Bloomberg: Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να βάλει στο περιθώριο τον Βαρουφάκη

Bloomberg: Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να βάλει στο περιθώριο τον Βαρουφάκη

Ευθύς εξαρχής, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, γνωστός οικονομολόγος και αρθρογράφος του Bloomberg View, παραδέχεται πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον Γιάνη Βαρουφάκη. Γράφει, όμως, πως πρέπει να ακούσουμε τι λέει αυτός ο «ταραξίας υπουργός Οικονομικών».

«Αν και καταλαβαίνω το σκεπτικό της απόφασης του Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο, λυπήθηκα γι' αυτό. Ο Βαρουφάκης ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε αυτό το παρατεταμένο και κουραστικό ελληνικό δράμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες. Έχοντας κατά νου την οικονομική λογική και την επιθυμία για να κάνει το καλύτερο, ο Βαρουφάκης πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό από την πλευρά των πιστωτών. Και δεν κουράστηκε ποτέ να λέει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι μόνο δική της ευθύνη», γράφει ο Ελ Εριάν σε ένα κείμενο υποστήριξης προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Ασυνήθιστο στυλ

Αναφέρει, δε, πως όντως υπήρξε ένα ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ από την μεριά του Έλληνα υπουργού – ήταν αυτό που προσέλκυσε αρκετή προσοχή και ήταν κατανοητό να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εταίρων. «Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Βαρουφάκης πλανήθηκε από τη δημόσια συζήτηση. Οι διπλωματικές ευγένειες, έδωσαν τη θέση τους σε κρυφές συζητήσεις, ενώ το καλό εισαγωγικό κλίμα μετατράπηκε σε μια μάχη πάνω στις διαφωνίες. Όντας μέλος μιας κυβέρνησης που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του λαού, προσπάθησε να συνομιλήσει ως ισότιμο μέλος. Και επειδή όλες αυτές οι συναντήσεις καλύφθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ -ειδικά τα γερμανικά- όλες οι διαφωνίες εξελίχθηκαν σε αλληλοκατηγορίες και σε δράμα», γράφει ο Ελ Εριάν και συνεχίζει:

Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή

«Ο Βαρουφάκης είναι ανυπόμονος και δικαιολογημένα. Ήταν έτοιμος να ταρακουνήσει τα πράγματα βλέποντας τα δεινά του λαού του τα προηγούμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών. Ωστόσο, με τον ενθουσιασμό του να προχωρήσει σε μια μεγάλη λύση-έκρηξη, παραμέλησε τα μικρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κάτι που χρειάζεται να υπάρχει. Ήταν το στυλ του Βαρουφάκη που ανάγκασε τον Τσίπρα να τον κάνει στην άκρη, ως απάντηση στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή αγανάκτηση. Το τελικό οχυρό ήταν η ασυνήθιστη πικρία από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αντικαταστήσει. Η κυβέρνησή του ξεμένει από χρήματα, η κατάσταση είναι δύσκολη και θα αναγκαστεί να πάρει αντιλαϊκές αποφάσεις για να λάβει χρήματα από τους δανειστές και να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις.

Κίνηση που θα φέρει λύση

Κατά τον Ελ Εριάν, η οπισθοχώρηση του Βαρουφάκη, ανοίγει το δρόμο για να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, στο βάθος, θεωρεί πως οι δανειστές θα πρέπει να καταλάβουν αυτό που τους λέει ο Βαρουφάκης: οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν υπό καθεστώς δημοσιονομικής λιτότητας και μη ελάφρυνσης του χρέους. Αν το καταλάβουν, τότε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή.

«Μόνο που αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική αποστολή. Να επιδιώξει την αποκατάσταση της τάξης μετά από ένα Graccident. Ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ατύχημα που θα καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση της ένταξης της χώρας στο ευρώ».

Πηγή:iefimeda.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν σε στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης και ότι κατέστρεψε το 1/3 των εκτοξευτών πυραύλων του Ιράν. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή και τον τραυματισμό πάνω από 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE