Την υποστήριξή του σε λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, που θα ζουν πλάι-πλάι αλλά θα συνεργάζονται,επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να το βλέπει διαφορετικά αυτό, όμως αυτή είναι η δική μας θέση και πίσω μας υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία».
Όπως αναφέρει το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ο κ. Τατάρ είπε ότι το ψευδοκράτος έχει έρθει πλέον σε μιαν κατάσταση που την αποδέχεται ο κόσμος έστω κι αν δεν το αναγνωρίζει και μίλησε για «πραγματικότητα του τουρκοκυπριακού λαού» καταχωρήθηκε πλέον σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Σήμερα, πρόσθεσε, το ψευδοκράτος διεξάγει εμπόριο με πέραν των 100 χωρών, υποδέχεται φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες, μπορεί να διεξάγει κάθε είδους επαφές με πολλές χώρες και βλέπει το μέλλον με ελπίδα με άλλα πολλά ανοίγματα που κάνει στον κόσμο με την στήριξη της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας.
Επανέλαβε την άποψη ότι στις «εκλογές» οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν το μοντέλο λύσης δύο κρατών και επεσήμανε τη σημασία της στήριξης της Τουρκίας σε αυτό το θέμα και το μήνυμα αυτό μοιράστηκε, όπως είπε, ο Τούρκος Πρόεδρος με τον τ/κ «λαό» και ολόκληρο τον κόσμο με την παρουσία του στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό οι προσπάθειες στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ανέφερε λέγοντας ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους Τ/κ σε όλο τον κόσμο, με αφορμή και την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης. «Λόγω του γεγονότος ότι αυτή η πολιτική κερδίζει έδαφος, ενισχύεται, υπάρχει ένα χωριστό κράτος στη βόρεια Κύπρο και έφτασε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο στο να αποδεχθεί ο κόσμος αυτό το κράτος».
Οι Τ/κ, είπε, πάντα ήταν τα θύματα και υπέστησαν πολλές αδικίες από τον κόσμο και μιλώντας για την ίδρυση της ΚΔ το 1960 είπε ότι οι Ε/κ ουδέποτε σεβάστηκαν την συμφωνία που έγινε τότε. «Ο τότε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γερμανός Έρνεστ Φόρσθοφ επαναστάτησε σε αυτά που έκανε ο Μακάριος, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε το νησί.¨
Ο κόσμος, συνέχισε, πλέον βλέπει τις πραγματικότητες, αλλά κάποιοι οργανισμοί και θεσμοί, η ΕΕ, το ελληνικό λόμπι δεν μπορούν να είναι πλήρως αμερόληπτοι. «Εμείς είμαστε ένας κυρίαρχος λαός. Η Κύπρος έχει δύο λαούς, τους Τούρκους και τους Έλληνες. Δεν υπάρχει αυτό που ονομάζεται κυπριωτισμός. Επομένως, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάποιες αποφάσεις, συμφωνίες και συνθήκες. Έχουμε νομικούς και συμβούλους. Λένε το εξής οι νομικοί μας και οι σύμβουλοί μας: Σύμφωνα με τις συνθήκες του ΟΗΕ και κάποιους κανονισμούς, ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίσει την τύχη του. Επομένως, και οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν την δική τους τύχη. Το πρόβλημά μας εδώ υπάρχει μια διαίρεση. Υπάρχει ανάμεσά μας ένας διαχωρισμός σε μέτωπα και συζητήσεις. Θεωρώ ότι θα το λύσει αυτό ένα δημοκρατικό σύστημα».
Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το καθεστώς της έχει αλλάξει και τη θέση της Κύπρου και πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της τουρκικής πλευράς.
Η Τουρκία,είπε, είναι η μεγαλύτερη χώρα ηγέτιδα της περιοχής με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων, διαθέτει ακτογραμμή μήκους 900 χιλιομέτρων και επομένως έχει το περισσότερο δικαίωμα λόγου στην περιοχή, κάτι για το οποίο υπάρχουν «κάποια κριτήρια» στο δίκαιο της θάλασσας.
Η ύπαρξη του ψευδοκράτους καθιστά πολύ πιο ισχυρά τα εθνικά μας συμφέροντα στον διαμοιρασμό του πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε.
Χρειάζεται ελληνοτουρκική ισορροπία για να επιτευχθεί σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι μόνο κάτω από την στέγη του δικούς τους «κράτους» οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να συνεχίσουν την ύπαρξή τους με τον καλύτερο τρόπο και να ζουν με ευημερία, ευτυχία και ασφάλεια. Είπε ότι γι’ αυτό χρειάζεται να είναι γερή η πολιτική βάση και ότι ενίσχυσαν την πολιτική βάση τα μηνύματα που έδωσε η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη και η εγγύτητα που επιδεικνύει προς τους Τουρκοκύπριους. «Είμαι ευγνώμων προς την Τουρκία και θεωρώ ότι αυτή η πολιτική θα μας μεταφέρει σε ένα καλύτερο σημείο στο μέλλον».
Για την επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό, ο κ. Τατάρ είπε ότι στη συνάντηση θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να εκφράσει ο τ/κ «λαός» τις απόψεις του, αυτή είναι η προσδοκία του και όλοι πρέπει να το σεβαστούν αυτό.
«Δεν νομίζω ότι κανένας Τουρκοκύπριος θα εγκρίνει μια διαδικασία, η οποία θα μας οδηγήσει σε περισσότερες περιπέτειες και θα θέσει κίνδυνο την κοινοτική μας ύπαρξη ως λαός. Το παιχνίδι που παίζεται είναι να μας κάνει να καταρρεύσουμε σε ηθικό, να μας επιβληθεί μια λύση».
Αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς ενέργειας και φυσικού αερίου από την Τουρκία, ο κ.Τατάρ είπε ότι είναι προφανές πως θα μειωθούν τα κόστη της ενέργειας σε περίπτωση που καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί η μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσια καλώδια, όπως εξήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όμως το σύστημα πρέπει να διαθέτει και εναλλακτική επιλογή και επομένως πρέπει να αναπτυχθεί και η ηλιακή ενέργεια,, πρόσθεσε.
Οι ενεργειακοί θεσμοί και οργανισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να τοποθετήσει καλώδια στα κατεχόμενα επειδή θεωρούν ότι το έδαφος βρίσκεται στο πεδίο κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την πολιτική βούληση πως αν το εγκρίνουν αυτό οι Τουρκοκύπριοι, αν είναι βιώσιμο και προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων, θα το εγκρίνει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου για εξώδικα και φωτοεπισήμανση
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις