Από το Γιώργο Λιαλιαρή
Καθηγητή του American College
Αξίζει να αναφερθεί πως στην αρχή της πανδημίας, ακόμη και σε προηγμένες χώρες, υπήρξε η ανάγκη προσαρμογής ανάμεσα σε παραγωγή και ζήτηση αναφορικά με τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όχι μόνο για τις τεχνολογίες αιχμής, αλλά και για τις τεχνολογίες της καθημερινότητας, όπως η ταχύτητα του Internet και οι υπηρεσίες του πολίτη. Η τεχνολογία θεωρείται άκρως σημαντικη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό φαίνεται όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί ανθούν σε αντίθεση με άλλες βιομηχανίες, όπως η κατασκευή και η φιλοξενία. Μέσα σε αυτούς του μήνες, αναδιατάξαμε και προσαρμόσαμε τη διαθέσιμη τεχνολογία για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε βάσει των νέων υγειονομικών και περιβαλλοντολογικών προκλήσεων.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρίση έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα να αναβαθμιστεί τεχνολογικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συνέβη στην ανθρωπότητα, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος απέφερε μια τεχνολογική ανάπτυξη, έστω και για λανθασμένους λόγους. Χαρακτηριστικά, ο σημερινός ηλεκτρονικός υπολογιστής επηρεάστηκε στη διαμόρφωσή του από τον πόλεμο.
Στις μέρες μας, η τεχνολογία στην οποία θα πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι η τηλεπικοινωνία. Να μπορούν τα παιδιά μας να διδάσκονται επαρκώς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία να τους παρέχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία. Πριν από τριάντα χρόνια θα έκλειναν απλώς τα σχολεία. Ως καθηγητής με ενδιαφέρει να μελετήσουμε πώς κοινωνία και τεχνολογία αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν η μία την άλλη. Η κοινωνία μπορεί να βγει από την κρίση τεχνολογικά πιο δυνατή, αλλά και οι τεχνολογίες μπορούν να βγουν πιο αφυπνισμένες όσο αφορά ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και ως προς την ίδια τους τη χρήση.
Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην ηθική της τεχνολογίας. Από τη μία πλευρά, παρουσιάζονται εμβόλια, τα οποία θα σώσουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να γίνουν πηγή ενός αθέμιτου κέρδους από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε κάποια κρίσιμα σημεία στην τεχνολογία έτσι ώστε να ευνοούνται τα θετικά χαρακτηριστικά της. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το 1950 η πυρηνική ενέργεια ανακαλύφθηκε για άφθονη παραγωγή ενέργειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις