ΔΙΕΘΝΗ

Περίεργη χαρακτηρίζει η Μόσχα την πίεση Ουάσιγκτον προς Κύπρο και Ελλάδα για Ουκρανία και μιλά για εκβιασμό

Περίεργη χαρακτηρίζει η Μόσχα την πίεση Ουάσιγκτον προς Κύπρο και Ελλάδα για Ουκρανία και μιλά για εκβιασμό

Σε αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαϊκ Πομπεό, για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας περίεργη την πίεση της Ουάσινγκτον στο ουκρανικό ζήτημα. 

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση πριν από τα Χριστούγεννα, ανέφερε πως η Ρωσία γνωρίζει για την πίεση που ασκούν εκπρόσωποι των ΗΠΑ στην ιεραρχία των ελληνικών και κυπριακών Ορθόδοξων εκκλησιών για αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας.

Αυτό, ανέφερε η κ. Ζαχάροβα, φαίνεται περίεργο για ένα κοσμικό κράτος (Σ.Σ. εννοεί τις ΗΠΑ) που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, και που δεν έχει, σε αντίθεση με τη Ρωσία, ισχυρούς ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με αυτό, και όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του πληθυσμού.

Ανέφερε πως η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να περιορίσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία, εάν θέλουν να αναπτύξουν διμερείς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, η Ρωσία έχει τονίσει επανειλημμένα ότι «ο εκβιασμός δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία και τη διεθνή πολιτική».

Έκανε αναφορά σε δήλωση του κ. Πομπέο, ότι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από την Ελλάδα το 2018 για υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, πρόσθεσε η κ. Ζαχάροβα, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί η «παράνομη δραστηριότητα».

Πρόσθεσε πως η Μόσχα υποστήριξε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για το όνομα της τελευταίας. Ωστόσο, όπως είπε, «έγιναν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του Μακεδονικού Συντάγματος υπό ισχυρή πίεση από τις δυτικές χώρες, πρώτα απ’ όλα τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να ενθαρρύνουν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό και όχι να προωθήσουν μια διευθέτηση της διμερούς διαφοράς. Εμείς διατυπώσαμε τη θέση μας ειλικρινά και ανοιχτά».

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top