Ενώ οι αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας πασχίζουν να διατηρήσουν τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας έστω στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ο διεθνής παράγοντας ολοένα και απομακρύνεται από το ενδεχόμενο αυτό.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Απομακρυνόμαστε από την ρητορεία για ανάγκη άμεσων κυρώσεων
Μάλιστα, φαίνεται πως στην Κυπριακή Δημοκρατία, λίγες μέρες πριν την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και λιγότερο από μια βδομάδα πριν την κάθοδο Λουτ, αναπαράγεται εκ νέου το επιχείρημα πως «το ζητούμενο είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι οι οικονομικές κυρώσεις». Αυτή ήταν και η κύρια τοποθέτηση του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Δηλαδή, διαφαίνεται εκ νέου πως δεν ιεραρχείται ως προτεραιότητα η ανάγκη για κυρώσεις, αλλά οι συνομιλίες. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, γίνονται ενέργειες για «μια άτυπη διάσκεψη με σκοπό να αξιολογηθεί κατά πόσο υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντάνα».
Παρόμοιες δηλώσεις που σηματοδοτούσαν την απομάκρυνση από τον στόχο των κυρώσεων, υπήρξαν και στο παρελθόν, όταν συζητιόταν εκ νέου η δυνατότητα να επιβληθούν διπλές κυρώσεις σε Λευκορωσία και Τουρκία ταυτόχρονα. Αποτέλεσμα ήταν η αποφυγή των κυρώσεων, με την ελπίδα για μια θετική ατζέντα και συμμόρφωση εκ μέρους της γείτονας χώρας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Φως στο τούνελ ή νέο αδιέξοδο; - Η 'κυριαρχική ισότητα' ως ρητορικό εργαλείο νεών επιδιώξεων
Απομακρύνονται και οι Ευρωπαίοι εταίροι
Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πίτερ Στάνο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, καταφέρθηκε με έντονο τρόπο εναντίον της Τουρκίας, επισημαίνοντας όμως πως η Τουρκία πρέπει να δείξει τις προθέσεις της με πράξεις πριν τη Σύνοδο. Ανέφερε επίσης και τις προηγούμενες δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου πως η Τουρκία διευρύνει το χάσμα με την Ε.Ε. Όμως, οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο κυρώσεων, όπως φαίνεται, έχουν κι εδώ ξεκινήσει να εξασθενούν, περιορίζοντας τις τοποθετήσεις επίσης στην επικείμενη Πενταμερή και την ανάγκη για θετικό κλίμα ενόψει του νέου κύκλου διαλόγου που αναμένεται να ανοίξει.
Υπενθυμίζουμε πως λίγες μέρες προηγουμένως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάικο Μαας ανέφερε πως «αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μέχρι τότε (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής τον Δεκέμβριο), ναι, οι κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι».
Η Τουρκία το βιολί της και η Κυπριακή Δημοκρατία ψάχνει το προ πολλού χαμένο «κοινό έδαφος»
Παρόλα αυτά, η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της, αλλά δυναμιτίζει το κλίμα με πολλαπλές εμπρηστικές δηλώσεις, αλλά και πράξεις, δημιουργώντας ερωτηματικά για το ποιοι είναι αυτοί οι κοινοί τόποι πάνω στους οποίους μπορεί να πατήσει η όποια διερεύνηση για διαπραγματεύσεις πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο της ΔΔΟ.
Η Τουρκία, αφενός δεν επέτρεψε σε φρεγάτα του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού να ολοκληρώσει τις έρευνές του σε πλοίο τουρκικής σημαίας που κατευθυνόταν προς τι Λιβύη, για πιθανή παραβίαση του εμπάργκου όπλων. Αφετέρου, τόσο ο Τσαβούσογλου, όσο και ο Τατάρ, επιμένουν πως «η μόνη πραγματικότητα είναι πως οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει», και «δεν πρέπει να μιλάμε για ομοσπονδία, αλλά για ένα μοντέλο λύσης δύο κρατών. Η βούληση των Τ/κ προς αυτή την κατεύθυνση εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές. Περιμένουμε από όλους να σεβαστούν αυτήν τη βούληση», συμπληρώνει ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών.
Μάλιστα, ο Τατάρ σήμερα Τετάρτη (25/11) έκανε λόγο για συνέχιση του ανοίγματος της πόλης των Βαρωσίων «μέχρι να ανοίξει και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο», ενώ είπε πως μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας’ 300 Ε/κ».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Δύο πιθανοί δρόμοι ενόψει Συνόδου Κορυφής - Αμφιλεγόμενες και διαφορετικές τοποθετήσεις από Ε.Ε και Μόσχα
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στις αναφορές της για «ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος, ευνοϊκού για τη διεξαγωγή εποικοδομητικών και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεων, επί ίσης βάσης και όχι υπό καθεστώς εκφοβισμού και απειλών», ενώ γίνεται διαρκώς αναφορά στο υφιστάμενο συμφωνηθέν πλαίσιο.
Μπαράζ επαφών ενόψει κρίσιμων συναντήσεων
Πάντως, οι επαφές εντείνονται ενοψει της καθόδου Λουτ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Συνόδου. Σημειώνουμε πως το πρόγραμμα της κ. Τζέιν Χόλ Λουτ έχει καθοριστεί, με τις ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες να πραγματοποιούνται την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου.
Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη βρεθεί με τον ομόλογό του της Σλοβακίας, ενώ χθες βράδυ υπήρξε τηλεφωνική συνάντηση Αναστασιάδη – Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη (25/11) με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Τέλος, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και από πλευράς Τουρκίας, Ελλάδας, αλλά και Βρετανίας. Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε, τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για εξελιξεις σε κυπριακό και ανατολική μεσόγειο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις