

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top