Πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, με πολλά δεδομένα να παραμένουν ακόμα ρευστά.
Η πρώτη μέρα της τριήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού ξεκινά παραδοσιακά με τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 σήμερα.
Ωστόσο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στις 10:30 το πρωί. Σε αυτή, εκτός από θέματα όπως ο κατάλογος των ομιλητών και οι τροπολογίες επί του προϋπολογισμού, είναι πιθανόν να τεθεί και το θέμα αναβολής της συζήτησης, λόγω του αυτοπεριορισμού βουλευτών που ήταν στενές επαφές ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Σε αυτοπεριορισμό βρίσκονται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούτας.
Στο μεταξύ παραμένει ακόμα αμφίβολο κατά πόσο ο κρατικός προϋπολογισμός τελικά θα υπερψηφιστεί, αφού εκτός από τους 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, κανένας άλλος βουλευτής δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού την ερχόμενη Πέμπτη. Τα κόμματα που αναμένεται επίσης να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, είναι η «Αλληλεγγύη» με 2 βουλευτές και η «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων», επίσης με 2 βουλευτές λόγω του αυτοπεριορισμού του Μαρίνου Μουσιούτα. Για τον σκοπό αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει το πρωί συνάντηση με το Κίνημα Αλληλεγγύη.
Όσον αφορά τη στάση της ΕΔΕΚ, ούτε και χθες ξεκαθάρισε πώς θα τοποθετηθεί, αφού το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος που συνήλθε χθες εξουσιοδότησε τους βουλευτές του κόμματος να χειριστούν την υπόθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Τις τελικές τους αποφάσεις δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ.
Στον αντίποδα οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 6 του ΔΗΚΟ (πλην του Νικόλα Παπαδόπουλου που θα είναι σε αυτοπεριορισμό), και η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ανεβάζοντας τον αριθμό των αρνητικών ψήφων σε 23. Δεδομένη θεωρείται και η αρνητική ψήφος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η οποία ωστόσο θα πρέπει να επικυρωθεί και τυπικά αύριο στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Τροπολογίες των κομμάτων
Μεταξύ 50 και 60 είναι οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τις προτεινόμενες από τα κόμματα και άλλες κοινοβουλευτικές πλευρές τροπολογίες επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία που ακολουθείται κάθε χρόνο, δηλαδή, όπως εξήγησε, «η ομαδοποίηση των τροπολογιών που είναι κοινές ή που είναι ταυτόσημες ή η έκφραση υποστήριξης, αν ένα κόμμα είναι έτοιμο, σε τροπολογίες που κατέθεσαν άλλα κόμματα έτσι ώστε να υπάρχει μια εικόνα της προοπτικής από τώρα κατά πόσον μια τροπολογία θα εγκριθεί ή όχι».
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής είδαν τις τροπολογίες του κάθε κόμματος ξεχωριστά, προσθέτοντας ότι «πολλές τροπολογίες, οι οποίες ήταν κοινές ή είχαν τη στήριξη περισσοτέρων από ενός κόμματος έχουν ομαδοποιηθεί, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής».
«Οι πλείστες είναι ομαδοποιημένες, ενώ ελάχιστες έχουν παραμείνει που έχουν κατατεθεί από κάποια κόμματα και οι οποίες δεν έχουν στήριξη από άλλο ή άλλα κόμματα και άρα θα τεθούν στην Ολομέλεια είτε προς ψήφιση είτε προς καταψήφισή», σημείωσε.
Η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία της νόσου COVID-19 και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, πρέπει να αποτελούν κύριες προτεραιότητες πολιτικής της Κυβέρνησης, αναφέρει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην έκθεσή της για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Σημειώνει παράλληλα την ανάγκη για μακροοικονομική σταθερότητα, επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, περιορισμό του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και ευημερία των πολιτών.
Η Επιτροπή αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές, με βάση τις προβλέψεις της Κυβέρνησης, παρόλο που κρίνονται ως εξαιρετικά αβέβαιες, είναι θετικές και αναμένεται να οδηγήσουν σε σταθεροποίηση και επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των μελών της εκφράζει επιφυλάξεις για την ακρίβεια των προβλέψεων της Κυβέρνησης για την πορεία της κυπριακής οικονομίας για το 2021 και ειδικότερα σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις