ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν τα βρίσκουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για τους ημικρατικούς – «Διακοσμητικές αλλαγές» στο νομοσχέδιο λένε οι συντεχνίες

Δεν τα βρίσκουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για τους ημικρατικούς – «Διακοσμητικές αλλαγές» στο νομοσχέδιο λένε οι συντεχνίες

Διαφωνίες και διαμαρτυρίες εκφράστηκαν σήμερα από πλευράς κομμάτων αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Σκοπός του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αποτελεί συνέχεια του νομοσχεδίου περί κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων που είχε κατατεθεί στη Βουλή το 2014, είναι μέσα σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο να βελτιωθεί η οικονομική διαχείριση, η λογοδοσία και η διαφάνεια σε τέτοιους οργανισμούς.

Ο Υπουργός είπε ότι εισάγεται μια διαδικασία που ξεκινά από τον καταρτισμό του προϋπολογισμού και την έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών, σε ενιαία μορφή για όλους τους οργανισμούς. Στο επόμενο στάδιο θα απαιτείται κατάθεση σχεδίου υλοποίησης του προϋπολογισμού, υποχρέωση ενημέρωσης για σημαντικά γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν, ξεκάθαρες διορθωτικές ενέργειες και μετά το τέλος του οικονομικού έτους, ετοιμασία ετήσιας έκθεσης και έκθεσης συμμόρφωσης προς όσα τονίζει ο Ελεγκτής.

“Αυτό το βελτιωμένο πλαίσιο”, είπε, “που ξεκινά από τον καταρτισμό προϋπολογισμού, εκτέλεση και απολογισμό, θα διευκολύνει τη σωστή λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών”.

Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι έχουν καταγραφεί “σοβαρές δυσλειτουργίες και προβλήματα” στην οικονομική διαχείριση κρατικών οργανισμών, προσθέτοντας πως υπάρχει οργανισμός με έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ,  υπάρχουν οργανισμοί που έχουν συσσωρεύσει χρέη και οργανισμοί που επένδυαν σε “πολυτελή μέγαρα πολλών εκατομμυρίων”.

“Αυτό το βελτιωμένο πλαίσιο θα διευκολύνει τη σωστή οικονομική διαχείριση αυτών των οργανισμών που πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να επιτελούν το ρόλο τους”, είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο περιέχονται πρόνοιες που καθορίζουν τα προσόντα, τις ευθύνες, τα καθήκοντα και τη διαδικασία διορισμού και παύσης των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και το πλαίσιο σύγκρουσης συμφερόντων για τους Συμβούλους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σημαντική ρύθμιση εάν ληφθούν υπόψη πρόσφατα παραδείγματα για διοικούντες τέτοιων οργανισμών.

Υπάρχουν επίσης πρόνοιες για τη διαδικασία σύστασης και κατάργησης δημόσιων οργανισμών.

“Όλα αυτά τίθενται κάτω από ένα νόμο ομπρέλα που συμπληρώνει τον άλλο πολύ σημαντικό νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης”, είπε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από το νομοσχέδιο εξαιρούνται οι ρυθμιστικές αρχές και τα πανεπιστήμια, που πρέπει, όπως είπε, να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

“Στόχος”, επανέλαβε, “είναι η οικονομική διαχείριση, η στρατηγική κατεύθυνση, η διαφάνεια και η λογοδοσία”.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγινε “εκτεταμένη διαβούλευση” με όλους τους οργανισμούς που ευθύς εξαρχής αναφέρονταν στο νομοσχέδιο με διαδικασία κατάθεσης γραπτών θέσεων από τους οργανισμούς όσο και με διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης. Γίνεται μια προσπάθεια υιοθέτησης των πλείστων απόψεων, πρόσθεσε, ωστόσο δεν μπορεί να ικανοποιηθούν όλες, καθώς κάποιες είναι και αλληλοσυγκρουόμενες

Διάλογο ζητούν οι συντεχνίες

Ωστόσο από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μίλησαν για “διακοσμητικές αλλαγές” στο νομοσχέδιο και αξίωσαν κοινωνικό διάλογο προτού η Επιτροπή προχωρήσει στη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η ΣΕΚ ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα στο νομοσχέδιο που αφορούν τους εργαζόμενους, προσθέτοντας ότι δεν κλήθηκαν σε συζήτηση και ότι δεν το έχουν λάβει επίσημα από πλευράς Κυβέρνησης. Αναφέρθηκε ακόμα ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο και ότι είναι λανθασμένος ο τρόπος παρέμβασης στα ΔΣ. Κάλεσε δε τη Βουλή να δώσει χρόνο στο Υπουργείο Οικονομικών να καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διάλογο.

Σημειώνοντας πως δεν προηγήθηκε διαβούλευση, η ΠΕΟ είπε πως το νομοσχέδιο διαφοροποιεί τη φιλοσοφία της ίδρυσης και λειτουργίας των οργανισμών, ότι περιορίζει την ευελιξία και την αυτονομία των οργανισμών, ειδικά όσων αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών στους Υπουργούς και ειδικά στον Υπουργό Οικονομικών και ενθαρρύνεται η γραφειοκρατία και αποθαρρύνεται η λήψη αποφάσεων από τα ΔΣ.

