ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισπεύδει έργα η Κυβέρνηση για ενίσχυση άρδευσης με ανακυκλωμένο νερό με στόχο να ενισχύσει τη γεωργία

Επισπεύδει έργα η Κυβέρνηση για ενίσχυση άρδευσης με ανακυκλωμένο νερό  με στόχο να ενισχύσει τη γεωργία

Η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει σχεδιασμό με στόχο να ενισχύσει τη γεωργία με επιπλέον 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, τα οποία θα προέλθουν από ανακυκλωμένο νερό με το πρώτο εργοστάσιο να βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής στην περιοχή Ανθούπολης με κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι σχεδιασμοί ήταν στα πλάνα της Κυβέρνησης, επισπεύδονται όμως λόγω της κατασκευής αγωγού για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η Κυβέρνηση επιθυμεί μέσα από αυτά τα αναπτυξιακά έργα να αντισταθμίσει τις συνέπειες της μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα.

Και σε διπλωματικό όμως επίπεδο δραστηριοποιείται η Κυβέρνηση αφού, με βάση τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις το θέμα της “απαλλοτρίωσης” γης που ανήκει σε Ε/κ στα κατεχόμενα για κατασκευή των διαφόρων έργων στο πλαίσιο του αγωγού.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Γεωργίας, του Προϊσταμένου της ΚΥΠ και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και αντιπροσωπειών κατεχομένων κοινοτήτων.

Οι Βουλευτές θα επανέλθουν σε ενάμιση μήνα όταν θα έχει ολοκληρωθεί μελέτη την οποία ανέλαβαν εμπειρογνώμονες από το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών.

Στις τοποθετήσεις του ενώπιον των Βουλευτών ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως το έργο θα ξεκινήσει τέλος του χρόνου και ότι τα εγκαίνια που προγραμματίζονται για τις 20 Ιουλίου θα έχουν μόνο συμβολικό για την Τουρκία και τα κατεχόμενα χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι η υδατική πολιτική της Άγκυρας στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωστρατηγικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι από τότε που το κόμμα του Ταγίπ Ερτογάν βρίσκεται στην εξουσία, χρησιμοποιεί το νερό ως μέσο πολιτικής.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επειδή η Τουρκία θεωρεί ότι η Κύπρος είναι του χεριού της και ο `αδύναμος κρίκος` προσπαθεί με την ισχύ της να στείλει και άλλα μηνύματα στους λαούς της περιοχής. Κατασκευάζοντας αγωγό υπό το μανδύα της λειψυδρίας, η Τουρκία προσπαθεί να εισάξει πολιτική αφού υπάρχει και η πρόνοια να πωλεί το νερό αυτό σε χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι είναι εμφανές ότι η Άγκυρα επιθυμεί ένωση των κατεχομένων με την Τουρκία με ένα ομφάλιο λώρο, ενώ απαντώντας σε τοποθέτηση για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και αν με αυτή τη μορφή λύσης επιτυγχάνεται η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, τόνισε ότι εξαρτάται από το αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο.

Δεν άκουσα τόσο καιρό εισηγήσεις για άλλο δρόμο και πρέπει όλοι να έχουν υπόψη τους ότι χωρίς λύση, δεν πάει κανείς στα σπίτια του, υπέδειξε. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί λέγεται ότι μόνο η παρούσα και η προηγούμενη Κυβέρνηση ακολουθούν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όταν και η συμφωνία της 8ης Ιουλίου που υπέγραψε ο Τάσσος Παπαδόπουλος μιλά για το ίδιο πράγμα.

Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει ανάμιξη της ΕΕ στη διάρκεια των συνομιλιών όταν “το νερό μπει στο αυλάκι”, κατά την έκφρασή του.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι πληροφορίες λένε πως οι ποσότητες που θα έρχονται στα κατεχόμενα αρκούν μόνο για τις ανάγκες των κατεχομένων και ότι μέχρι στιγμής μόνο 25 χλμ από τα 80 του υποθαλάσσιου αγωγού είναι έτοιμα ωστόσο είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο διάφορα έργα στην ξηρά όπως αντλιοστάσια, διυλιστήρια κλπ. Είπε όμως ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πρόκειται για έργο ύδρευσης ή άρδευσης ή και τα δύο ή αν η τιμή του νερού θα είναι η ίδια με αυτή των αφαλατώσεων.

Για τις τοποθετήσεις των Βουλευτών για τα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι και η παρούσα και η προηγούμενη Κυβέρνηση ζήτησαν τη συνδρομή της παγκόσμιας κοινής γνώμης με την ελπίδα ότι το έργο θα σταματήσει ωστόσο το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Σημείωσε ότι, και από την εμπειρία του στο ΕΚ, υπάρχουν επιχειρήματα στο ότι η ενέργεια της Τουρκίας είναι παράνομη, αλλά οι ξένοι αντιτάσσουν ότι όταν το Κυπριακό θα λυθεί, το έργο αυτό θα αποτελεί βοήθεια.

Για το θέμα της προσφυγής στο ΣΑ των ΗΕ, ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε “αν θέλουμε να πάμε για μαλλί και τελικά να βγούμε κουρεμένοι”, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν συγκληθεί το ΣΑ, το θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι κατά πόσο το ελέγχουμε.

Η Κυβέρνηση έχει αποστείλει επιστολή στα ΗΕ τον Ιανουάριο του 2014 στην οποία δεν υπήρξε απάντηση, ωστόσο όπως σημείωσε ο ΥΠΕΞ, τα ΗΕ δεν απαντούν σε αυτού του είδους τις επιστολές.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο ΥΠΕΞ είπε ότι πριν από ένα μήνα, λόγω και των κινήσεων των διπλωματικών μας αποστολών, αποσύρθηκε το έργο του αγωγού των κατεχομένων το οποίο είχε κατατεθεί για να βραβευθεί ως καινοτόμο στο World Water Council στη Νότιο Κορέα.

Κινηθήκαμε, είπε, διπλωματικά, τονίσαμε ότι το έργο είναι παράνομο και αποσύρθηκε από τον κατάλογο για βραβεύσεις.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία έχει σχέδια και για την ενίσχυση του τουρισμού στα κατεχόμενα και οι διάφοροι σχεδιασμοί της γίνονται με την προοπτική ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα έως το 2035 θα φτάσει τις 350,000. Υπάρχουν επίσης δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αύξηση των κλινών από 16,500, οι οποίες τώρα έχουν πληρότητα 49%,  σε 50,000.

Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για ανακυκλωμένο νερό για γεωργία

Στην Επιτροπή ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης παρουσίασε τον αναλυτικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για να αποτρέψει τις συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν στη γεωργία λόγω του αγωγού στα κατεχόμενα και του κινδύνου προϊόντα, μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής, να κατακλύσουν τις ελεύθερες περιοχές.

Το έργο των κατεχομένων θα κοστίσει 783 εκ ευρώ, με δυνατότητα παραγωγής νερού 75 εκ κυβικών μέτρων, από τα οποία τα 35 θα δίνονται για σκοπούς γεωργίας. Ο Υπουργός τόνισε ότι βεβαίως και πρέπει να εξεταστούν οι λόγοι κατασκευής του αγωγού αφού οι ίδιες ποσότητες θα μπορούσαν να δίνονται στα κατεχόμενα μέσω αφαλατώσεων με χαμηλότερο κόστος. Σημείωσε ότι από το 2013 που υπήρχαν οι πληροφορίες για το έργο, η Κυβέρνηση άρχισε τη μελέτη έργων και το σχεδιασμό με στόχο την παραγωγή και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού για τη γεωργία με έργα σε ολόκληρη την Κύπρο.

Στόχος την επόμενη τετραετία να παραχθούν 42 εκ κυβικά μέτρα και άμεσα να αξιοποιηθούν τα 25 εκ. Σε βάθος επταετίας, αναμένεται η παραγωγή αυτή να αυξηθεί στα 65 εκ.

Τα 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα θα δίνονται στους γεωργούς στη τιμή των επτά σεντ του ευρώ. Όλα τα έργα, όπως είπε ο Υπουργός, θα είναι βιώσιμα και από αυτά θα επωφεληθούν 26 γεωργικές κοινότητες.

Οι θέσεις των Βουλευτών

Η Πρόεδρος της Επιτροπής  Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε ότι οι Βουλευτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης γιατί άκουσαν μόνο τον Υπουργό Γεωργίας να παρουσιάζει τρόπους και μέτρα αντιστάθμισης των συνεπειών λόγω του αγωγού στα κατεχόμενα.

Είπε ότι η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου σε ενάμιση μήνα όταν θα είναι έτοιμα τα πορίσματα μελέτης και εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική γιατί όταν το έργο ολοκληρωθεί, ενδεχομένως στον αγωγό αυτό να προσκολληθούν σύρματα για ρεύμα και οπτικές ίνες για διαδίκτυο και είναι ξεκάθαρο, τόνισε, που αποσκοπεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τα μέτρα για το ανακυκλωμένο νερό δεν θα λύσουν το υδατικό μας πρόβλημα, αλλά στέλλουν μηνύματα ότι προωθούμε αντισταθμιστικά μέτρα. Για το θέμα των περιουσιών που “απαλλοτριώθηκαν”, είπε ότι αυτό θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις όπως σημείωσε και ο ΥΠΕΞ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι πρέπει να εξεταστούν σοβαρά οι παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία λόγω της κατασκευής του αγωγού ο οποίος εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες της Τουρκίας και δημιουργεί ένα ομφάλιο λώρο με τα κατεχόμενα και ένα χερσαίο διάδρομο που θα εξυπηρετεί τις στοχεύσεις της. Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο η τιμή του νερού που θα δίνεται όσο το γεγονός ότι θα υπάρχει σταθερή ποσότητα 75 εκατομμυρίων τόνων που θα ρέουν στα κατεχόμενα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής εξέφρασε την ανησυχία και τη μεγάλη του λύπη γιατί το θέμα δεν έτυχε της προβολής που θα έπρεπε από τις Κυβερνήσεις, τη Βουλή αλλά και τις προσφυγικές κοινότητες.  Πρόκειται, είπε, για άλλη μια προσπάθεια για πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας από την Άγκυρα και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση από πλευράς μας ενώ οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες ειδικά στους κατοίκους η γη των οποίων θα περιέλθει στην ιδιοκτησία των τουρκικών εταιρειών που κατασκευάζουν τον αγωγό. Υπολογίζεται, είπε, ότι 48,000 σκάλες στην πεδιάδα της Μόρφου και άλλες 55,000 στην Μεσαορία θα ποτίζονται από το νερό της Τουρκίας.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι θα πρέπει να δούμε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και όχι μόνο το νερό, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιεί απλώς το στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να κερδίσει χρόνο τον οποίο θα αξιοποιήσει επί του εδάφους και του νερού.  Διερωτήθηκε ακόμη γιατί κάποιοι μιλάνε για επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους όταν κάτι τέτοιο δεν διασφαλίζεται μέσω της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top