Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών προχώρησε την Τετάρτη, με την κατ’ άρθρον συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι θα ήταν ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό σημείο αν γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί μια Αρχή που να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο σύνολό της από τα πρώτα της βήματα, στη ρίζα της.
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα των πράξεων και όχι των λόγων και ότι η συζήτηση στην Επιτροπή θα συνεχιστεί τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να ψηφιστεί αυτός ο νόμος το συντομότερο δυνατό, που θα αποτελέσει, όπως είπε, ένα σημαντικό λιθαράκι σε αυτό τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη με το «τέρας» της διαφθοράς.
Εξήγησε περαιτέρω ότι νομοσχέδιο προνοεί ένα τριμελές συμβούλιο με πρόεδρο και δύο μέλη, θα παίρνονται συλλογικές αποφάσεις, θα διερευνά τα αδικήματα διαφοράς ή τα εν δυνάμει αδικήματα στο πρωταρχικό στάδιο και θα δίνει στον Γενικό Εισαγγελέα τα προκαταρκτικά στοιχεία που θα έχει εντοπίσει για να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης για ενδεχόμενα ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα. Συμπλήρωσε ότι θα είναι μια μόνιμη Επιτροπή στην οποία θα μπορεί να προσφεύγει οποιασδήποτε για να καταγγέλλει.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε οκτώ μήνες να κάνει διάλογο και διαβουλεύσεις για να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, δεν το έπραξε. Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, σήμερα στην Επιτροπή αρμόδιοι φορείς του κράτους αλλά και κοινωνικοί φορείς κατέθεσαν πολυσέλιδα υπομνήματα με εισηγήσεις και ενστάσεις για το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κατηγορούσε τη Βουλή ότι καθυστερεί την εξέταση του εν λόγω νομοσχεδίου, σε μια Επιτροπή της οποίας ο Πρόεδρος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ έχει προτάσεις και παρατηρήσεις που θα καταθέσει με τρόπο δημιουργικό. Στόχος, ανέφερε, θα πρέπει να είναι η θεσμοθέτηση μιας αρχής κατά της διαφθοράς που να είναι αποτελεσματική και όχι διακοσμητική όπως δυστυχώς απορρέει, όπως είπε, από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Συμπλήρωσε ότι η θεσμική διαπλοκή και διαφθορά που είναι συνυφασμένη με την παρούσα κυβέρνηση δεν θα εκλείψει ως δια μαγείας, αλλά μόνο αν επιδειχθεί επιτέλους η αναγκαία πολιτική βούληση.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι σήμερα υπήρξε συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και διαπλοκής τόσο στην Επιτροπή Νομικών όσο και στην Επιτροπή Θεσμών.
Όπως είπε, γίνεται πολλή φασαρία, αλλά δεν παράγεται ουσία διότι δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για να προχωρήσουν και να εφαρμόσουν τα εργαλεία εκείνα που αντιμετωπίζουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, δηλαδή τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την τιμωρία. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση αλλά και από πολιτικά κόμματα για να εφαρμοστούν θεσμοί που θα αντιμετωπίζουν τη διαφθορά και διαπλοκή στην Κύπρο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις