ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α. Φακοντής: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που λαμβάνονται από την έναρξη της πανδημίας

 Α. Φακοντής: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που λαμβάνονται από την έναρξη της πανδημίας

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την η ανάγκη για συνέχιση των ειδικών σχεδίων στήριξης εργαζομένων, ανέργων και ΜμΕ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής, προσθέτοντας πως τα έκτακτα μέτρα τα οποία λαμβάνονται από τον Μάρτη του 2020 που ξέσπασε η πανδημία, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση .

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φακοντής μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ανέφερε πως τα έκτακτα μέτρα τα οποία λαμβάνονται από το Μάρτη του 2020 που ξέσπασε η πανδημία, για στήριξη των εργοδοτουμένων, των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επεσήμανε δε, πως το ΑΚΕΛ με παρεμβάσεις του συνέβαλε στη διαμόρφωση, συμπλήρωση ή/και βελτίωση των εν λόγω ειδικών σχεδίων.

Πρόσθεσε πως η συνέχιση των σχεδίων αυτών είναι επιβεβλημένη καθώς οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι και θα είναι οδυνηρές για τους εργαζόμενους συγκεκριμένων τουλάχιστον κλάδων, καθώς και για τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι εξάντλησαν τον ανεργιακό τους επίδομα από τον Ιούνη και μετά και έτσι δεν καλύπτονται από κανένα ειδικό σχέδιο.

Ειδικότερα, για τους μακροχρόνια άνεργους αναμένεται, όπως δήλωσε, ότι σύντομα θα κληθούν μέσω επιστολών για να ενταχθούν σε Σχέδια Κατάρτισης της ΑΝΑΔ, ώστε να τύχουν κατάρτισης και να λάβουν το επίδομα κατάρτισης το οποίο ανέρχεται στα €125 την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά σημείωσε ο κ. Φακοντής , παραμένει ένα κενό όσον αφορά στην περίοδο των 5 μηνών από τον Ιούνη μέχρι και τον Νοέμβρη, καθώς μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων δεν έλαβε κανένα εισόδημα ή επίδομα, πράγμα που τους οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία. Ως εκ τούτου, ως ΑΚΕΛ είπε, κάλεσε την Υπουργό να μελετήσει το ενδεχόμενο ετοιμασίας ειδικού έκτακτου σχεδίου για κάλυψη της περιόδου αυτής για τους μακροχρόνια άνεργους.

Άλλη μια κατηγορία εργαζομένων που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι διατηρούν μικρές επιχειρήσεις, συμπλήρωσε, αναφέροντας πως τα άτομα αυτά δεν έτυχαν καμίας κρατικής στήριξης την ώρα που τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων τους συνεχίζουν να τρέχουν, γι΄ αυτό και κάλεσαν το Υπουργείο όπως εντάξει τα άτομα αυτά στα σχέδια εφάπαξ κρατικής χορηγίας.

Είπε ακόμη πως το ΑΚΕΛ, εισηγήθηκε επίσης, την εισαγωγή έκτακτου σχεδίου για κοινωνικοοικονομική στήριξη οικογενειών, το οποίο μεταξύ άλλων θα αφορά στο τεράστιο ζήτημα της στέγης (π.χ. δόσεις και ενοίκια), καθώς και την οικονομική στήριξη των οικογενειών που έχουν παιδιά που σπουδάζουν.

Καλούμε τόνισε ο κ. Φακοντής, το αρμόδιο Υπουργείο να μελετήσει τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για περαιτέρω στήριξη των ατόμων αυτών, ανέργων, μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Όσον αφορά την πρόταση Νόμου ΑΚΕΛ για καθορισμό των κριτηρίων που ορίζουν την ύπαρξη σχέσης εργοδότη και εργοδοτούμενου, ο κ. Φακοντής είπε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση του φαινομένου της απόκρυψης της σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου με διάφορες μεθόδους, μεταξύ άλλων με την αγορά υπηρεσιών και τη ψευδοαυτοαπασχόληση.

Τα φαινόμενα αυτά είναι έντονα τόσο στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού μόνιμες, επαναλαμβανόμενες ανάγκες καλύπτονται με τη μέθοδο της μίσθωσης υπηρεσιών και την ψευδοαυτοαπασχόληση.

Η απόκρυψη της πραγματικής σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου, αποτελεί ηθικά μεμπτή πρακτική, η οποία αποστερεί από τους εργαζόμενους την προστασία και τα δικαιώματα που η ιδιότητα του εργοδοτούμενου συνεπάγεται είπε, αναφέροντας ακόμη πως απορυθμίζει την αγορά εργασίας και καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς τα άτομα προσφέρουν εξαρτημένη εργασία χωρίς καμία προστασία και κανένα δικαίωμα.

Ο κ. Φακοντής σημείωσε πως κατέθεσαν επανειλημμένως τις εισηγήσεις τους για το κεφαλαιώδες ζήτημα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Λόγω του ότι το αρμόδιο Υπουργείο υπεκφεύγει εδώ και καιρό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ανέφερε, « καταθέσαμε πρόταση νόμου, η οποία αποσκοπεί στη θέσπιση νέας νομοθεσίας για καθορισμό των απαιτούμενων κριτηρίων και προϋποθέσεων για διαπίστωση της ύπαρξης σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου, όπως καθορίζονται από τη Σύσταση 198 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) του 2006».

Επεσήμανε δε, πως η Υπουργός, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, δεσμεύτηκε να καλέσει σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους για ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου για ρύθμιση του θέματος, κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top