ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εικονικοί φοιτητές» γίνονται αιτητές ασύλου - Κολλέγια μιλούν για ευθύνη υπ. Εσωτερικών - Η υπόθεση CYPRA ανοίγει ζήτημα εργασίας και αλλοδαπών

«Εικονικοί φοιτητές» γίνονται αιτητές ασύλου - Κολλέγια μιλούν για ευθύνη υπ. Εσωτερικών - Η υπόθεση CYPRA ανοίγει ζήτημα εργασίας και αλλοδαπών

Σε μείζον ζήτημα φαίνεται να εξελίσσεται η πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης σε σχέση με τους ξένους φοιτητές που εγγράφονται σε κολλέγια και με την πάροδο του χρόνου, εντοπίζοντας κενά στις νομοθεσίες, αιτούνται άσυλο για να διευρύνουν την παραμονή τους στην δημοκρατία.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Την ίδια στιγμή, τα Κολλέγια απαντούν πως οι φοιτητές εκμεταλλεύονται την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για εξέταση των αιτήσεων, επισημαίνοντας πως το Υπουργείο έψαχνε «αποδιοπομπαίο τράγο».

Μάλιστα, οι πρόσφατες αποκαλύψεις σε σχέση με την παράνομη εργοδότηση 79 ατόμων στο σφαγείο CYPRA , κυρίως αιτητών ασύλου, δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το ήδη πολωμένο κλίμα. Όπως φαίνεται, οι εργασιακές δυνατότητες που δίνονται σε φοιτητές και αιτητές ασύλου πρέπει να χρήζουν επισταμένης επίβλεψης, καθώς εύκολα μετατρέπονται σε «ευκαιρίες» εκμετάλλευσης αδυνάμων.

Αυστηροποιήθηκαν τα κριτήρια για ξένους φοιτητές σε κολλέγια
O υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, στην προχθεσινή του τοποθέτηση στην Επιτροπή Παιδείας, ενημέρωσε τους βουλευτές σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ρυθμίζει την εισδοχή ξένων φοιτητών στα κυπριακά κολλέγια. Ουσιαστικά, η επιτροπή ενημερώθηκε σε σχέση με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για εγγραφή υπηκόων τρίτων χωρών στα ιδιωτικά κολέγια, για πάταξη του φαινομένου των εικονικών φοιτητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Νουρής, το 2019 είχαμε 1.105 αιτητές ασύλου προερχόμενους από κολέγια. Παράλληλα, έγινε λόγος για φοιτητές που συνάπτουν γάμους με Ευρωπαίους για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στη δημοκρατία.

Από τον Ιούνιο μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2020 έχει γίνει επανεξέταση της εικονικότητας των γάμων, απορρίφθηκαν 186 αιτήσεις αδειών παραμονής και ακυρώθηκαν 645 άδειες. Σημειώνουμε εδώ πως όλοι αυτοί δεν προέρχονται μόνο από φοιτητές, αλλά και από άλλους εργαζόμενους.

Η ενημέρωση που υπήρξε σε σχέση με τους ξένους φοιτητές συγκεκριμένα, ήταν ότι 940 φοιτητές έχουν καταθέσει αίτηση απόκτησης ασύλου, με την δραστική μείωση να φαίνεται και στα νούμερα: Οι 57 είναι στην Κύπρο από το 2016, οι 132 από το 2017 και υποτίθεται φοιτούν. 198 από αυτούς ήταν από το 2018. 463 το 2019 και μόνο 57 το 2020. Κάτι το οποίο αποδεικνύει και την δραστική παρέμβαση των αρμοδίων, σύμφωνα με τον κ.Νουρή. Σημειώνουμε πως μεταξύ 2003-2015 οι αιτήσεις φοιτητών ήταν μόνο 33.

Εργασιακές δυνατότητες αιτητών ασύλου Vs ξένων φοιτητών
Ένα ζήτημα που προκύπτει είναι οι εργασιακές δυνατότητες που δίνονται τόσο σε φοιτητές, όσο και σε αιτητές ασύλου, με κάποιους να εντοπίζουν το πρόβλημα των «εικονικών φοιτητών» στις μειωμένες δυνατότητες των ξένων φοιτητών για εργασία. Δηλαδή, καθώς τίθενται νομικά προσκόμματα, οι φοιτητές οδηγούνται προς την αίτηση ασύλου για να αλλάξουν το εργασιακό τους καθεστώς, κερδίζοντας παράλληλα και την διεύρυνση της παραμονής τους.

Φυσικά, αυτές είναι οι νομικές δυνατότητες που πολλές φορές εκμεταλλεύονται οι εργοδοσίες για περαιτέρω εργασιακή ανασφάλεια, χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, παράνομη εργοδότηση κοκ. Κάτι το οποίο φάνηκε εντόνως στην περίπτωση του σφαγείου CYPRA. Τίθεται φυσικά και το ζήτημα των συχνών και επισταμένων ελέγχων από τα αρμόδια όργανα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης στην Ανώτερη Εκπαίδευση, κ. Μαίρη Κουτσελίνη, «δεν γίνεται οι αιτητές ασύλου να έχουν το δικαίωμα εργασίας και οι φοιτητές να μη δικαιούνται. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα Τα μέτρα μας πρέπει να συμπεριλάβουν και τα πανεπιστήμια, γιατί θα μετακυλήσουν στα πανεπιστήμια όλοι αυτοί οι φοιτητές που δεν θα μπορούν να πάνε στα κολέγια».

Από την άλλη ο κ. Νουρής, υποστήριξε ότι «οι φοιτητές μπορούν να εργάζονται σε συναφή με τον κλάδο τους εργασία» ενώ διευκρίνισε ότι «οι αιτητές ασύλου δεν μπορούν να εργάζονται όπου θέλουν. Το 2019 έχουν καταγγελθεί από κολέγια μόνο 71 περιπτώσεις ότι εγκατέλειψαν τις σπουδές τους έναντι των 1.105 που αιτήθηκαν άσυλο», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, η κ. Τέρψα Κωνσταντινίδου είπε ότι «το υπουργείο Παιδείας είχε πάντα τη θέση ότι πρέπει να δίνονται άδειες εργασίας στους φοιτητές σε τομείς συναφείς με τις σπουδές τους. Το υπουργείο προβαίνει 2 φορές τον χρόνο σε ελέγχους σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Αντιδρούν τα Κολέγια – Πολύ μικρό το ποσοστό – «Εξετάζουν αιτήσεις κάθε 4 χρόνια»
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον κ. Μάριο Αμερικάνο, πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΣΙΣΤΕ), ο οποίος μας ενημέρωσε ότι οι αιτήσεις για άσυλο προερχόμενες από φοιτητές είναι περίπου στο 4% των συνολικών αιτήσεων. Όπως πρόσθεσε, «πρέπει να διορθωθεί ακόμη κι αυτό το 4%, αλλά το υπουργείο δεν μπορεί να το παρουσιάζει σαν να είναι το αποκλειστικό πρόβλημα που έχει να επιλύσει για το μεταναστευτικό».

Επισήμανε επίσης πως αυτό το ποσοστό δεν αφορά μόνο κολέγια, αλλά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επιπρόσθετα, είπε πως το κύριο πρόβλημα είναι η αδυναμία των αρμοδίων να εξετάσουν γρήγορα και έγκαιρα τις αιτήσεις ασύλου. «Κακώς η κυβέρνηση κάνει 4 χρόνια να απαντήσει, ενώ μπορούσε να το κάνει σε μόλις ενάμιση μήνα».

«Πείτε μας ένα φοιτητή που θα έκανε αίτηση για άσυλο, γνωρίζοντας ότι σε ενάμιση μήνα θα έχανε το δικαίωμά του και θα απελαυνόταν», διερωτήθηκε ο κ. Αμερικάνος. Σημειώνουμε εδώ πως η φοιτητική βίζα πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το πέρας των σπουδών, αφού χορηγηθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά φοίτησης.

Επιπρόσθετα, στηλίτευσε το γεγονός πως η νέα απόφαση του Υπουργικού ουσιαστικά απαγορεύει στους φοιτητές που ήρθαν μετά τον Μάιο του 2019 να εργαστούν, ενώ επιτρέπει να εργαστούν μόνο αυτοί που ήρθαν πριν την εν λόγω ημερομηνία και μόνο σε κλάδους συναφείς με τις σπουδές τους.

Παράλληλα, κατήγγειλε πως στην Υπηρεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων προτρέπουν τους εργοδότες να προσλαμβάνουν αιτητές ασύλου, λόγω ευκολότερης διαδικασίας.

Εν κατακλείδι, ο κ. Αμερικάνος είπε πως το κράτος χάνει πάρα πολλά λεφτά από τον πόλεμο που δέχονται τα Κολέγια, τόσο σε φόρους, όσο και σε θέσεις εργασίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη να επενδύσει το υπουργείο στην εκπαίδευση και τις προσπάθειες που γίνονται για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. «Να γίνει συμβιβασμός, αλλά να διορθώσουν και τα κακώς έχοντα τα οποία και δίνουν κίνητρα στους φοιτητές να προχωρούν σε αίτηση για άσυλο», κατέληξε.

Αντιπαράθεση ιδιωτικών πανεπιστημίων με κολλέγια
Στην επιτροπή εκπρόσωπος των ιδιωτικών κολλεγίων κατήγγειλε πως ουσιαστικά κ. Νουρής εξυπηρετεί συμφέροντα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, πολεμώντας τις εργασίες των κολλεγίων. Προστέθηκε δε πως χάνονται πολλές θέσεις εργασίας στα εν λόγω κολλέγια, αλλά μειώνεται και η δυνατότητα να παρέχουν υποτροφίες σε Κύπριους σπουδαστές.

Καταγγέλθηκε ότι ο Νουρής σχετίζεται με Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο – Για ψέματα κάνει λόγο ο υπουργός
Καταγγέλθηκε επίσης ο κ. Νουρής πως έχει σχέση με συγκεκριμένο ιδιωτικό Πανεπιστήμιου στου οποίου την ιστοσελίδα εμφανίζεται ακόμη ως ακαδημαϊκός.

Ο κ. Νουρής θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμία σχέση και πως δεν ευθύνεται αυτός για την μη διόρθωση του προσωπικού στην ιστοσελίδα, καθώς σταμάτησε να εργάζεται πριν αρκετό καιρό.

Επανήλθε δε και με νέο ξεκαθάρισμα. Όπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου Πάμπος Νεοφύτου υπαινίχθη ότι ο Υπουργός Εσωτερικών μεροληπτεί σε βάρος των κολλεγίων επειδή ο ίδιος είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου.

«Παρά την άμεση διάψευση που υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αλλά και τη διευκρίνιση ότι η θητεία μου σαν μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Frederick, τερματίστηκε πολύ πριν την υπουργοποίησή μου τον Μάιο του 2019, κάποιοι συνεχίζουν να αναπαράγουν την αβάσιμη πληροφόρηση. Θεωρώ λοιπόν σκόπιμο αντί άλλης απάντησης να δώσω στη δημοσιότητα τη διευκρινιστική επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top