Η Τουρκία να αποδεχτεί πρόσκληση Κύπρου για θαλάσσια οριοθέτηση, λέει ο ΥΠΑΜ.
Καλούμε την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους, ή να θέσει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Alarabiya.
Αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες σε σχέση με την Αμμόχωστο, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως πως παρά τα όσα έχουν δηλώσει η ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σκοπεύει να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων κατά τρόπο που είναι αντίθετος με τα όσα αναφέρονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι η μεταφορά της διοίκησης της περιοχής στα ΗΕ, ώστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εν αναμονή μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.
Ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε εξάλλου πως η θέση του κ. Ερντογάν για λύση δυο κρατών στην Κύπρο είναι απόλυτα αντίθετη με τη συμφωνημένη βάση λύσης για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με μια λύση, που να είναι ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και τις αξίες και αρχές της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητική συμπεριφορά και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως "σε μια εποχή κατά την οποία η Κύπρος μαζί με γειτονικές και φιλικές χώρες προσπαθούν να προωθήσουν ένα περιφερειακό πλαίσιο συνεργασίας για διμερείς και τριμερείς συνεταιρισμούς, καθώς και να ενισχύσουν και να αυξήσουν τη συνεργασία με μεσογειακές δυνάμεις της ΕΕ και άλλα γειτονικά κράτη, η Τουρκία είναι το μόνο κράτος στην περιοχή που επιλέγει τις προκλήσεις, την κλιμάκωση, τις απειλές και την παραπληροφόρηση ως βάση της εξωτερικής της πολιτικής" .
Αναφερόμενος εξάλλου στο EastMed Gas Forum, ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε πως δυστυχώς η Τουρκία αποκλείει τον εαυτό της από αυτό, υιοθετώντας μια εντελώς άσχετη αναθεωρητική προσέγγιση, μια επεκτατική συμπεριφορά και μια πολύ επιθετική ρητορική προς οποιονδήποτε αντιτίθεται στους παράνομους σχεδιασμούς της.
Επεσήμανε πως η Κύπρος δεν έχει επιλογή από το να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους αυτούς που ενστερνίζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο.
Αναφερόμενος στην άσκηση "Μέδουσα", ο Υπουργός Άμυνας την χαρακτήρισε πολύ σημαντική, σημειώνοντας πως αποτελεί μια κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Είπε πως αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικοδόμηση της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επεσήμανε πως φέτος, για πρώτη φορά, "είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που έχουμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία σε αυτή την άσκηση. Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή τους και είμαστε βέβαιοι ότι και οι δυο χώρες θα έχουν τεράστια συμβολή στους σκοπούς της άσκησης".
Επεσήμανε πως με την προσθήκη των ΗΑΕ και της Γαλλίας η άσκηση "Μέδουσα" γίνεται ακόμα πιο σημαντική για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα ΗΑΕ, είπε πως το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι "πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και για άλλα κράτη εταίρους στην περιοχή, περιλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αιγύπτου και πολύ πρόσφατα του Ισραήλ".
Ερωτηθείς για το μήνυμα που δίνουν αυτές οι ασκήσεις ο κ. Πετρίδης είπε πως με αυτές επιδεικνύεται "η βούλησή μας να εργαστούμε προς τον στόχο της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και για αντιμετώπιση των απειλών και των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών".
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Κύπρου - ΗΑΕ, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος της ΕΕ προς τις χώρες του Κόλπου, και ο ρόλος της ως γέφυρας μεταξύ του Κόλπου και της ΕΕ είναι πολύ σημαντικός και ζωτικός στην εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας.
Είπε πως η Κύπρος και τα ΗΑΕ έχουν ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας και πως πρόσφατα σε κοινή υπουργική διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, οι δυο χώρες συμφώνησαν ένα ανανεωμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός, η ναυτιλία, η ανώτατη εκπαίδευση και η άμυνα και ασφάλεια.
Ο Υπουργός Άμυνας είπε πως "χαιρετίζουμε το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα ΗΑΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο", ενώ επεσήμανε πως οι προοπτικές για συνεργασία τόσο σε διμερή, όσο και σε τριμερή, βάση είναι τεράστιες.
Αναφέρθηκε επίσης στους τριμερείς σχηματισμούς συνεργασίας που Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει με χώρες της περιοχής, επισημαίνοντας πως η συνεργασία και η συνεννόηση αποτελούν κλειδί για διαχείριση των απειλών και των προκλήσεων.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις