Η συντομότερη επίτευξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας, λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων και Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Δημητριάδης, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου για έξι χρόνια.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να εκκρεμούν αφορούν τη λειτουργία του κράτους, τη δημόσια διοίκηση, την αδειοδότηση μικρών και μεγάλων έργων, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ψηφιακή μεταρρύθμιση, την απονομή της δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής. Έκανε παράλληλα λόγο για «πάταξη της ιδεολογικοποποίησης του λαϊκισμού και πελατειασμού».
Ο κ. Δημητριάδης είπε πως η αποτελεσματικότητα της επιχειρηματικής δράσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητά της να λειτουργεί μέσα σ’ ένα περιβάλλον χωρίς υπέρβαρη γραφειοκρατία και μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια, απόλυτα σαφές, σταθερό και διεθνώς ανταγωνιστικό.
Πρόσθεσε πως οι μέχρι τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, αν και σε πολλά από τα θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις αφήνουν χώρο για δραστικές αλλαγές που επιβάλλουν οι πραγματικές συνθήκες της οικονομίας για την δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Θα πρέπει επίσης το κράτος να διευκολύνει και να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους για εξωστρέφεια, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης. Τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι πρεσβείες και οι εμπορικοί ακόλουθοι της Κύπρου θα πρέπει εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση να υποστηρίζουν και να προωθούν τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου, συμπλήρωσε.
Σε σχέση με το τραπεζικό περιβάλλον ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως μια οικονομία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός εύρωστου τραπεζικού συστήματος, γι’ αυτό , όπως είπε “θέλουμε να διαφυλάξουμε την ευρωστία των τραπεζών αλλά από την άλλη έχουμε καθήκον και υποχρέωση να χαλιναγωγήσουμε και να εξαλείψουμε συμπεριφορές τραπεζών οι οποίες συνιστούν καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των επιχειρήσεων”.
Τέτοιες πρακτικές, όπως σημείωσε, τις οποίες ήδη το ΕΒΕ Πάφου έχει θέσει στο ΚΕΒΕ για αντιμετώπιση, αφορούν τις υπερχρεώσεις των τραπεζών και τη νομιμοποίηση είσπραξης παράνομων τόκων με την εκποίηση περιουσίας του δανειολήπτη προτού εκδοθεί απόφαση του Δικαστηρίου για το αμφισβητούμενο ποσό.
Αναφέρθηκε δε και στην άρνηση των Δικαστηρίων της Κύπρου να εφαρμόσουν την Κοινοτική νομοθεσία για παράνομες χρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες, αλλά και στην κατάχρηση της εξουσίας που αποκτούν οι Τράπεζες με την εγγραφή διακυμαινόμενης επιβάρυνσης επί των περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και τον διορισμό Παραλήπτη/Διαχειριστή.
Ακόμη, ο κ. Δημητριάδης επισήμανε και την επιβολή παράνομων χρεώσεων και τόκων χωρίς να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας ή άλλων αρμόδιων αρχών αλλά και την επιβολή Καταχρηστικών Ρητρών στις επιχειρήσεις εφόσον δεν προστατεύονται από την Νομοθεσία όπως τα φυσικά πρόσωπα.
Οι τράπεζες θα πρέπει να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, παρέχοντας περαιτέρω χορηγήσεις και/ή αναδιάρθρωση των χορηγήσεων, ώστε να μην χάσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας, συμπλήρωσε.
Εξάλλου, αναφορικά με τα πεπραγμένα εξαετίας ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια πριν την πανδημία του κορωνοϊού, οι πολλές, συντονισμένες και μεθοδευμένες πρωτοβουλίες, το πλούσιο έργο και οι διεθνείς δράσεις του Επιμελητηρίου Πάφου σε μια χρονική περίοδο που χαρακτηριζόταν από δύσκολες οικονομικές συνθήκες και εξωγενείς παράγοντες που επηρέαζαν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά, έφεραν επιτυχίες, ενδυνάμωσαν την επιχειρηματική δραστηριότητα και προώθησαν την επίλυση ή απάμβλυνση προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο επιχειρηματικός κόσμος της Επαρχίας.
Ενδεικτικά, ο κ. Δημητριάδης πληροφόρησε ότι παρέδωσε στην νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου ποσό €455.000 σε μετρητά που, όπως είπε, επαρκεί σε συνάρτηση με τα ήδη ιδιόκτητα γραφεία του Επιμελητήριου να προβεί σε κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων.
Είπε τέλος πως το ΕΒΕΠ αποτέλεσε τον κύριο φορέα οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και λήψης πρωτοβουλιών για την χάραξη στρατηγικής και έχει πρωτοστατήσει στην δημιουργία επαρχιακών συνδέσμων και φορέων για την καλύτερη προώθηση των εξειδικευμένων θεμάτων του κάθε κλάδου ξεχωριστά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις