Αρκετά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση λήφθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, από την τελευταία επίσκεψη της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη τον Απρίλη.
Οπως αναφέρεται σε έκθεσή της, την 4η Δεκεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, νέα απροειδοποίητη επιτόπια επίσκεψη στο Κέντρο με σκοπό τη διακρίβωση της πορείας υλοποίησης των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν με την Έκθεση της ημερομηνίας 23 Απριλίου 2020, και την εκ του σύνεγγυς διαπίστωση των υλικών συνθηκών διαβίωσης των ατόμων που διαμένουν στο Κέντρο και κατά πόσον αυτές συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα και εγγυώνται τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους.
"Από την τελευταία επίσκεψη μας στο Κέντρο τον Απρίλιο του 2020 και την υποβολή σχετικής Έκθεσης, λήφθηκαν αρκετά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει γίνει σημαντική δουλειά απ’ όλους τους εμπλεκόμενους (κυρίως με την αντικατάσταση μεγάλου αριθμού αντίσκηνων με προκατασκευασμένα σπιτάκια, δημιουργία safe zone για ανηλίκους λήψη αιτήσεων ασύλου,ταχεία διεκπεραίωση διαδικαστικών διατυπώσεων όπως συνεντεύξεων κ.λπ.)" αναφέρεται.
Η έκθεση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων όπως παραχωρηθεί άμεσα άδεια εξόδου από το Κέντρο στους 200 διαμένοντες σ’ αυτό οι οποίοι, όπως μας έχει λεχθεί από τους υπεύθυνους του Κέντρου, πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις για να εξέλθουν και διευθετηθεί άμεση μεταφορά εκτός του Κέντρου των 13 ασυνόδευτων ανήλικων, οι οποίοι είναι μεν έτοιμοι να μεταφερθούν σε άλλες δομές, αλλά λόγω του οικείου Διατάγματος εξακολουθούν να φιλοξενούνται στο Κέντρο,ενώ για όσους ασυνόδευτους ανήλικους βρίσκονται σε χώρους καραντίνας θα πρέπει να διασφαλιστεί επίσης safe zone, κατά παρόμοιο τρόπο που υπάρχει στους χώρους μη καραντίνας.
Παράλληλα, αναφέρεται, θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας και τις ΥΚΕ, να προχωρήσει άμεσα στην αξιολόγηση των αναγκών όλων των διαμενόντων στο Κέντρο που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, μαζί με τους ασυνόδευτους ανήλικους,για την άμεση μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές εκτός του Κέντρου, σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα το οποίο παρέχει εξουσία για παροχή σχετικής άδειας στον Υπουργό Εσωτερικών,ενώ παράλληλα να διενεργείται ένα προκαταρκτικό medical screening με τη είσοδο των προσώπων στο Κέντρο.
«Οι ενέργειες, οι οποίες γίνονται για τη λειτουργία και δεύτερου ειδικά διαμορφωμένου χώρου καραντίνας (καταλύματος) εκτός κέντρου, στον οποίο θα μεταφερθούν τα θετικά στον ιό άτομα που διαμένουν στο Κέντρο, θα πρέπει να επισπευσθούν, ούτως ώστε τα άτομα αυτά να μεταφερθούν άμεσα εκτός του Κέντρου, τόσο για την προστασία της δικής τους υγείας, αλλά και των υπόλοιπων διαμενόντων, προς αποφυγής της εξάπλωσης του ιού», αναφέρει η έκθεση.
Εισηγείται επίσης όπως τα άτομα που συμπληρώνουν 14 ημέρες παραμονής σε χώρο καραντίνας και είναι αρνητικά στον κορωνοϊό, να μεταφέρονται άμεσα εκτός της καραντίνας και συγκεκριμένα στον κυρίως χώρο του Κέντρου.
Αναφέρει ακόμη ότι η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους χώρους του Κέντρου και οι όποιες ενέργειες που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα . Στη δε περίπτωση που η λειτουργία του υποσταθμού της ΑΗΚ καθυστερήσει περαιτέρω, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι πλήρους ηλεκτροδότησης του Κέντρου, σημειώνει.
«Η αντικατάσταση των αντίσκηνων με τα ήδη υπάρχοντα αλλά ασυναρμολόγητα προκατασκευασμένα σπιτάκια, θα πρέπει να γίνει εντός των επόμενων ημερών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υλοποιηθούν και οι απαιτούμενες εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους προς αποφυγή των προβλημάτων που παρατηρούνται σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων,σε χώρους καραντίνας», εισηγείται.
Επίσης, εισηγείται αύξηση του αριθμού των χώρων υγιεινής, ιδίως στους χώρους της καραντίνας/απομόνωσης και επίλυση του προβλήματος της απρόσκοπτης παροχής ζεστού νερού.
Όσον αφορά στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους διαμένοντες στο Κέντρο, επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη για καθημερινή παρουσία ιατρού και την αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών στο Κέντρο, καθώς επίσης θα πρέπει να διενεργηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται με τις ελλείψεις στη διάθεση φαρμάκων και στην καθυστέρηση έκδοσης των Καρτών Υγείας στους διαμένοντες.
Η Έκθεση υποβάλλεται στους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας και κοινοποιείται στη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για συντονισμό και εξέταση όλων των ενδεχομένων μέτρων προς υλοποίηση των εισηγήσεων .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις