Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι θα παραιτηθεί όταν εγκριθεί νέο Σύνταγμα στη Λευκορωσία

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι θα παραιτηθεί όταν εγκριθεί νέο Σύνταγμα στη Λευκορωσία

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από Πρόεδρος της χώρας μόλις εγκριθεί ένα νέο Σύνταγμα και πρότεινε τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις κινήσεις.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις που τον καλούν να παραιτηθεί μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μια μέρα αφότου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του τόνισε να συνεχίσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την εκτόνωση της κρίσης.

"Δεν θα εργαστώ μαζί σας ως Πρόεδρος, σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα", δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta, σημειώνοντας πως το ισχύον Σύνταγμα χρήζει μεταρρύθμισης, καθώς υπερβολικές εξουσίες συγκεντρώνονται στα χέρια του Προέδρου, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει "πρόβλημα" αν παραδώσει τώρα τα ηνία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης έκανε αυτά τα σχόλια κατά την επίσκεψή του σε ένα νοσοκομείο που θεραπεύει ασθενείς με κορωνοϊό, όπου φόρεσε μια λευκή προστατευτική στολή και μίλησε σε ασθενείς που φορούσαν μάσκα προσώπου, αλλά όχι γάντια.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Λευκορωσίας, υποστήριξε δημοσίως τη δηλωμένη πρόθεση του Λουκασένκο για μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος, αλλά καμία πρόταση δεν υλοποιήθηκε λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Λουκασένκο και των αντιπάλων του. Οι διαδηλωτές απορρίπτουν τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις θεωρώντας τις ως τακτική χρονοτριβής.

Ο Λαβρόφ είπε χθες στον Λουκασένκο να σεβαστεί την υπόσχεση περί μεταρρύθμισης καθώς και άλλες, απροσδιόριστες συμφωνίες που έγιναν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Μορφάκης Σολομωνίδης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της ΕΔΕΚ

Μορφάκης Σολομωνίδης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της ΕΔΕΚ

Σε ένα δημόσιο κάλεσμα προς τους υποστηρικτές του, ο Μορφάκης Σολομωνίδης ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΔΕΚ. Ο Μορφάκης Σολομωνίδης απευθύνθηκε σε κάθε γνήσιο σοσιαλιστή και ΕΔΕΚίτη, τονίζοντας ότι η ΕΔΕΚ δεν είναι απλώς πολιτικός σχηματισμός, αλλά ένα ζωντανό κύτταρο της δημοκρατίας και μια ιδεολογική οικογένεια.

BEST OF TOTHEMAONLINE