Εκ μέρους της ΔΕΟΚ αναφέρθηκε πως έχουν γίνει “διακοσμητικές αλλαγές” στο νομοσχέδιο και όχι αλλαγές επί της ουσίας και σημειώθηκε ότι οι οργανισμοί “θα μετατραπούν σε κυβερνητικά παραρτήματα” και “η Κυβέρνηση θα αποφασίζει για τα πάντα”.

Η ΠΟΑΣ έκανε λόγο για “έμμεσο χειρισμό” με στόχο την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκ των συντεχνιών της ΑΗΚ, η ΕΠΟΠΑΗ ζήτησε την εξαίρεση της Αρχής από το νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι έγινε εκτεταμένη διαβούλευση με τα ΔΣ των οργανισμών που επηρεάζονται και υπέδειξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ξεχωριστή διαβούλευση με τις συντεχνίες από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, “δεν εγείρεται ούτε ένα εργασιακό θέμα” από το νομοσχέδιο.

Ανέφερε ακόμα ότι το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τις απόψεις που εκφράστηκαν από τη Βουλή.

Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε στο νομοσχέδιο που να διαφοροποιεί είτε τις δομές, είτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οργανισμών, ή που να τους μετατρέπει σε κρατικές επιχειρήσεις.

Σχολίασε επίσης πως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση αλλά και προς τη μετατροπή τους σε κυβερνητικά παραρτήματα, όπως λέχθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι “κατ` ακρίβειαν δεν ισχύει κανένα από τα δύο”.

“Έχουμε μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων που δεν αφορά την πλειοψηφία των ημικρατικών οργανισμών επειδή οι πλείστοι θα παραμείνουν στο δημόσιο, γι`αυτό απαιτείται έλεγχος”, συμπλήρωσε.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι “υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το ότι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων της Κυβέρνησης και των οργανισμών έγινε μόνο με τα ΔΣ και οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμία ενημέρωση”.

Θεωρούμε, είπε, ότι η άποψη των εργαζόμενων πρέπει να ληφθεί υπόψη και γι` αυτό προσκλήθηκαν στη σημερινή και στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για να γίνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του νομοσχεδίου, πριν ολοκληρωθεί η συζήτησή του.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής του εκσυγχρονισμού των δημοσίων οργανισμών και θα συμβάλει στη βελτίωση της λογοδοσίας.

Φαινόμενα ασυδοσίας που είδαμε τα τελευταία χρόνια πρέπει να περιοριστούν, είπε, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

Τη θέση ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών συγκεντρώνει όλες τις αποφάσεις στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών και θα δημιουργήσει προβλήματα εργασιακής ανασφάλειας διατύπωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου διερωτήθηκε ποιοι θα ελέγχουν τον Υπουργό Οικονομικών και σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, εκφράστηκαν φόβοι ότι αυτή η πρόταση αποτελεί προπαρασκευαστική άσκηση για ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΑΚΕΛ, είπε, τάσσεται υπέρ της λογοδοσίας, αλλά μέσα από ένα πλαίσιο το οποίο θα αποτρέπει την κρατική αυθαιρεσία.

Από πλευράς ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο να διευκολύνει τις ιδιωτικοποίησεις μέσα από την υπαγωγή των ημικρατικών οργανισμών στον πλήρη έλεγχο του Υπουργικού Συμβουλίου.

“Εκφράζει τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά της ιδιωτικοποιήσεις, φιλοσοφία με την οποία εμείς διαφωνούμε”, ανέφερε.

Είπε πως αν τα λεγόμενα του Υπουργού Οικονομικών περί θετικής πορείας υλοποίησης του μνημονίου αληθεύουν δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για “εκποιήσεις” ημικρατικών οργανισμών και επιβάλλεται να διαφοροποιήσουμε τους όρους του μνημονίου που επιβάλλουν αποκρατικοποιήσεις.

Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για τους ημικρατικούς έπρεπε να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή προς την οποία κινείται το νομοσχέδιο, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων οργανισμών.

Ο Πρόεδρος και βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι “παρουσιάζεται ένα παράδοξο φαινόμενο, από τη μια η Κυβέρνηση να προωθεί την αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ενώ από την άλλη προωθεί την κομματικοποίηση μέσω της κυβερνοποίησης όλων των άλλων ημικρατικών, ακόμα και οργανισμών που δεν διεξάγουν επιχειρηματική δραστηριότητα”.

Θέλει, συνέχισε, να επιβάλει τον “πλήρη κυβερνητικό-κομματικό έλεγχο”. Οι ημικρατικοί οργανισμοί χρειάζονται μια εκ βάθρων εξυγίανση γι` αυτό είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε και να επιφέρουμε σημαντικές τροποποιήσεις πάνω στο νομοσχέδιο, κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top