Σε ρεσιτάλ αποποίησης ευθυνών από τις κρατικές υπηρεσίες εξελίχθηκε η χθεσινή Επιτροπή Εργασίας στην οποία συζητήθηκε το θέμα των ελέγχων λόγω covid-19 στα σφαγεία, αλλά και το ζήτημα που προέκυψε με την μεγάλης έκτασης αδήλωτη εργασία που εντοπίστηκε στο σφαγείο CYPRA.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Ό,τι έκανε τα έκανε από ... αγάπη για τον τόπο
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης του σφαγείου κ. Γιώργος Γεωργίου, μαζί με τον νομικό του σύμβουλο Ηλία Στεφάνου. Ο κ. Γεωργίου, ερωτηθείς για τις παρανομίες που εντοπίστηκαν στο σφαγείο του, αλλά και κατόπιν επιθέσεων που δέχθηκε από εκπροσώπους συνδικαλιστικών και αγροτικών οργανώσεων, βγήκε στην επίθεση, αναφέροντας πως «ξέρετε τι έκανα από το 1990 για την κτηνοτροφία, τον τόπο και την οικονομία. Κάποιοι λένε καταδικάστηκα, κάποιοι ότι παρανόμησα. Όλα αυτά θα τα δείξουν οι έρευνες. Εάν φανεί ότι έκανα οτιδήποτε παράνομο να υποστώ τις συνέπειες».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΤΩΡΑ: Στο εδώλιο ο ιδιοκτήτης CYPRA – Απαντά σε Περδίκη και γιατί παραβίασε την καραντίνα - 'Ναι, ο κ. Περδίκης έχει δίκαιο...'
Παραδοχή στις καταγγελίες Περδίκη αλλά....
Παρόλα αυτά, λίγο πριν, απαντώντας στην επιστολή Περδίκη στην οποία ζητείτο η έρευνα για τυχόν ποινικά αδικήματα λόγω «περιφρόνησης της Βουλής», ο κ. Γεωργίου παραδέχθηκε πως «ναι, ο κ. Περδίκης έχει δίκαιο, δεν είχα δηλωθεί από κανένα θετικό κρούσμα ως στενή επαφή». Επικαλέστηκε όμως ηλεκτρονικό μήνυμα (06/11) από την Μονάδα Ιχνηλάτησης, στο οποίο επισημαινόταν να ενημερώσει όλο το προσωπικό, περιλαμβανομένου και του εαυτού του, ότι θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες από την τελευταία ημέρα που ήρθαν στο σφαγείο τα θετικά κρούσματα. Σε σχέση με την παρουσία του στο σφαγείο, ενώ υποτίθεται βρισκόταν σε απομόνωση, όπου και εντοπίστηκε από την Αστυνομία, εξήγησε πως πήγε γιατί όλοι έλειπαν σε αυτοαπομόνωση και έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες, όπως ο έλεγχος των ψυγείων, γεννητριών κοκ.
Ρεσιτάλ ανευθυνότητας - Το μπαλάκι της ευθύνης των ελέγχων δεν σταματάει πουθενά
Αυτό όμως που πραγματικά ξενίζει, είναι η έντεχνη αποποίηση ευθυνών από όλες τις κρατικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο φανερώνει και τον ελλιπή προγραμματισμό που έγινε από το Υπουργείο Υγείας.
Ενώ λοιπόν η ανώτερη λειτουργός της Επιθεώρησης Εργασίας κ. Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα είπε πως επειδή «δεν μπορούσε το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να επιθεωρεί 100 χιλιάδες υποστατικά, είχε συμφωνηθεί να αναλάβουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που επιθεωρούν συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες». Έτσι, στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ανατεθεί ο έλεγχος για θέματα κορωνοϊού στο λιανικό εμπόριο και επιθεωρήσεις εργοταξίων, ενώ ήταν «αρμοδιότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Υγειονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας» να κάνει τους ελέγχους για κορωνοϊό στα σφαγεία. Παράλληλα, επισήμανε πως «την ευθύνη συντονισμού της κατανομής αρμοδιοτήτων την έχει το υπουργείο Υγείας και οι Ιατρικές Υπηρεσίες», ενώ έκανε λόγο για σύσκεψη με πρωτοβουλία των δύο προαναφερθέντων, στην οποία ζητήθηκε η συνεισφορά όλων των υπηρεσιών».
Ο Χριστόδουλος Πίπης, Διευθυντής των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, απάντησε στην κ. Τσιουλόφτα ζητώντας να παρουσιάσει την απόφαση της σύσκεψης που έγινε, καθώς «η υπηρεσία μας δεν ήταν ούτε παρούσα ούτε λήφθηκε τέτοια ενημέρωση», ενώ υποστήριξε ότι με την ίδια λογική πρέπει να ελέγχεται όλος ο κόσμος από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Επισήμανε δε πως αρμοδιότητά τους είναι αποκλειστικά ο έλεγχος της γραμμής παραγωγής.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στην Επ. Εργασίας συνεχίζεται το 'δράμα' του σφαγείου CYPRA - Ζητήθηκε δίωξη του ιδιοκτήτη - Θέλει να παρευρεθει και η ΚΙΣΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Ο Κ. Ηρόδοτος Ηροδότου, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών, επιβεβαίωσε πως στην προαναφερθείσα σύσκεψη οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν είχαν καλεστεί και δεν είχαν παρευρεθεί, ενώ επικαλούμενος τα διατάγματα, είπε ότι «όλες οι εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες είχαν παραστεί στη σύσκεψη» και ότι «η ευθύνη ανήκει στις ουσιώδεις και στις εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες», κάνοντας λόγο για ευθύνη εξουσιοδοτημένων Υπουργείων, «ανάμεσά τους το υπουργείο Εργασίας και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες».
Κι άλλες καταγγελίες για εργαζόμενους - Θέμα και με τεχνικές πιστοποιήσεις
Μπέρδεμα όμως έγινε και σε σχέση με τις καταγγελίες για αδήλωτη εργασία, αλλά και με τις τεχνικές πιστοποιήσεις εργατών. Όπως διαφάνηκε, 50 από τους εργάτες εργάζονταν παράνομα, ενώ 18 ήταν αδήλωτοι. Στους 61 αδήλωτους ή/και παράνομους εργαζόμενους προστέθηκαν άλλοι 7, μετά από αναφορά του κ. Άντη Αποστόλου, προϊσταμένου της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων. Όπως είπε, «σε επαναληπτική επιθεώρηση στις 18/11 εντοπίστηκαν ακόμη 7 άτομα (4 κοινοτικοί και 3 από τρίτες χώρες) οι οποίοι εκ πρώτης όψεως δεν είναι δηλωμένοι στις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Όπως πρόσθεσε, «σήμερα λήγει η προθεσμία για να αποσταλούν τα στοιχεία και να αποφασιστεί το ύψος του νέου προστίμου». Παράλληλα, επισημάνθηκε πως εντοπίστηκε και ένα άτομο που δε θα έπρεπε να απασχολείται ως σφαγέας με βάση το καθεστώς του στην Κύπρο».
Ένταση μεταξύ ΚΙΣΑ και Γεωργοκτηνοτροφικών Οργανώσεων
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία της ΚΙΣΑ και του Δώρου Πολυκάρπου έφερε αντιδράσεις από το σύνολο των συνδικαλιστικών και αγροτικών οργανώσεων, καθώς ο πρώτος αναφέρθηκε στις πολιτικές απασχόλησεις αιτητών ασύλου και μεταναστών, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες που παρέχουν οι γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Οι αντιδρώντες μίλησαν για τις δυσκολίες που υπάρχουν σε σχέση με την εξεύρεση καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στον εν λόγω τομέα, αλλά και για τα προσκόμματα που τίθονται από την πολιτεία, ενώ έγινε και λόγος για ανάγκη ανοίγματος του σφαγείου στην Κοφίνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις