Σχέδιο Κομισιόν για αναθέρμανση της διατλαντικής σχέσης ΕΕ - ΗΠΑ, κοινή προσέγγιση και για την Τουρκία.
"Η ΕΕ και οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για μια σταθερή και ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο" και "πρέπει να επιδιώξουμε μια συντονισμένη προσέγγιση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των τρεχουσών προκλήσεων", σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων και διαβιβάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχέση με την προτεινόμενη νέα ατζέντα "ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια αλλαγή".
Κατά την παρουσίαση της στρατηγικής για την αναθέρμανση της διατλαντικής σχέσης η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου, ερωτηθείς ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ διευκρίνισε ότι αυτή η πρόνοια δεν επηρεάζει τη 10η Δεκεμβρίου, εξηγώντας ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει αποφάσεις για τα θέματα της ατζέντας του.
Η πρόταση της ΕΕ περιλαμβάνει μια νέα διατλαντική ατζέντα για παγκόσμια συνεργασία και επικεντρώνεται σε γενικές αρχές όπως ισχυρότερη πολυμερή δράση και θεσμοί, επιδίωξη κοινών συμφερόντων, αξιοποίηση συλλογικής δύναμης και εξεύρεση λύσεων που σέβονται τις κοινές αξίες .
Η νέα ατζέντα εκτείνεται σε τέσσερις τομείς, επισημαίνοντας τα πρώτα βήματα για κοινή δράση που θα λειτουργούσαν ως αρχικός διατλαντικός οδικός χάρτης, για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών.
Συνεργασία για έναν πιο υγιή κόσμο
Η ΕΕ θέλει οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν με ηγετικό ρόλο στην προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας ως απάντηση στον κορωνοϊό, στην προστασία των ζωών και των μέσων διαβίωσης και στο άνοιγμα των οικονομιών και των κοινωνιών.
Η ΕΕ θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και δίκαιη παγκόσμια διανομή εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών, να αναπτύξει κοινές ικανότητες ετοιμότητας και ανταπόκρισης, να διευκολύνει το εμπόριο βασικών ιατρικών προϊόντων και να ενισχύσει και να μεταρρυθμίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Προστασία του πλανήτη και της ευημερίας μας
Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας παραμένουν οι καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας απαιτούν συστημική αλλαγή στις οικονομίες μας και παγκόσμια συνεργασία σε ολόκληρο τον Ατλαντικό και τον κόσμο.
Η ΕΕ προτείνει τη θέσπιση μιας περιεκτικής διατλαντικής πράσινης ατζέντας, για τον συντονισμό των θέσεων και την από κοινού καθοδήγηση των προσπαθειών για φιλόδοξες παγκόσμιες συμφωνίες, ξεκινώντας από μια κοινή δέσμευση για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Μια κοινή πρωτοβουλία για το εμπόριο και το κλίμα, μέτρα για την αποφυγή διαρροής άνθρακα, μια συμμαχία πράσινης τεχνολογίας, ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για βιώσιμη χρηματοδότηση, κοινή ηγεσία στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και η ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών.
Συνεργασία για την τεχνολογία, το εμπόριο και τα πρότυπα
Η ΕΕ θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ για την επίλυση διμερών ερεθιστικών συναλλαγών μέσω λύσεων με διαπραγμάτευση, να οδηγήσει τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να δημιουργήσει ένα νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ.
Επιπλέον, η ΕΕ προτείνει να ξεκινήσει έναν ειδικό διάλογο με τις ΗΠΑ για την ευθύνη των διαδικτυακών πλατφορμών και της Big Tech, να συνεργαστούν για τη δίκαιη φορολογία και τις στρεβλώσεις της αγοράς και να αναπτύξουν μια κοινή προσέγγιση για την προστασία των κρίσιμων τεχνολογιών. Η τεχνητή νοημοσύνη, οι ροές δεδομένων και η συνεργασία για τη ρύθμιση και τα πρότυπα αποτελούν επίσης μέρος των προτάσεων της ΕΕ.
Συνεργασία για έναν ασφαλέστερο και πιο δημοκρατικό κόσμο με ευημερία:
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν θεμελιώδες συμφέρον για την ενίσχυση της δημοκρατίας, την τήρηση του διεθνούς δικαίου, την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ θα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών, καθώς και της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και επίλυσης συγκρούσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να αποκατασταθεί μια στενότερη διατλαντική εταιρική σχέση σε διαφορετικούς γεωπολιτικούς τομείς, συνεργαζόμενοι για την ενίσχυση του συντονισμού, τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων και την αξιοποίηση της συλλογικής επιρροής.
Ως αρχικά βήματα, η ΕΕ θα διαδραματίσει πλήρη ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία που πρότεινε ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν και θα επιδιώξει κοινές δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της αύξησης του αυταρχισμού, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφθοράς.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να συντονίσει τις κοινές απαντήσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής και παγκόσμιας σταθερότητας, την ενίσχυση της διατλαντικής και της διεθνούς ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω ενός νέου διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια και την άμυνα, και για την ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει αυτήν την περιγραφή και να προτείνει τα πρώτα βήματα ως χάρτη πορείας για μια νέα διατλαντική ατζέντα για παγκόσμια συνεργασία, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προσκαλέσει τον Τζο Μπάιντεν σε σύνοδο με τους 27, μετά την ανάληψη της εξουσίας, τόσο με ψηφιακά μέσα όσο και με φυσική παρουσία αργότερα.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις