Στους διαχρονικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεσπόζει το Κυπριακό, τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία από την ΕΕ.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε προκλητικές και παράνομες τις ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην κυπριακή ΑΟΖ και υπογράμμισε ότι δεν συμβάλλουν στη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, προσθέτοντας ότι αρνητικά αξιολογούνται και οι δηλώσεις του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
«Όλοι μας νομίζω έχουμε συμφωνήσει σε αυτή την αίθουσα ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, σε στενή συνεργασία και απόλυτη σύμπνοια με την κυπριακή Κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας βασισμένη στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και κάλεσε την Άγκυρα να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει τον διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή της Τουρκίας θα πρέπει να έχει διάρκεια.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Όρουτς Ρέις και κάνει πλέον λόγο για ανάγκη διαρκούς αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και η οικονομία αλλά και στην προοπτική επέκτασης του εύρους του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων και κάλεσε τέλος για την επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ουδέποτε ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν. Ουδέποτε ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι υπαγορεύουμε στα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη και εκείνα υπακούν. Γίνεται διαπραγμάτευση, σκληρή διαπραγμάτευση, από τις ομάδες εργασίας, τα Υπουργικά Συμβούλια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν θέλετε την άποψή μας, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, σταθερά με υπομονή με επιμονή", ανέφερε.
"Εξηγούμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία, όπως λένε, ότι η μη λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο μη φιλοευρωπαϊκό, μη εκσυγχρονιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας.
«Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής, τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μένουν μετέωροι, μένουν προδομένοι από την Ευρώπη, την ιδεολογική τους πατρίδα που ο Ατατούρκ προσπάθησε να τους εντάξει», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις