ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλεγχοι με στάμπα συγγενών - Προκαλούν οι αυθαιρεσίες της συζύγου του ιδιοκτήτη του σφαγείου CYPRA στην Κάτω Μονή

Έλεγχοι με στάμπα συγγενών - Προκαλούν οι αυθαιρεσίες της συζύγου του ιδιοκτήτη του σφαγείου CYPRA στην Κάτω Μονή

«Πράματα και θάματα» φαίνεται να συμβαίνουν με την εμπλοκή της Γενικής Λογίστριας του κράτους, κ. Ρέας Γεωργίου, η οποία είναι και η πρόεδρος της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), σε σχέση με ευνοϊκή μεταχείριση που επέδειξε στην επιχείρηση του συζύγου της.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Δεν λέει με τίποτα να κοπάσουν τα σκάνδαλα που βγαίνουν προς τα έξω, τόσο αυτά που αφορούν τον ιδιοκτήτη του σφαγείου CYPRA στην Κάτω Μόνη, όσο και της γυναίκας του κ. Ρέας Γεωργίου. Αυτή τη φορά φαίνεται πως τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, φανέρωσαν νέα ευνοϊκή μεταχείριση και η δημόσια αντιπαράθεση συνεχίζεται.

Σημειώνουμε πως η Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ) είναι η δημόσια ανεξάρτητη εποπτική Αρχή και είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του Ελεγκτικού επαγγέλματος. Με λίγα λόγια, επωμίζεται τον ρόλο του ελέγχου των ίδιων των ιδιωτικών ελεγκτικών οίκων και εάν τηρούν τους κανονισμούς και του κώδικες δεοντολογίας.

Έλεγχοι με στάμπα συγγενών

Έτσι, όπως φαίνεται, η κ. Ρέα Γεωργίου «δεν πρόσεξε» ότι δεν δικαιούται ο ελεγκτικός οίκος που ανήκει στον αδελφό της να ελέγξει την εταιρεία του συζύγου της, λόγω συγγενικής σχέσης (Περί Ελεγκτών Νόμος 2017 (Ν.53(Ι)/2017).

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός το γεγονός στην εφημερίδα «Πολίτης», είπε ότι «όταν προκύψει θέμα ενώπιων του δ.σ. της ΑΔΕΕλΕπ που θα α φορά τον αδελφό μου, τότε θα ζητήσω την εξαίρεσή μου, όπως έπραξαν αρκετές φορές άλλα μέλη της ΑΔΕΕλΕπ που είχαν σχέση με ελεγχόμενα ελεγκτικά γραφεία και ελεγκτές». Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, «κληθείσα να σχολιάσει τη σύγκρουση συμφερόντων που φέρεται να προκύπτει από την ιδιότητά της ως πρόεδρος της ΑΔΕΕλΕπ, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι προκύπτει τίποτα το μεμπτό από το γεγονός ότι εποπτεύει τον αδελφό της, εγκεκριμένο λογιστή και εγγεγραμμένο ελεγκτή, ο οποίος με τη σειρά του, ελέγχει ο ίδιος και το γραφείο στο οποίο είναι συνέταιρος τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του συζύγου και των παιδιών της».

Απαντάει πίσω ο Μυλωνάς 

Σε απαντητική επιστολή του ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ήγειρε σχετικά ερωτήματα χθες αναμένοντας απαντήσεις, είπε πως «μένουμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι η κυρία Γεωργίου δεν αντιλαμβάνεται να προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό, από τη στιγμή που η ίδια εποπτεύει τον αδελφό της, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του συζύγου της».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «στη νομοθεσία περί Ελεγκτών αναφέρεται ότι «κατά τη διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου, κάθε νόμιμος ελεγκτής, καθώς και οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο είναι σε θέση να επηρεάσει κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού ελέγχου, έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους έναντι της ελεγχόμενης οντότητας και να μη συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτήν».

«Οι νόμιμοι ελεγκτές και τα νόμιμα ελεγκτικά γραφεία δεν διενεργούν υποχρεωτικό έλεγχο όταν υπάρχει κίνδυνος να προκύψει αυτοανασκόπηση, ίδιο συμφέρον, προάσπιση, οικειότητα ή εκφοβισμός, που απορρέουν από οικονομική, προσωπική, επιχειρηματική, εργασιακή ή άλλη σχέση μεταξύ:

(α) Του νόμιμου ελεγκτή, του νόμιμου ελεγκτικού γραφείου, του δικτύου του, καθώς και οποιουδήποτε φυσικού προσώπου είναι σε θέση να επηρεάσει το αποτέλεσμα του νόμιμου ελέγχου, και (β) της ελεγχόμενης οντότητας, με αποτέλεσμα ένα αντικειμενικό, συνετό και ενημερωμένο τρίτο πρόσωπο, λαμβάνοντας υπόψη τις εφαρμοζόμενες ασφαλιστικές δικλίδες, να κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπονομεύεται η ανεξαρτησία του νόμιμου ελεγκτή ή του νόμιμου ελεγκτικού γραφείου».

Κλείνοντας, είπε ότι έχουν ήδη αποσταλεί «τα στοιχεία που έχουμε ενώπιόν μας και στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, με την παράκληση όπως οι καταγγελίες μας διερευνηθούν με όλα τα νόμιμα μέσα. Δεν πρόκειται να γίνουμε δικαστές, δεν είναι εξάλλου αυτός ο ρόλος μας, όμως αναμένουμε να τύχουν διερεύνησης και δημοσιοποίησης τα όσα έχουμε αναδείξει».

Εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις

Σημειώνουμε, τέλος, πως δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που προκύπτει με το εν λόγω σφαγείο.

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύπτει και άλλες παρατυπίες, ενώ εκκρεμούν και αστυνομικές έρευνες που αφορούν παραβιάσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσο και παράνομη εργοδότηση αιτητών ασύλου. Τέλος, υπάρχουν και καταγγελίες για περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες.

Για περισσότερα δείτε εδώ και εδώ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Τον «έκαψε» μαρτυρία - Χειροπέδες σε 24χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λεμεσό

Πώς οι πτήσεις προκαλούν φούσκωμα - Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Οι πυρκαγιές αποτελούν κάθε καλοκαίρι ένα καταστροφικό φαινόμενο που πλήττει την Κύπρο ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top